Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Ústřice obrovská

Jedná se o tichomořský druh, původně rozšířený ve východní Asii. Chov ústřice obrovské má dlouhou tradici v Japonsku a v Číně. Ústřice obrovská je největším zástupcem ústřic. Je robustní, odolná, rychle se rozmnožuje, rychle roste a není náročná na salinitu a teplotu vody. Hodí se proto k chovu v akvakulturách. Tvarem a zbarvením je ústřice obrovská podobná ústřici portugalské, dosahuje však podstatně větších rozměrů. Maximální šířka schránky…

Ústřice olympia

Jedná se o původně místní druh ústřic na západním pobřeží Ameriky. Populace těchto ústřic byly v důsledku intenzivního výlovu a znečištění moře natolik zdecimovány, že bylo ohroženo přežití druhu. Dnes probíhají pokusy zvýšit stavy populací ústřic olympia v zátoce Puget Sound a také kultivovat tento druh v umělých chovech. Ústřice olympia patří ke stejnému rodu jako ústřice jedlá, podobá se jí i tvarem. Schránky mají okrouhlý, plochá tvar,…

Ústřice portugalská

Původně byla rozšířená podél atlantského pobřeží jižního Portugalska a Španělska po Maroko, vyskytovala se také ve Středozemním moři. V Evropě patřila ústřice portugalská až do 70. let minulého století k hojně chovaným druhům. V důsledku virového onemocnění byly stavy těchto ústřic téměř vyhubeny, ústřice portugalská byla v chovech nahrazena ústřicí obrovskou. Oproti lasturám ústřice jedlé jsou lastury ústřice portugalské jsou protáhlejší a…

Uzená šunka

Souhrnný název druhů šunek, které získávají své typické aroma uzením. Chuť uzené šunky je ovlivněna způsobem uzení, použitím koření, ale i druhem použitého dřeva.

Uzení

Uzení je velmi oblíbená úprava masa, uzenářských výrobků a ryb různě teplým kouřem v udírnách. Na konečnou chuť, aroma, stravitelnost a další vlastnosti uzených výrobků má významný vliv nejen kvalita samotných potravin k uzení, ale i jejich příprava, udírna, výběr vhodného dřeva a také doba uzení. Kvalita surovin k uzení – a to především masa – je velmi důležitá. Pokud se totiž uzení provádí při nízkých teplotách a uzené suroviny se už dál…

Uzení

Konzervační proces, při kterém je maso vystaveno směsi složek tvořících se tepelným rozkladem tvrdého dřeva, tzv. udící kouř. Mikroorganismy jsou kouřem usmrceny nebo je zpomalen jejich růst a kouř zároveň dodává výrobkům typickou chuť a vůni. Barvu masového výrobku ovlivňuje druh použitého dřeva. Nejčastěji se k uzení používá dřevo bukové, dubové, javorové, březové či jasanové. Rozlišujeme uzení horkým kouřem a uzení studeným kouřem.

Uzení

Uzení není příliš využívaná možnost konzervace, protože je časově poměrně náročné a především je k němu potřeba udírna. Pokud ale udírna k dispozici je, máme jedinečnou příležitost mít velmi chutné a voňavé maso, různé masné výrobky a ryby. K uzení se používá tvrdé dřevo - nejčastěji buk, dub, ořech, třešeň. Maso k uzení by mělo být opravdu velmi kvalitní. Vepřové je do udírny vhodné téměř všechno, z hovězího vyudíme ze zadní kýty šunku, zadní…

Uzení domácích uzenin

Uzení ve studeném kouři je poměrně dlouhodobý proces, uzení zatepla se v domácích podmínkách provozuje snadněji. Klobásy můžeme mírně udit před následným vařením či grilováním, ale dostatečně horký kouř postačí k veškeré tepelné úpravě. Stolní udírny – K dostání je několik typů stolních udíren. Jejich výhodou je finanční nenáročnost, dají se používat opakovaně a jsou vhodné také pro venkovní použití. K nejkvalitnějším patří udírny vyrobené z…

Uzení horkým kouřem

Tento proces představuje uzení směsí kouře, vzduchu a páry o teplotě 70-90 stupňů Celsia a dodává výrobkům chuť a vůni. Současné zahřívání zajišťuje údržnost výrobku a jeho barvu.

Uzeniny

Souhrnný název salámů a podobných výrobků všech druhů, bez ohledu na jejich složení a postup výroby.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist