Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Zemní krab karibský

Patří do čeledi Gecarcinidae, angl. land crabs. Zemní krab karibský se hojně vyskytuje podél tropického atlantského pobřeží Ameriky, rozšířený je od jihu Floridy přes Karibik až po Brazílii. Tento druh kraba je aktivní v noci, ve dne se zdržuje v norách, které sám vyhrabává. Hřbetní krunýř je poměrně velký, okrouhlý a hladký. Dosahuje šířky asi 15cm. Klepeta jsou vyvinuta nerovnoměrně, jedno je vždy o dost větší než druhé. Zbarvení těla je…

Zervelatwurst – fermentovaný, sušený

Zervelatwurst je oblíbený, jemný Rohwurst. Jedná se o trvanlivý salám vyrobený z jemně mletého hovězího a vepřového masa, hřbetního sádla, brandy a pepře. Salám je dlouhý 40cm a široký 5cm. Podává se nakrájený na plátky.

Ziti/Zitoni

Jedná se o silné krátké makarony.

Žitné vločky

Žitné vločky se podobně jako ostatní cereálie nejčastěji konzumují s mlékem a jogurtem. Vzhledem k obsahu vitamínů, minerálních a dalších pro organismus člověka důležitých látek mají pozitivní účinky na lidské zdraví.   Vločky z žita obsahují poměrně značné množství vitamínu E, skupinu vitamínů B – B1, B2, B6, PP, inositol, kyselinu panteonovou a listovou. Je v nich také mnoho minerálních látek, především vápník, železo, hořčík, draslík, jod,…

Zkřehčování masa

Jde o pomalé zrání odvěšeného masa. Tento proces má vliv na texturu (konzistenci) masa a jeho chuť.

Zlak nachový - Koryféna velká

Zlak nachový je rozšířený ve všech světových tropických a subtropických mořích. Žije v menších hejnech, živí se letouny (létajícími rybami), sépiemi a korýši. Většinou se loví jen jednotlivé exempláře této ryby. Tělo zlaka je protáhlé, ze stran zploštělé, hřbetní ploutev se táhne od hlavy až po výrazně vykrojenou ocasní ploutev. Zbarvení hřbetu je modravě zelené, břicho je stříbřité a boky zlatistě lesklé. Ryby dosahují délky 2m a hmotnosti…

Zlatobýl obecný (Solidago virgaurea)

Patří do čeledi hvězdnicovitých. Trvalka je vysoká asi 1m, listy jsou kopinaté, střídavě postavené. Úbory v hroznovitém květenství jsou zlatožluté. Zlatobýl obsahuje kyselinu citronovou a šťavelovou, třísloviny a barviva, flavonoidy a éterické oleje. Nať se suší a používá k přípravě čaje. Tato bylinka podporuje funkci ledvin, pomáhá při léčbě revmatických potíží a při otocích. Ze zlatobýlu lze připravit i kloktadlo.

Zlatý královský krab

Je rozšířený od pobřeží západní Aljašky až po Japonsko, vyskytuje se v hloubkách od 270 do 600m. Zlatý královský krab má jednotné červené zbarvení s lehkým zlatavým leskem. Na povrchu hřbetního krunýře a na bocích jsou rovnoměrně dlouhé trny, čelní roh má trnů devět. Krunýř je široký asi 20cm. Maso je jemné, v obchodní síti nehraje velkou roli. Zlatý královský krab se prodává většinou vařený.

Žlutodřev peprný - sečuánský pepř

Jinak také anýzový pepř, čínský pepř nebo japonský pepř. Používáme plody, sušené, mleté i celé. Chuť sečuánského pepře je čerstvá, peprná, lehce citronová. Je klasickým kořením asijské kuchyně, patří do rýžových i nudlových polévek, hodí se k vepřovému masu, drůbeži i k rybám. Sečuánský pepř je k dostání v obchodech s kořením nebo v obchodech s asijskými potravinami. Prodává se mletý nebo celý. Celé plodové tobolky si uchovají déle své aroma.…

Žlutý zázvor

Koření žlutý zázvor poskytuje kurkuma dlouhá z čeledi zázvorovitých. Žlutý zázvor se používá v celé jižní Asii, prodává se celý nebo mletý. V západní Evropě je čerstvý k dostání v některých specializovaných asijských prodejnách. Kurkuma dlouhá je vytrvalá bylina, dorůstající do výšky 1m. Má velké listy a žluté květy, tvořící husté květenství. Množí se oddenky, které nejlépe rostou v horkém a vlhkém prostředí. Při sklizni se celý trs oddenků…

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist