Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Medister polse – čerstvý

Medister polse, někdy také jen „medister“, je klobása vyrobená z jemně mletého vepřového masa a hřbetního sádla. Ochucená je cibulí, novým kořením a hřebíčkem. Klobása se prodává stočená do spirály, nakrájené porce se smaží nebo grilují. Klobása měří 45cm a široká je 3cm.

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Patří do čeledi hluchavkovitých. Trvalka dorůstá výšky až 70cm, má čtyřhrannou lodyhu. Listy voní silně po citronech, zvláště když se rozemnou. Květy jsou bělavě žluté. Bylinka obsahuje třísloviny, hořčiny a silice. Nejlépe je používat meduňku čerstvou, lze ji i sušit. Hodí se do salátů, polévek, k rybím pokrmům. Nesmí se ale vařit, ztratila by tak své aroma. Čaj ze sušených listů pomáhá při poruchách spánku a při žaludečních potížích.

Medúza jedlá

Stejně jako ostatní druhy medúz patří i medúza jedlá k žahavcům. Je rozšířená v teplých pásmech západního Tichomoří. Medúza jedlá dosahuje průměru až 45cm V Číně, Japonsku, Indonésii a Thajsku se medúzy nakládají do slaného nálevu nebo se suší. Sušené medúzy je třeba nejdříve namočit do vody a potom spařit horkou vodou. Podávají se v polévkách nebo se z nich připravují saláty.

Med z pomerančových květů

MED Z POMERANČOVÝCH KVĚTŮ Tento med se vyrábí z květů pomerančovníku, který roste ve slunných oblastech na jihu USA a Evropy. Je prvním medem sezóny, pomerančovníky kvetou časně z jara. Vzhled, chuť, vůně… Má světlou, zlatou barvu. Je velmi sladký, jeho nektar pochází z ovocného stromu. Krystalizuje velmi rychle. Má výraznou ovocnou chuť, s nádechem citrusů. Často do něj včely přimíchávají nektar i z jiných citrusů, jako grepovníků,…

Měkké salámy a drobné masné výrobky

Označení druhů výrobků, jejichž dílo obsahuje kromě rozmělněného masa, tukové tkáně a dalších složek také vodu. Tyto výrobky se tepelně zpracovávají například pečením, opékáním nebo pařením. Při tomto procesu vytvoří rozpuštěné svalové bílkoviny pevnou strukturu, takže lze výrobek krájet. Tato vlastnost se zachová i při dalším zahřívání. Ke známým druhům těchto uzenin patří například párky, vuřty, špekáčky, Junior, Mortadela.

Melasa

Melasa je extrakt z cukrové třtiny, nazývá se také "černý zázrak". Třtinová melasa obsahuje zinek, hořčík, vápník, chróm, měď, draslík, fosfor, železo a vitaminy řady B. Melasou můžeme nahradit cukr při slazení dětských pokrmů, můžeme ji konzumovat i jako samostatný nápoj místo kávy.

Mělnění

Jde v podstatě o kutrování nebo řezání masa, což představuje jeho utočení na řezačce.

Meloun

MELOUN je nesprávně považován za ovoce. Patří totiž podobně jako například okurka, tykev nebo cuketa mezi zeleninu do čeledi tykvovitých - na rozdíl od nich se ale konzumuje stejně jako ovoce. Melouny se rozdělují na dva základní druhy MELOUN VODNÍ - Lubenice obecná - latinsky Citrullus lanatus,anglicky watermelon,francouzsky pastèque (melon d´eau), italsky cocomero, německy Wassermelone nebo španělsky sandia (melón de aqua). MELOUN CUKROVÝ -…

Merguez – syrový

Merguez je marocká ostrá červená klobása. Vyrábí se z jehněčího nebo hovězího masa, kořeněná je paprikou. S různými obměnami této klobásy se setkáme v mnoha zemích, může obsahovat i vepřové maso. Klobása Merguez měří 13cm a široká je 2cm.

Merguez – syrový nebo sušený

Merguez je pikantní červená klobása vyrobená z jehněčího nebo hovězího masa. Je silně kořeněná paprikou, může být syrová nebo sušená. Klobása Merguez je dlouhá 15cm a široká 2cm.

Meruňka

MERUŇKA - latinsky Prunus armeniaca, anglicky apricot, francouzsky abricot, španělsky albaricoque, německy Aprikose - je plod stromu z rozsáhlé botanické skupiny slivoň - Prumus, do které patří například také broskve, švestky nebo třešně.. Chutné, voňavé, zdravé… Meruňky patří mezi nejzdravější ovoce, které si v dřívějších dobách mohli dopřát jen bohatí. Dlouhodobým pěstěním se podařilo výrazně posílit jejich odolnost, a tak se dnes pěstují na…

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

Patří do čeledi hvězdnicovitých. Bylina je vysoká 50cm, květy jsou zářivě žluté až oranžové. Měsíček obsahuje velké množství hořčin, slizů, saponinů, éterických olejů a barviv. Z mladých listů se připravuje čajový nálev, květy je možné používat čerstvé i sušené. Měsíček výborně chutná s rýží nebo omeletou, jeho květy poslouží jako ozdoba salátů či polévek. Lze jej použít i jako náhradu pravého šafránu k dobarvení pokrmů. Čaj z listů a květů…

Mettwurst – fermentovaný

Známý métský salám vyráběný ze syrového vepřového a hovězího masa. Mettwurst má výraznou chuť papriky, cukru a muškátového oříšku. Fermentovaný a uzený se konzumuje syrový. Mettwurst měří 10cm a široký je 5cm. V severním Německu se métský salám vyrábí trochu sušší a tvrdší.

Mettwurst – vařený

Tento métský salám je vyrobený z velmi jemné hmoty připravené z vepřového masa. Hmota se plní do střívek a vaří. Mettwurst má vysoký obsah tuku, podává se namazaný na krajíčcích opečeného chleba. Salám měří 17cm a široký je 4cm.

Mexická kuchyně

Kuchyně Mexika má dlouhou tradici, která sahá daleko před dobu objevení Ameriky. Dávno předtím zde byla domestikována kukuřice, jež se stala spolu s chilli základní potravinou amerických kultur. V době předkolumbovské byla strava místních domorodých obyvatel postavena především na zelenině. Základní suroviny Typickými surovinami mexické kuchyně jsou fazole, kukuřice a chilli papriky. Kukuřice je významná ingredience mexické kuchyně. Jedná se o…

Mezzelune

Jedná se o těstoviny ve tvaru půlměsíce.

Mihule mořská

Mihule mořská je v důsledku znečištění řek velmi vzácná, téměř vůbec se nedostává do prodeje. Tělo mihule je protáhlé, dlouhé asi 70cm. Ústní terč tvoří velký počet prstencovitých řad rohovitých zubů. Maso mihule mořské je poměrně tučné, nejlépe chutná v zimě. Je vhodné k osmažení a následnému naložení nakyselo, hodí se i k uzení.

Mihule říční

Vyskytuje se na pobřeží Baltského a Severního moře, chybí v povodí Dunaje. Na našem území se mihule říční vyskytovala ještě v 19. století v Labi. Hřbet mihulí je zbarven šedozeleně, břicho je světlejší. Tělo je dlouhé asi 30cm, v ústním terči je jen jedna řada rohovitých zubů. Z kulinářského hlediska má mihule říční mnohem větší význam než mihule mořská. Maso je vhodné ke smažení, uzení nebo marinování.

Mikrovlnná trouba

Mikrovlnná trouba se používá nejvíce k ohřívání hotových jídel a nápojů, případně ještě k rozmrazování potravin, a to i v případech, kdy se jedná o typ trouby s dalšími funkcemi – grilováním a horkovzdušným pečením.   Základní možnosti využití mikrovlnné trouby ohřívání hotových jídel a nápojů vaření některých druhů potravin rozmrazování Rozšířené možnosti váhové rozmrazování horkovzdušné pečení grilování  Princip mikrovlnného vaření Potraviny…

Milánský salám

Jedná se o trvanlivý fermentovaný salám varáběný v Miláně a okolí. Salám se vyrábí z libového vepřového a hovězího masa a z vepřového sádla. Suší se na vzduchu asi 6 měsíců. Milánský salám má červenou barvu a jemné zrnění. Chuť je téměř nasládlá a díky soli, pepři, česneku a vínu má salám specifické aroma.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist