Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Cejnovka drsnozubá

Je rozšířená v Indopacifiku, vyskytuje se také v Rudém moři a Perském zálivu. Ryby jsou zbarvené modravě zeleně nebo hnědě, na těle mají mnoho nepravidelných bílých skvrn. Dorůstají do délky max. 80cm a dosahují hmotnosti do 5kg. Cejnovka drobnozubá je vhodná na všechny způsoby tepelné úpravy.

Cejnovka modrá - Cejnovka obláčková

Je rozšířená od Rudého moře po Samou. Patří k nejčastějším zástupcům čeledi cejnkovitých. Tělo ryb je zelenavě zbarvené, pokryté modře čárkovanými šupinami. Cejnovka dosahuje délky 85cm. Maso je vhodné především k dušení v troubě.   Dalším druhem cejnovky je cejnovka  modroproužkatá ( Gymnocranius grandoculis ), která se do Evropy dováží ze Seychel. Tepelná úprava je stejná jako u cenovky modré, tzn. dušení v troubě.

Čekanka

Čekankové puky obsahují vlákninu a inulin, díky kterému jsou vhodné pro diabetiky. Nejčastěji čekanku používáme při přípravě salátů. Při skladování musíme puky překrýt tmavým papírem - při styku se světlem zhořknou.

Celer bulvový

CELER –je velmi zdravá zelenina, pěstovaná pro využití bulvy a listů. Rozděluje se na celer bulvový – latinsky Apium rapaceum, řapíkatý – latinky Apium dulce a listový – latinsky Apium secalium. Latinský název Apium graveolens znamená celer vonný. Velmi zdravá a aromatická zelenina Celer je velmi zdravá zelenina, která má údajně stejně jako petržel díky obsahu aminokyseliny asparagin i afrodiziakální účinky pro muže. U žen je oblíbený při…

Cellentani

Jedná se o těstoviny ve tvaru malých nudlí stočených do kudrn.

Černá rýže z Thajska

ČERNÁ RÝŽE Z THAJSKA, nebo také Thajská černá rýže či Černá lepkavá rýže, anglicky Black Thai rice nebo Black Sticky rice, je název pro odrůdu dlouhozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Jak již název napovídá, domovinou této odrůdy rýže je Thajsko. Černá rýže se pěstuje především v jeho severní a severovýchodní části. Vzhled a vlastnosti Tato rýže se prodává jako celozrnná, tedy i se slupkou černé barvy. Zrna jsou dlouhá a štíhlá, po…

Černá zvěř

Prasatovití patří k řádu sudokopytníků. Na rozdíl od parohaté a rohaté zvěře nejsou přežvýkaví. Prase divoké je všežravec. Samci (kňouři) i samice (bachyně) mají silné kly a špičáky.

Černouš měkkoploutvý

Vyskytuje se v severním Atlantiku, na západě Středozemního moře, v Jaderském moři a v mořích u pobřeží jižní Afriky, jižní Austrálie a Nového Zélandu. Černouš měkkoploutvý žije v otevřeném moři, živí se korýši a menšími rybami. Ryby dorůstají do délky max. 1,50m, patří k oblíbeným konzumním rybám. Maso je vhodné na všechny způsoby tepelné úpravy.

Černucha setá

Jinak také černý kmín, černicha, černuc, český či falešný elebor. Používáme semena, sušená, mletá nebo celá. Z černuchy se žvýkáním či mletím uvolňuje aroma vzdáleně připomínající majoránku, jinak ale téměř nevoní. Má lehce hořkou, aromatickou chuť. Je oblíbeným kořením v orientální, turecké a indické kuchyni. Její černá semena se používají na chlebové placky. Toto koření lze přidat do zeleninových pokrmů, do jídel z drůbežího a jehněčího masa,…

Čerstvé těstoviny (Pasta fresca)

Pasta fresca v překladu znamená "čerstvé těsto". Tyto těstoviny se připravují z mouky, olivového oleje, soli a velkého množství vajec. Mezi nejoblíbenější patří těstoviny vyrobené ze semoliny a vody. Čerstvé těstoviny rozdělujeme na těstoviny plněné - pasta ripiena a na neplněné hladké a ploché těstoviny - pasta liscia.

Cervelas – vařený

Cervelas je silný, krátký Brühwurst. Vyrábí se z jemně mletého vepřového a hovězího masa. Směs se plní do střívek švýcarského hnědého skotu, krátce se udí a potom spařuje. Cervelas měří 12cm, široký je 4cm. Podává se se sýrem, může se i grilovat, podobně jako špekáčky – konce uzeniny se naříznou, aby se působením tepla rozevřely.

Cervelat

Cervelat je jemný německý salám vyrobený z hovězího a vepřového masa a syrového sádla. Salám má jemné zrnění nebo hruběji zrněné dílo. K dochucení se používá dusitanová solicí směs, pepř a brandy.

Červená rýže z Camargue

ČERVENÁ RÝŽE Z CAMARGUE, anglicky Camargue red rice, francouzsky Riz de Camargue je druh celozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Jak již název napovídá, tato rýže se pěstuje ve francouzské oblasti Camargue známé svou nádhernou přírodou, proto byla také v roce 1927 vyhlášena přísně chráněnou přírodní rezervací. Pěstuje se zde více než 20 druhů rýže různých barev, a to už od 14. století. Červená rýže nebyla vyšlechtěna člověkem, nýbrž…

Červená rýže z Thajska

ČERVENÁ RÝŽE Z THAJSKA, nebo také Thajská červená rýže či Red Cargo, anglicky Red Thai rice, je název pro odrůdu dlouhozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Jak je patrné z názvu, tato odrůda rýže se pěstuje především v Thajsku. Vzhled a vlastnosti Zrnka jsou dlouhá a červená. Na rozdíl od většiny jiných odrůd se neleští ani neloupou, proto si svou přirozenou barvu zachovávají. Červená rýže má výrazné oříškové aroma a mírně nasládlou…

Červenice obecná

Je rozšířená ve všech oceánech světa. Žije v hloubkách do 1100m. Červenice obecná patří k nejdůležitějším vývozním rybám Nového Zélandu, jižní Austrálie a Tasmánie. Tělo ryb má oranžové až načervenalé zbarvení, před měkkou částí hřbetní ploutví je 6 tvrdých paprsků. Červenice dorůstá do délky max. 40cm a dosahuje hmotnosti asi 1,5kg. Většinou měří 30cm. Filetovaná červenice se prodává také pod názvem reef fillet, v překladu korálový filet. …

Červený krab hlubokomořský

Jinak nazývaný také geryon západoafrický, patří k čeledi Geryonidae, angl. deepsea crabs. Vyskytuje se v hlubinných pásmech Atlantského oceánu podél severozápadního pobřeží Afriky. Jeho hospodářský význam je nepatrný. Červený krab hlubokomořský patří k velkým druhům krabů. Má hladký, okrouhlý hřbetní krunýř. Na předním okraji krunýře je 5 zubů. Nohy jsou poměrně dlouhé, mají hladký povrch. Zbarvení těla je růžové až červené. Krunýř dosahuje…

České klasické teplé krajové a národní omáčky

Typické české omáčky se připravují podle mnoha dnes už klasických vyzkoušených receptur, ale přesto se v praxi poměrně často setkáváme s různými změnami a obměnami, které se týkají hlavně používaných přísad a poměrů surovin. Podávají se k vařeným masům i zeleninovým jídlům, nejčastější přílohou jsou knedlíky, rýže i těstoviny, nebo noky. Pro přípravu je důležitým základem barva jíšky a vývar, který je nejčastěji hovězí, ale může se použít i…

Česnek setý

ČESNEK KUCHYŇSKÝ – česnek setý  – latinsky Allium sativum, anglicky garlic, common garlic, německy Knoblauch, francouzsky ail nebo italsky aglio - patří do skupiny nejstarších kulturních rostlin a mezi nejpoužívanější druhy zeleniny na světě. Aromatická a velmi zdravá zelenina Česnek je společně s několika dalšími druhy zeleniny nepostradatelnou součástí každé kuchyně. Používá se jako dochucující prostředek a koření, má ale i mnoho…

Chabichou du Poitou

CHABICHOU DU POITOU je měkký sýr původem z Francie. Původ a současnost Tento sýr je vyráběn ve francouzských regionech Poitou, Berry a Perigord. V současnosti je chráněn značkou označení původu AOC, kterou získal v roce 1990. Vzhled, chuť, vůně… Chabichou du Poitou má kuželovitý tvar o průměru 5-6 cm a je vysoký 6 cm. Váží zhruba 150 g. Vyzrálejší sýr je pevnější a drobivější. Kůrka je pokryta modrou nebo bílou plísní. Tento sýr chutná…

Chakalaka boerewors – syrový

Klobásy Chakalaka boerewors mohou být vyrobené z jakéhokoli druhu masa. Okořeněné jsou ostrou salsou chakalaka, která se vyrábí z cibule, paprik, rajčat, česneku, mrkve, chilli a mletého curry. Klobása Chakalaka boewors je stočená do spirály, měří 70cm a široká je 3cm.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist