Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Pýchavka stlačená

Patří do skupiny břichatkovitých, doba výskytu je od června do října. Plodnice jsou 15-50mm široké, káčovité, na vrcholu jakoby uťaté, na povrchu otrubičnaté nebo s opadavými nízkými ostny. Zbarvené jsou bělavě, potom okrově a nakonec šedohnědě. Otevírají se na středu stále se zvětšujícím nepravidelným otvorem. Na řezu je viditelná blanka oddělující teřich od sterilní báze. Teřich je zbarvený bíle, potom olivově šedě a nakonec šedohnědě. …

Pýchavka závojová

Patří do skupiny břichatkovitých, doba výskytu je od července do října. Plodnice o rozměrech 30-60x30-60mm jsou hruškovité, s vnější bílou až hnědavou okrovkou. Tvoří velké ploché vatovité útržky ležící na drobných osténcích. Vnitřní okrovka je hnědá až tmavě olivově hnědá. Teřich je čokoládově hnědý, se středovým sloupkem. Sterilní pletivo je hrubě komůrkaté, olivově hnědé, často s fialovým nádechem. Pýchavka závojová roste vzácně, jednotlivě…

Pyskoun růžový

Je rozšířený od středního Norska až po Senegal, Azorské ostrovy a Madeiru. Vyskytuje se také ve Středozemním moři. Žije v hloubkách do 40m, vydává se i do mělkých vod. Pyskoun růžový se loví jen v západním Středomoří. Do střední Evropy se dováží jen zřídka. Ryby jsou pestře zbarvené, samci mají žlutooranžové tělo a hřbet posetý modrými podélnými pruhy, hlava je také sytě modrá. Samice mají tělo zbarvené cihlově červeně, v zadní části hřbetu…

Pyskoun skvrnitý

Je rozšířený od středního Norska až po Kanárské ostrovy. Vzácně se vyskytuje také ve Středozemním moři. V Evropě se do prodeje dostává málokdy, pokud ano, pochází z Turecka. Charakteristickým znakem ryb je typická kresba světlých skvrn na tmavém podkladu. Pyskoun skvrnitý má tělo zbarvené od hnědočervena až po zelenou barvu. Ryby dosahují délky 60cm, patří k největším evropským pyskounům. Maso je velmi chutné, vhodné především ke smažení.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist