Kapusta
Hlávková kapusta je košťálová zelenina, která se jako jeden z mála druhů sklízí i v zimě. Je významným zdrojem vitamínů a dalších pro zdraví důležitých látek v době, kdy je čerstvé a zdravé zeleniny poměrně málo.
Kapusta se nedá konzumovat v syrovém stavu, ale v teplé kuchyni se může připravovat a upravovat mnoha způsoby – vařením v horké vodě i šetrněji v páře, dušením, smažením, zapékáním…
Mezi nejznámější jídla, připravovaná z kapusty, patří kapustové karbenátky s masem i bez masa, dušená kapusta nebo kapusta dušená s vepřovým masem. Používá se i do polévek a omáček.
Kapusta se také zadělává podobně jako zelí, není ale vhodná k nakládání. Krátce povařená a vychladlá se může přidávat i do zeleninových salátů.
Ve vodě necháme 2 minuty kapustové listy, poté otřeme do sucha. V mixéru rozmixujeme kuřecí maso a krevety. Dáme do mísy s chilli, vejcem a...
V rendlíku na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova slaninu nakrájenou na proužky. Přidáme celer a mrkev nakrájené na kostičky a 5 minut podusíme....
Z citronu odstraníme kůru a pecky a dužinu smícháme s ostatními ingrediencemi, které jsme nahrubo nakrájeli. Odšťavníme je, nalijeme do sklenice...
Troubu předehřejeme na 200 °C. Oba chleby potřeme olivovým olejem a rozprostřeme na nich utřený česnek. Posypeme je strouhaným sýrem. ...
Kapusty nastrouháme nahrubo. Dáme je do velké mísy. Připravíme si zálivku: citronovou šťávu smícháme s octem, olejem, najemno nasekanou šalotkou,...
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou kapustu, osolíme a dusíme doměkka. Podušenou kapustu zaprášíme hladkou...
Očištěnou kapustu povaříme v mírně osolené vodě, slijeme a necháme okapat. Umeleme ji spolu s oloupanou cibulí a česnekem. Přidáme mleté drůbeží...
Brambory omyjeme, ve slupce uvaříme, vychladlé oloupeme a najemno je nastouháme. V míse z nastrouhaných brambor, mouky, vajec a soli vypracujeme...
Očistíme a ve slané vodě uvaříme doměkka růžičkovou kapustu. Necháme okapat a rozložíme do tukem vymazané ohnivzdorné mísy. Ušleháme do pěny...
V hrnci na rozehřátém másle podusíme očištěné, na tenké plátky nakrájené žampiony. Přidáme omytou, na nudličky nakrájenou kapustu, celer a petržel....
Kapustičky očistíme, spaříme ve vroucí vodě a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky, petrželovou nať jemně nasekáme. Na másle zpěníme...
Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Zpěníme na ní jemně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme a rozmícháme s trochou vody....
Vepřovou plec omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmahneme na tuku dorůžova. Do základu přidáme maso,...
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme částí vlažného vývaru. Uvedeme do varu, přidáme...
Kapustu očistíme, opláchneme, rozčtvrtíme a vykrojíme košťál. Takto připravenou kapustu nakrájíme na nudle nebo na menší kousky, krátce ji ovaříme...
Kapustu očistíme, opláchneme a nakrájíme na drobné nudličky. Krátce ji spaříme a scedíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, částečně roztavíme,...
Vývar z hovězích kostí před použitím dochutíme polévkovým kořením a převaříme. Rýži přebereme a dobře propláchneme, několikrát prolijeme vařící...
Hovězí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a osmažíme na tuku dorůžova. Přidáme nakrájené maso,...
Hovězí a vepřové maso omyjeme a jemně umeleme. Přidáme rozmíchaná vejce, sůl, pepř, třený česnek, strouhanku, část cibule najemno nakrájené a vše...
Kapustu očistíme, omyjeme, rozčtvrtíme a vykrojíme košťál. Potom ji nakrájíme na malé kousky, krátce ovaříme, vyjmeme a necháme okapat. Cibuli...