Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Citron

CITRON - latinsky Citrus limon, známý také jakoanglicky lemon, německy Zitrone nebo španělsky limonero - je plod citroníku limonového. Je víc než jen kyselý a zdravý… Citron je ovoce, které zná každý a nikdo nepochybuje o jeho nejrůznějších pozitivních vlastnostech. Citron je díky své chuti nepostradatelný v kuchyni a obsahuje mnoho různých pro naše zdraví důležitých vitamínů a látek. Využívá se také v kosmetice a v domácnosti. Původ a…

Cizrna

CIZRNA - latinsky Cicer,  anglicky Chick pea nebo gram, německy Kichererbse, francouzsky poischiche, italsky cece – je chutná a zdravá luštěnina. Výživný římský hrách Cizrna nejen že je lépe stravitelná než ostatní luštěniny, ale obsahuje mnoho minerálů – vápník, hořčík nebo fosfor. Vápníku obsahuje dvakrát víc než hrách. Původ a historie Cizrna byla pěstována a využívána už v dávných dobách. Pěstuje se nejvíce v oblastech od východního…

Čočka

ČOČKA– latinsky Lens culinaris – anglicky lentil, německy Linse, francouzsky lentille, italsky linticchia – je oblíbená luštěnina a jedna z nejstarších kulturních rostlin. Nejen luštěnina Ač luštěnina, mladé lusky se konzumují také jako zelenina, ze semen se také získává škrob pro průmyslové využití. Historie a výskyt Čočka je jedna z nejstarších kulturních rostlin. Tato luštěnina se pěstuje se na celém světě včetně střední Evropy.…

Comté

COMTÉ je tvrdý sýr pocházející z Francie. Původ a výskyt Původ sýru Comté nalezneme v regionu Comté na východě Francie, v současnosti je jeho produkce kolem 40 tun ročně a je tak nejvyšší ze všech francouzských sýrů s ochrannou značkou AOC. Vzhled, chuť, vůně… Comté má kulatý tvar, je 9-13cm vysoký a váží 30-55 kg. Těsto je kompaktní, vláčné, kůrka má zlatožlutou až hnědou barvu. Tento sýr je velmi aromatický, může mít ovocný nádech nebo…

Conchiglie

Conchiglie jsou zřejmě nejoblíbenějším druhem těstovin vůbec. Mají tvar mušlí a jsou různě velké. Vypadají jako skutečné mořské mušle, mají žlábkovaný povrch a skrytou dutinu. Velké patří do méně hustých omáček, malé jsou vhodné do polévek.

Coppa

Coppa je italské nasucho solené maso vyráběné sušením na vzduchu. K výrobě se používá maso z vepřové krkovice, důležitý je vyvážený poměr masa a tuku. Coppa zraje asi 6 měsíců a předtím se maso asi týden suší. Během zrání na vzduchu ztratí maso asi 40% původní hmotnosti. Coppu podáváme nakrájenou na tenké plátky, výborně chutná s čerstvým chlebem. Má plnou, jemně kořennou chuť a sametové aroma.

Corn flakes

Corn flakes je druh cereálií, vyráběný z kukuřice. Konzumují se nejčastěji s různými mléčnými výrobky, používají se ale i jako mouka.   Corn flakes jsou velmi lehce stravitelné a vhodné i pro děti. Neobsahují lepek a tak je mohou konzumovat bez problémů i lidé s celiakií. Obsahují velké množství vlákniny, draslíku, železa a selenu, pomáhají s regulací vysokého krevního tlaku. Vzhledem k obsahu sodíku ale nejsou vhodné při onemocněních ledvin…

Cotechino Modena PGI – vařený

Tato klobása je vyrobená z vepřové kůže smíchané s libovým vepřovým masem a tukem. Masová směs se jemně rozemele a plní do přírodních vepřových střívek. Klobása se potom vaří a suší v troubě. Cotechino Modena měří 20cm a široká je 8cm. Podává se teplá, nakrájená na plátky.

Cotelli/Cavatappi

Jedná se o těstoviny ve tvaru spirál.

Cou de canard farcie – vařený

Tato „tlačenka“ se vyrábí ze sekaného kachního masa a kousků foie gras. Směs se nasolí, naplní do kůže z kachních krků a vaří. Cou de canard farcie pro labužníky obsahuje také lanýže, do levnějších variant se přidává vepřové maso. Tlačenka měří 15cm a široká je 7cm. Podává se studená nebo teplá, nakrájená na plátky.

Crème fraîche - crème double

CREME FRAICHE  a CREME DOUBLE jsou speciální mléčné výrobky z kravského mléka. Vyhledávané pochoutky bez laktózy Creme fraîche je produkt, který bilancuje mezi šlehačkou a zakysanou smetanou. Má jemnou, hladkou konzistenci, při vaření se krásně rozpouští a nesráží. Díky těmto vlastnostem se tak stává vyhledávanou surovinou špičkových kuchařů. Crème fraîche i crème double se vyrábí z kravského mléka, musí obsahovat minimálně 30 % tuku v sušině…

Crepinette – syrový nebo vařený

Crepinette jsou kulaté bochánky, vyrobené z vepřového nebo telecího masa obaleného v tukové síťce. K dostání jsou vařené, připravené ke konzumaci, nebo syrové, vhodné ke grilování či pečení. Crepinette měří 12cm a široký je 2cm.

Creste di Gallo

Jedná se o těstoviny ve tvaru kohoutích hřebenů.

Crottin de Chavignol

CROTTIN DE CHAVIGNOL je měkký sýr původem z Francie. Původ a historie Sýr pochází z francouzského regionu Sancerrois, kde se tento vyhlášený kozí sýr vyráběl už v na začátku 19. století. Vzhled, chuť, vůně Bochníčky tohoto sýru jsou malé, kulaté a ploché o váze zhruba 60 g. Těsto je kompaktní, bílé, kůrka je jemná, plísňová. Crottin de Chavignol chutná i voní po kozím mléce. Výroba Tento sýr se vyrábí z kozího mléka, do kterého se přidává…

Csabai kolbász PGI – fermentovaný, sušený

Oblíbená maďarská klobása vyrobená z vepřového masa. Je protkávaná kousky tuku, chuť jí dodává pálivá paprika. Csabai kolbász je uzená, sytě červená, prodává se v různých tvarech a velikostech. Obvykle měří 18cm a široká je 2cm. Podává se zastudena, nakrájená na plátky.

Čtverzubec fugu

Vyskytuje se v Japonském, Východočínském a Žlutém moři. V japonsku se fugu podává syrový, nakrájený na velmi tenké plátky jako sašimi. Při přípravě ryby se nesmí porušit její smrtelně jedovaté vaječníky. Čtverzubec fugu je v Japonsku považován za delikatesu.

Čufa

ČUFA – správně španělsky chufa jsou podzemní hlízy známé i jako zemní mandle (Cyperus esculentus), které připomínají seschlý lískový oříšek. Zdravý hit ze středomoří Ačkoliv zní název prapodivně, čufa není nic jiného než pochutina typická pro středomoří, která připomíná seschlé oříšky a v současné době získává na popularitě i v České republice. Jedná se o svačinku určenou ke zdravému mlsání a vhodnou třeba i do ranního müsli. Původ, historie…

Cuketa

CUKETA– cukína - latinsky Cucurbita pepo, anglicky courgette - je zelenina druhu tykve obecné, která vznikla šlechtěním v Itálii. Do stejné skupiny patří i dýně, patizon a tykev chřestová i špagetová. Všechny tyto druhy zeleniny se v kuchyni využívají podobným způsobem. Cenově dostupná zdravá zelenina Cuketa je po celý rok dostupná zelenina, která je zdravá a může se v kuchyni připravovat mnoha způsoby. Velmi oblíbená je například zapečená…

Culatello

Culatello je pokládána za jednu z nejdražších šunek a královnu uzenářských specialit. Vyrábí se náročným řemeslným postupem a pouze v malém počtu kusů. Doba zrání nasolené vepřové kýty je nejméně 11 měsíců a během této doby se na povrchu šunky utvoří porost ušlechtilých plísní. Culatello neobsahuje konzervační látky.

Cumberland sausage PGI – syrový

Cumberland sausage je točená klobása vyrobená z vepřového masa. Obvykle nebývá dělená na porce. Kořeněná je muškátovým oříškem a květem, černým pepřem a kajenským pepřem. Klobása měří 1m a široká je 3cm.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist