Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Kefalotiri

KEFALOTIRI je sýr určený ke krájení původem z Řecka. Historie Historie tohoto sýru sahá až do byzantské éry, považuje se za předchůdce všech tvrdých řeckých sýrů. Vzhled, chuť, vůně… Kefalotiri má tvar zvlněného bochníku, připomíná proto klobouk. Jeho hmotnost je asi 10 kg, výška 25 cm a průměr asi 50 cm. Obsah tuku v sušině je 45%. Sýr je velmi tvrdý, světle žlutý a chutná pikantně a mírně nakysle, je slabě slaný a lahodný. Výroba …

Kefír

KEFÍR - anglicky kefir - je zdravý kvašený mléčný nápoj připravovaný z kravského, kozího i ovčího mléka a kefírového zrna. Původ a historie Kefír si jako první připravovali na Kavkaze a v opatstvích v Tibetu. Je to jeden z nejstarších mléčných výrobků. Jméno pochází z původních krajových názvů „kepu“, „kchapu“ a „kiafir“ a také z tureckého „kef“ – v překladu pochoutka. Původně se kefír připravoval v kožených vacích, které byly zavěšené u…

Kelp greenling

Anglický název v překladu znamená chaluhový hřebeník neboli chaluhový zelenáč. Kelp greenling je rozšířený po celém Tichomoří. Žije poblíž pobřeží nad písečným a skalnatým dnem v hloubce do 40m. Tělo ryb je dlouhé, protáhlé, hlava je malá. Ploutevní paprsky jsou velmi ohebné, měkké. Ryby dorůstají do délky asi 50cm, zbarvení těla se mění v závislosti na stanovišti. Kepl greenling je oblíbenou konzumní rybou. Maso je mírně nazelenalé, při…

Kerblík třebule

KERBLÍK TŘEBULE – latinsky Anthriscus cerefolium neboli třebule pravá roste divoce, vzácně ho nalezneme v zahradách. Divoký a voňavý Nenáročná bylina, které vyhovuje polostín, patří do čeledi miříkovitých. Kerblík má výbornou chuť a skvěle se hodí k zeleninovým a rybím pokrmům. Velmi prospěšný je i pro lidské zdraví. Původ, historie a výskyt Kerblík má svou domovinu na Kavkazu a v západní Asii. Jako koření ho používali Římané již ve…

Kešu ořech

KEŠU – jedná se o plod ledvinovníku západního latinsky Anacardium occidentale. Ledvinovník je vysoký tropický strom plodící nažky (kešu ořechy), které se nacházejí v nepravém plodu, tzv. kešu jablku. Zdravé a neodolatelně chutné… Kešu oříšky jsou velice chutné. Jejich obliba v posledních letech roste, přidávají se do oříškových směsí, praží se a solí. Bývají součástí mnoha pokrmů. Původ a historie Původně pochází ledvinovník z pobřeží…

Khao Luang

KHAO LUANG je název pro odrůdu dlouhozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Rýže Khao Luang pochází ze severovýchodu Thajska. Celkem existuje deset typů této rýže. Vzhled a vlastnosti Khao Luang má dlouhá nažloutlá zrna. Po uvaření je mírně lepkavá. Použití Khao Luang v gastronomii Tato rýže se používá zejména k přípravě thajských pokrmů. V jiné části světa se s ní zřejmě nesetkáte.

Kielbasa biala – syrový

Tato syrová bílá klobása se vyrábí z vepřového a telecího nebo hovězího masa. Ochucená je pepřem, česnekem a majoránkou. Kielbasa biala měří 12cm a široká je 3,5cm. Podává se s bramborami a zelím, přidává se také do velikonočních polévek.

Kielbasa czosnkowa – vařený

Klobása vyrobená z fermentovaného vepřového masa, ochucená pepřem, majoránkou a velkým množstvím čerstvého česneku. Kielbasa czosnkowa měří 25cm a široká je 3cm. Klobása se nejdříve vaří a potom mírně udí. Podává se nakrájená na plátky.

Kielbasa – fermentovaný, sušený

Název Kielbasa zahrnuje širokou škálu klobás. Nejběžnějším typem je uzená vepřová klobása s výraznou česnekovou chutí. Kielbasa je obvykle k dostání ve tvaru podkovy, dlouhá je 45cm a široká 4cm.

Kielbasa Lisiecka PGI – fermentovaný, sušený

Klobása vyrobená z nahrubo nakrájeného, velmi libového vepřového masa, ochucená pepřem a česnekem. Kielbasa Lisiecka se udí a suší v horkém kouři z tvrdého dřeva. Klobása je poměrně slaná, měří 23cm a široká je 3,5cm.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist