Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Holubinka zlatá

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od června do října. Klobouk holubinky zlaté měří 40-110mm, je plochý, uprostřed vmáčklý, ve stáří na okraji mírně rýhovaný. Zbarvený je rumělkově až šarlatově červeně, oranžově, se žlutými skvrnami. Vzácně je celý chromově žlutý. Lupeny jsou smetanové, potom světle okrové až máslové, v mládí na ostří často žluté. Třeň o rozměrech 30-90x10-25mm je válcovitý, bílý, na bázi zlatožlutý. Ve stáří je celý…

Hořčice

Hořčici rozlišujeme podle původu na francouzskou, anglickou, německou, americkou a jiné. Může být ostrá, středně ostrá, jemnější nebo sladká. Ostrá hořčice - převládají zde hnědá zrna, chuť je velmi ostrá. Středně ostrá hořčice - je vyrobena ze stejného poměru hnědých a bílých hořčičných semen. Je ostřejší chuti. Jemná hořčice - někdy bývá označována jako lahůdková, je velmi rozšířeným druhem hořčice. Je vyrobena z bílých hořčičných zrn, její…

Hořčice bílá (Sinapis alba)

Jinak také hořčičné semínko. Používáme plody, čerstvé i sušené, mleté nebo drcené. Sušená semena při žvýkání chutnají ostře, jinak jsou bez zápachu. Hořčičná zrna zjemňují okurky nakládané do octa, zelné pokrmy, zavařovanou zeleninu. Koření se jimi masové, rybí či zvěřinové marinády. K drůbeži a hovězímu masu se výborně hodí hořčičná moučka. Hořčičná zrna jsou běžně k dostání. Toto koření vydrží i několik let, je-li uchováno v temnu a chladu.

Hořec žlutý (Gentiana lutea)

Patří do čeledi hořcovitých. Trvalka je až 130cm vysoká, má silnou lodyhu i kořeny. Květy mají žlutou barvu. V kořenech je obsaženo mnoho tříslovinných a hořkých látek, které podporují trávení. Přidávají se do léčivých tinktur a likérů. Listy i kořeny se suší. Používají se k přípravě čajů nebo studených výluhů. Hořec celkově posiluje organismus.

Horiatiko – syrový

Horiatiko je řecká kořeněná klobása. Vyrábí se obvykle z vepřového masa, ochucená je černým a červeným pepřem, římským kmínem a někdy také pomerančovou kůrou. Klobása je k dostání ve dvou variantách – silně kořeněná oreganem nebo obsahující velké množství pórku. Klobása Horiatiko měří 10cm a široká je 3cm.

Hot dog – vařený

Párek vyrobený z vepřového, drůbežího, hovězího nebo telecího masa. Hot dog existuje v mnoha různých regionálních variantách. Párek je dlouhý 15cm a široký 2cm. Podává se s rozličnými přísadami, např. se sýrem nebo s chilli.

Houby - nákup, příprava a uchování

Kdo umí sbírat houby, ten z nich prý také umí v kuchyni i uvařit chutná jídla. Houby se dnes ale dají i koupit, a tak je nutné znát alespoň základní zásady jejich přípravy a zpracování. Kupované houby musí být maximálně čerstvé, nepomačkané ani nijak jinak poničené, neměly by být nakrájené a musí být zdravé.  Nakupují se zásadně u tzv. certifikovaných obchodníků, kteří nabízí skutečně jen jedlé druhy. Houby nasbírané v přírodě je potřeba ihned…

Houževnatec tygrovaný

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od května do listopadu. Klobouk houževnatce tygrovaného měří 40-100mm, je zpravidla nálevkovitý, zbarvený bíle až bělavě. Pokrytý je černohnědými přitisklými vláknitými šupinkami. Lupeny jsou sbíhavé, se zubatým ostřím. Zbarvené jsou krémově až nažloutle. Třeň o rozměrech 30-50x4-8mm je válcovitý, často výstředný. Zbarvený je bělavě, směrem od báze šedohnědě šupinatý, v mládí s pomíjivým tenkoblanným…

Houžovec hlemýžďovitý

Patří do skupiny nelupenatých, doba výskytu je od července do listopadu. Klobouk houžovce hlemýžďovitého měří 25-70mm, je nepravidelně hluboce nálevkovitý až uchovitý. Zbarvený je červenohnědě až kožově žlutě. Lupeny jsou daleko sbíhavé, úzké, zbarvené bělavě až hnědavě, na ostří jsou pilovité. Třeň o rozměrech 30-100x4-8mm je výstředný až postranní, podélně brázditý. Zbarvený je šedohnědě až červenohnědě. Dužnina výrazně voní po anýzu. …

Hrách

HRÁCH SETÝ - latinsky Pisum sativum, anglicky Pea, je levná, snadno dostupná a velmi výživná plodina na hranici mezi zeleninou a luštěninou. Mladý zelený hrách řadíme mezi zeleninu, dozrálý či sušený hrách pak mezi luštěniny. Zelené zlato Hrách nejenže je levný a dá se snadno pěstovat, navíc obsahuje velké množství bílkovin. V dobách, kdy maso bylo pro běžný, těžce pracující lid nedostupné, byl hrách s bramborami a čočkou důležitým zdrojem…

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist