Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Chorizo verde – syrový

Chorizo verde je mexická zelená klobása, která se vyrábí z vepřového masa, špenátu, koriandru, petrželky, zeleného pepře a oregana. Některé verze této klobásy mohou obsahovat i tomatillos, mandle a piniové oříšky. Klobása Chorizo verde měří 10cm a široká je 3cm.

Choroš oříš

Patří do skupiny nelupenatých, doba výskytu je od června do listopadu. Plodnice je až 500mm široká, složená z drobných kloboučků širokých 10-40mm. Kloboučky jsou kruhovité, uprostřed vmáčklé, jemně šupinkaté. Zbarvené jsou šedě až okrově hnědě. Třeň je mnohonásobně rozvětvený, bělavý až světle okrový. Rourky jsou sbíhavé, s 0,3-1mm velkými póry, zbarvenými bíle až světle okrově. Choroš oříš roste nepříliš hojně v trsech paraziticky na bázi…

Choroš šupinatý

Patří do skupiny nelupenatých, doba výskytu je od dubna do listopadu. Klobouk choroše šupinatého měří 50-500mm. Je polokruhovitý až vějířovitý, masitý. Na krémovém až okrovém podkladě s širokými přitisklými šupinami, zbarvenými okrově až tmavě hnědě. Rourky jsou sbíhavé, až 7mm dlouhé, s protáhlými, 1-2mm velkými bílými až krémovými póry. Třeň je obvykle postranní o rozměrech 30-100x10-60mm, plstnatý, zbarvený tmavohnědě až černohnědě. Dužnina…

Chourico de porco preto – fermentovaný, sušený

Jedná se chourico nejvyšší kvality, vyrobené z hrubě mletého masa černých vepřů. Klobása se udí kouřem z dubových pilin a potom se suší. Měří 30cm a široká je 3cm. Podává se syrová, nakrájená na plátky. Může se také přidávat do teplých pokrmů.

Chourico de sangue – vařený

Chourico de sangue se vyrábí z vepřové krve. Po uvaření se udí a suší, získá tak černou barvu. Podává se grilované nebo se přidává do teplých pokrm. Chourico de sangue měří 40cm a široké je 4cm. Tento masný výrobek je k dostání i v pošírované variantě v bílém střívku.

Chourico de vinho – fermentovaný, sušený

Klobása vyráběná z nejkvalitnějšího vepřového masa ochuceného červeným vínem a česnekem. Po naplnění masové směsi do střívek se klobása udí. Má sytě hnědou barvu a většinou se tvaruje do podkovy nebo do kratších porcí. Klobása Chourico de vinho měří 34cm a široká je 3cm.

Chourico mouro de Portalegre PGI – vařený

Jedná se o černou uzenou klobásu vyrobenou z jemně mletého masa, srdcí, ledvin a tuku černých vepřů. Masová směs je ochucená česnekem, sladkou paprikou a někdy také bílým vínem nebo kmínem. Klobása Chourico mouro de Portalegre měří 25cm a široká je 3cm.

Chourico Transmontano – fermentovaný, sušený

Chourico Transmontano je klobása z horských oblastí na severu Portugalska. Je vyrobená z vepřového masa, které se nejdříve fermentuje a potom se udí nad kouřem z dubu cesmínovitého. Klobása má výraznou chuť a typické aroma. Měří 20cm a široká je 2,5cm.

Chourico vermelho de colorau – fermentovaný, sušený

Červená klobása vyrobená z vepřového masa a vepřové krve. Přestože se tato klobása udí a suší, je poměrně měkká. Měří 15cm a široká je 3cm. Obvykle se podává vařená s kapustou.

Chov, výkrm a porážka králíků

Králící jsou nenároční, živí se pouze rostlinnou potravou. Drobní chovatelé krmí králíky posečeným senem, mrkví, řepou, obilím a přikrmují koncentrátem vitamínů a minerálních látek. V chovu králíků je důležité kvalitní krmivo a stále čerstvá voda. Králíci se chovají v dřevěných nebo kovových kotcích. Způsob chovu celých stád v halách s podestýlkou se neosvědčil. V malých chovech jsou většinou králíci ustájeni ve venkovních králíkárnách,…

Chřapáč jamkatý

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od května do října. Jedná se o nápadný druh s modrošedým, tmavošedým až černošedým kloboukem. Klobouk je široký 20-70mm a vysoký 50mm, složený ze dvou až tří nepravidelně sedlovitých laloků. Třeň je válcovitý nebo úzce kyjovitý, výrazně jamkatý a ostře žebernatý. Zbarvený je světle šedě až šedohnědě. Chřapáč jamkatý roste nepříliš hojně, jednotlivě nebo v menších skupinkách. Vyskytuje se na…

Chřapáč kadeřavý

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od srpna do října. Chřapáč kadeřavý má plodnice vysoké 60-150mm. Klobouk je 20-50mm široký, velmi křehký. Je tvořený nepravidelně kadeřavými, tenkými laloky. Někdy je sedlovitý, zbarvený bělavě, krémově až světle okrově. Třeň je kyjovitý, žebrovitý, s nepravidelnými příhrádkami. Zbarvený je bělavé. Chřapáč kadeřavý roste v některých oblastech poměrně hojně, jednotlivě nebo ve skupinách.…

Chřapáč kalíškovitý

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od dubna do května. Plodnice chřapáče kalíškovitého jsou vysoké jen 10-40mm a široké také 10-40mm. Zpočátku jsou téměř kulovité, později ploše miskovité, na vnitřní straně hladké, zbarvené tmavě šedohnědě až černohnědě, při zasychání až černě. Vnější strana je světlejší. Třeň je krátký, ponořený v půdě. Je podélně vrásčitý, jemně plstnatý, zbarvený šedě až světle hnědě, někdy zcela chybí. …

Chřapáč pružný

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od července do října až listopadu. Chřapáč pružný vytváří plodnice vysoké až 100mm, výrazně rozdělené na klobouk a třeň. Klobouk je 20-40mm široký, se dvěma (někdy třemi) bočně zploštělými laloky. V mládí je klobouk sedlovitý, ve stáří nepravidelný, hladký nebo jen mírně zprohýbaný. Zbarvený je žlutookrově až šedohnědě. Třeň je válcovitého tvaru, na bázi většinou mírně rozšířený, často bočně…

Chřest

CHŘEST – chřest obecný i lékařský - latinsky Asparágus officinalis, anglicky asparagus, francouzsky asperge , německy Spargel nebo Gemüsespargel  a italsky  asparago - je také nazýván špargl. Chřest patří mezi druhy zeleniny, které mají poměrně krátkou sezonu, je považovaný za jedinečnou delikatesu. Velmi oblíbená zelenina Chřest je velmi lahodná a zároveň zdravá zelenina. V gastronomii se využívá na přípravu mnoha jídel, oblíbené jsou…

Chrochtal bílý

Je rozšířený podél východního pobřeží USA. Základní zbarvení ryb se může měnit, většinou je žlutavé. Typickým znakem jsou modré pruhy na hlavě. Chrochtal bílý dorůstá do délky 50cm. Maso je kvalitou srovnatelné s masem chrochtala prasečího. Menší ryby jsou vhodné do polévek, větší se hodí ke grilování.   Dalšími chutnými rybami z čeledi chrochtalovitých jsou indopacifické druhy – chrochtal stříbřitý ( Diagramma pictus ) , který se hodí na…

Chrochtal prasečí

Vyskytuje se v západním Atlantiku. Ryby dorůstají do délky asi 40cm a dosahují hmotnosti max. 1kg. Chrochtal prasečí je nejchutnějším chrochtalem, maso je čistě bílé. Menší ryby jsou vhodné do hustých rybích polévek, jinak se maso hodí především ke grilování.

Chutné domácí bylinkové máslo

Bylinkové máslo současně vstřebává a přenáší různé chuťové a vonné složky. K přípravě bylinkového másla se používají různé kořenící přísady a bylinky. Oblíbené jsou variace s pažitkou, petrželí, koprem, bazalkou, tymiánem nebo rozmarýnem. Použití bylinkového másla Používá se nejen ke zjemnění omáček, ale i na steaky a jiná masové minutky. Výborné je i na bramborách a jiných přílohách. Namazat se dá také na chléb či jiné pečivo a podává se jako…

Ciabatta

Jedná se o nejznámější italský chléb. Peče se z měkkého kynutého těsta, které se připravuje z pšeničné mouky, droždí, vody, cukru, olivového oleje a soli. Ciabatta má měkkou střídku i kůrku, její tvar je podélný.

Cibule kuchyňská

CIBULE KUCHYŇSKÁ - latinsky Allium cepa, anglicky onion - je jeden z nejstarších druhů zeleniny na světě, která se používá v kuchyni i jako léčivá rostlina. Z cibule kuchyňské pocházejí další druhy – cibule prorůstavá, stříbrná cibulka, cibule perlová a cibule šalotka. Zdravá zelenina, bez které se kuchyně neobejde Cibule patří mezi nejstarší a nejvíce užívané druhy zeleniny na celém světě. Využívá se v kuchyni, má i velmi velké preventivní a…

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist