Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Lapacho

Lapacho je vnitřní kůra stromu Tecome lapacho. Připravuje se z ní čaj, který obsahuje minerální látky, železo, draslík, hořčík, vápník. Neobsahuje kofein, je vhodný i pro děti. Čaj z lapacha působí proti virům, bakteriím, pomáhá při alergiích, astmatu, snižuje krevní tlak a povzbuzuje imunitu.

Lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru širokých obdélníků. Vyrábějí se z porézního a drsnějšího těsta. Vhodné jsou především k přípravě různých nákypů.

Lebeda

Lebeda zahradní je bylina pocházející ze Střední Asie. V kuchyni ji připravujeme stejným způsobem jako špenát. Mladé lístky lebedy můžeme přidávat do polévek nebo do salátů. Na rozdíl od špenátu má lebeda menší obsah kyseliny šťavelové.

Leberkäse – vařený

Tento Brühwurst se v Bavorsku vyrábí s hovězího a vepřového masa a cibule, bez přidání jater. Vše je jemně nakrájené a zapečené v pekáči. V Durynsku a Sasku se do Leberkäse přidávají játra. Existuje v různých obměnách. Leberkäse je dlouhý 30cm , široký 10cm a vysoký 8cm.

Leerdammer

Jedná se o sýr určený ke krájení. Pochází z Holandska. Vyrábí se z pasterizovaného kravského mléka, je z hlediska práce málo náročný. Doba zrání je 5 týdnů. Leerdammer na pohled připomíná ementál a to díky kulatému tvaru bochníku a velkým okům. Je ovšem menší, dosahuje hmotnosti 6-14kg. Kůrka se voskuje, je tenká, žluté barvy. Obsah tuku v sušině je 45%. Tento sýr je jemný, svěží, chutná lehce ořechově. Nejlépe chutná na chlebu s máslem, je…

Lékořice

Lékořice patří mezi léčivé byliny. Její kořen obsahuje glykosid glycyrrhizin, který působí jako kortizon. Lékořice je k dostání v podobě pastilek nebo pendreků. Nesmí se však konzumovat ve velkém množství.

Letoun měkkoploutvý

Jinak nazývaný létající ryba, vyskytuje se ve všech tropických mořích, vzácný je ve Středozemním moři. Letoun dosahuje délky 20cm. Hřbet ryby je třpytivě modrý, břicho stříbřité, ploutve jsou téměř průhledné. Letoun měkkoploutvý se hodí především ke smažení a fritování.

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)

Patří do čeledi hluchavkovitých. Polokeř dorůstá do výšky 40-60cm. Listy jsou úzké, aromatické, stříbřitě šedě chlupaté. Vonné květy vyrůstají v dlouhých, stopkatých lichoklasech. Levandule obsahuje hořčiny, třísloviny, saponiny a éterické oleje. Mladé výhony se mohou používat jako koření. Květy se zavěšují, suší a poté se zdrhávají ze stonků. Uchovávají se v uzavřené dóze. Levandule patří ke známým "provensálským bylinkám". Okoření pokrmy z…

Leverkorv – vařený

Leverkorv je švédská játrová klobása. Vyrábí se z vepřových jater, ke kterým se někdy přidává telecí maso, z mléka, bramborové kaše a cibule. Okořeněná je bílým pepřem a majoránkou. Jemně rozmělněná směs se naráží do střívek a povaří, zpravidla se neudí. Klobása Leverkorv měří 16cm a široká je 4cm.

Leverpolse – vařený

Jedná se o poměrně měkký játrový salám, vyrobený z libového vepřového masa, jater a tuku. Ochucený je pepřem, novým kořením, cibulí a někdy také kardamomem. Salám se vaří a potom dlouho udí. Podává se studený s čerstvým chlebem. Leverpolse je dlouhý 28cm a široký 7cm.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist