Zelí

Bílé i červené hlávkové zelí je možné využít ve studené i teplé kuchyni různými způsoby v mnoha jídlech. Rané a polorané odrůdy jsou vhodné k přímé konzumaci, odrůdy pozdní a celoroční se hodí pro tepelnou úpravu. Velmi oblíbené je i nakládané – kysané zelí.  

Zelí se v studené kuchyni nejčastěji krouhá na křupavý hlávkový salát. Velmi oblíbený je především v balkánské kuchyni – zejména v Řecku, ale také v Německu, Anglii nebo USA. V teplé kuchyni se zelí především používá dušené nebo kysané jako příloha k masu a vaří se z něj polévky. Velmi často se také připravují závitky z listů s různými náplněmi. V České republice je oblíbené klasické knedlo-vepřo-zelo, moravský vrabc se zelím nebo slovenská kapustnica. 

 

Seřadit
Nalezeno 907 receptů
Zobrazení

Omytá, osušená krůtí prsa a očištěné žampiony nakrájíme na proužky. Maso a žampiony orestujeme na pánvi na rozehřátém oleji. Osolíme, opepříme a za...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu2

Hlávkový salát zbavíme zvadlých listů, překrojíme jej na 4 díly a dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Ve studené vodě rozpustíme cukr, sůl, ocet...

1
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 20 min Počet komentářů k receptu1

Hlávky ledového salátu očistíme od povadlých listu. Zdravé listy omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme je. Nakrájíme na širší proužky, které dáme do...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 15 min Počet komentářů k receptu1

Krůtí maso nakrájíme na nudličky. Na pánvičce rozpálíme olej a doměkka na něm osmažíme maso. Potom přimícháme kari pastu, povaříme a přidáme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 20 min Počet komentářů k receptu1

Omytou řeřichu nahrubo nakrájíme a vsypeme do mísy. Přidáme očištěný, omytý a na nudličky nakrájený salát. Vmícháme olej, citronovou šťávu a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min Počet komentářů k receptu1

Hlávkový salát zbavíme zvadlých listů, překrojíme jej na 4 díly a důkladně opláchneme v tekoucí vodě. Do studené vody přidáme sůl, ocet a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min

Hlávkový salát zbavíme zvadlých listů, rozkrájíme jej na 4 díly a pečlivě opláchneme v tekoucí vodě. Do kysané smetany zašleháme cukr, ocet a sůl....

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Hlávkový salát zbavíme zvadlých listů, rozkrájíme jej na 4 díly a pod tekoucí vodou dobře propláchneme. Do kyselého mléka zašleháme cukr, sůl a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Hlávkový salát zbavíme zvadlých listů, překrojíme jej na 4 díly a dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Biokys vyšleháme a zamícháme do něj cukr a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Všechny bylinky nasekáme najemno. V míse smícháme ocet, olej a bylinky. Ochutíme solí, pepřem a kajenským pepřem. Salát očistíme, omyjeme, necháme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Nejprve očistíme salát, omyjeme a necháme okapat. Natrháme na kousky. Žampiony očistíme, nakrájíme na tenké plátky a orestujeme. Připravíme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Rozmixujeme dohladka filety z ančovičky, hořčici, citrónovou šťávu a olej. Směs by měla být hustá asi jako majonéza, přidáme nasekanou petrželku a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 10 min

Hlávkový salát důkladně omyjeme a krátce spaříme. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme usekaný salát, mírně podlijeme a dusíme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min

Na rozehřáté máslo dáme cukr, cibuli nakrájenou na čtrvtky, přidáme hrášek a osolíme. Potom přidáme omytý salát nakrájený na proužky a vše...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Salát omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky a pod tekoucí vodou důkladně propláchneme. Necháme okapat. Čtvrtky salátu vložíme do misek a přelijeme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Salát omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Rozdělíme do misek a přelijeme nálevem z vody, soli, cukru, octa a pepře. Slaninu nakrájíme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Salátové listy rozebereme a omyjeme pod tekoucí vodou. Připravíme zálivku z vody, cukru, octa a soli. Zálivkou prolijeme salát a podáváme.

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min
Recept obsahuje video

Salát zbavíme ovadlých listů, omyjeme a natrháme na kousky. Omytý kopr jemně nasekáme. Z vody, octa a soli připravíme nálev. Salát do něj...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Hlávku salátu omyjeme, vložíme do utěrky a krouživým pohybem odstříkáme všechnu vodu. Z oleje, soli, pepře, citronové a pomerančové šťávy...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 10 min

Listy salátu omyjeme a nakrájíme na proužky. Povaříme je asi 10 minut ve vývaru a rozmixujeme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, za...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist