Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Salame Sardo – sušený

Salame Sardo je vyrobený z vepřového masa, ochucený česnekem, bylinkami a někdy také červeným vínem. Ostrou chuť tomuto salámu dodává červená chilli paprička. Salame Sardo má obvykle tvar podkovy, měří 34cm a široký je 6cm. Podává se nakrájený na plátky, chutná skvěle s ovčím sýrem.

Salametti – fermentovaný, sušený

Salametti se vyrábí z hovězího a vepřového masa, někdy s přidáním koňského masa.  Ochucuje se pepřem, někdy vínem. Salámek je malý, baculatý, měří jen 9cm a široký je 2,5cm. Konzumuje se zastudena.

Salám Gothaj

Gothajský salám je poměrně oblíbený druh měkkého salámu, který se velmi často přidává například do bramborového salátu.   Podle dřívější normy se do začátku devadesátých let 20. století mělo 10 kg salámu složení hovězí zadní maso - 2,9 kg libové vepřové maso - 2,9 kg tučné vepřové maso bez kůže - 0,55 kg sádlo na špíček - 3,5 kg pitná voda - 0,6 l koření sůl   Po zrušení závaznosti norem po roce 1989 došlo i u tohoto salámu k…

Salami – fermentovaný, sušený

Salám vyrobený ze směsi mletého vepřového, hovězího nebo telecího masa. Ochucuje se česnekem a koriandrem, někdy i paprikou a vínem. Salami měří 40cm a široký je 9cm. Nejkvalitnější verze tohoto salámu se před sušením potírají na povrchu cukrovou polevou. Salám se podává nakrájený na tenké plátky.

Salami – fermentovaný sušený nebo vařený

Salám z vepřového masa vyráběný v sušené i vařené variantě, obvykle je uzený. Masová směs se většinou plní do syntetických střívek. Salami je dlouhý 40cm a široký 8cm. Podává se nakrájený na plátky.

Salám Junior

Junior je jemně mělněný salám typicky růžové barvy s velmi jemnou strukturou bez hrubých částí s typickou růžovou barvou. Salám byl a je i v současnosti poměrně levný.   Podle původní receptury ČSN 57 6099 by jeho složení na 10 kilogramů mělo být hovězí maso zadní solené - 1,50 kg hovězí maso přední solené - 1,70 kg vepřové maso bez kůže solené - 4,50 kg telecí maso solené - 1,50 kg pepř mletý - 100 g muškátový oříšek - 40 g kyselina…

Salám Kabanos

Kabanos je točený salám, který má u různých výrobců rozdílnou recepturu. Někteří výrobci používají pouze vepřové maso, jiní směs přibližně 60% vepřového a 40% hovězího masa. Název kabanos má původ v polštině a je odvozen od slova kaban, kterým se označují mladí vepři, z kterých masa se v Polsku kabanos vyrábí. Kabanos je dle tvrzení Polské republiky typicky polským výrobkem a Polsko na základě toho požádalo EU o registraci kabanosu jako zaručené…

Salceson – vařený

Jedná se o polskou verzi tlačenky. Salceson se vyrábí z vepřového masa, v některých variantách obsahuje krev, jazyk a další vepřové vnitřnosti. Tlačenka se ochucuje různými druhy koření, měří 15cm a široká je 10cm. Podává se zastudena, nakrájená na plátky.

Salchichas parilleras – syrový

Jedná se o argentinské klobásy vyrobené ze směsi syrového hovězího a vepřového masa, ochucené pepřem, cukrem, vínem a sladkou paprikou. Klobásy se stáčí do spirál a jsou ukončené špejlemi. Salchichas parilleras měří 1m a široké jsou 3cm. Nejčastěji se grilují na dřevěném uhlí.

Salchichón

Salchichón je uzenářská specialita původem ze Španělska. Výrobní postup a složení je podobné Chorizu, salám je vyroben z kvalitního vepřového masa. Nekoření se paprikou a česnekem, ale solí, pepřem, muškátovým oříškem a koriandrem.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist