Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Ditali

Jedná se o těstoviny ve tvaru kloboučků. Jsou neplněné.

Ditalini

Ditalini jsou těstoviny ve tvaru menších náprstků.

Dížovka pevná

Vyskytuje se ve východních částech Atlantiku od Norska po Maroko, včetně Severního moře. Schránka dížovky pevné je masivní, světlobéžová, oválného tvaru. Dosahuje délky 4cm, povrch pokrývají nepravidelné soustředné prstence. Vhodným způsobem tepelné úpravy je dušení v páře, dížovky se také přidávají do rybích polévek.

Dlouhé a asijské těstoviny

Dlouhé těstoviny Dlouhých těstovin je mnoho druhů. Jejich výroba i příprava je stejná jako u ostatních druhů těstovin, nutností je ale větší hrnec a samozřejmě i dostatek vody. Některé druhy je možné vyrobit doma jen s použitím speciálního strojku na těstoviny. Základní druhy dlouhých těstovin Špagety - Dlouhé tenčí kulaté nudle jsou nejčastěji používané dlouhé těstoviny, které se uvaří ve vodě a poté zalévají různými omáčkami s masem i bez a…

Dobromysl obecná

DOBROMYSL OBECNÁ – latinsky Origanum vulgare, též známá jako oregano, dobráček, červená lebeda, divoká marjánka. Voňavá, léčivá i krásná Dobromysl obecná je nám známější jako oregano, tato bylinka je nejen velmi chutná, ale navíc prospívá našemu zdraví a zdobí zahrádku. Původ, historie a výskyt Pochází ze Středozemí, ale najdete ji i na našich loukách. V zahrádkách se pěstuje od nepaměti a má pověst zázračně léčivého koření. Doma je i v Malé…

Doktorskaya - vařený

Jedná se ruský masný výrobek – výživný měkký salám hladké konzistence. Vyrábí se z hovězího a vepřového masa, vajec a mléka. K ochucení slouží muškátový oříšek a kardamom. Originální verze tohoto salámu je neuzená, k dostání jsou i uzené varianty. Salám Doktorskaya měří 26cm a široký je 6cm. Podává se studený, nakrájený na plátky.

Domácí výroba těstovin

Těstoviny se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové. Domácí těstoviny Doma vyrobené těstoviny mají nesrovnatelně lepší chuť a nutriční vlastnosti něž těstoviny…

Domácí výroba uzenin

Při domácí výrobě klobás, salámů a podobných masných výrobků je nutné zachovávat naprostou čistotu. Maso vždy skladujeme v chladu, zvlášť pokud je určené pro spotřebu bez tepelné úpravy. Při práci s čerstvým masem vždy používáme jednorázové gumové rukavice. Základní vybavení Domácí výroba masných výrobků  je poměrně složitá a je k ní nutné mít i nezbytné základní vybavení. Ruční mlýnek na maso – postačí ruční mlýnek, který se šroubuje na…

Donka dalmátská

Je rozšířená nejen u pobřeží Dalmácie, ale v celém Středozemním moři a Atlantském oceánu. Ulita donky dalmátské je zelenavě zbarvená, kuželovitě tvarovaná. Má sedm závitů pokrytých ostny. Vhodným způsobem tepelné úpravy je vaření.

Donka rohatá

Je rozšířená mezi Koreou a Japonskem. Ulita donky rohaté dorůstá do délky 10cm. Je zbarvená zlatohnědě, její vršek je špičatý. Tento plž se cení zejména v Japonsku, chutné maso se používá při přípravě polévek. Hodí se také k dušení nebo grilování.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist