Měkkýši - ostatní
Měkkýši jsou skupina mořských plodů, do které patří různé druhy chobotnice, sépie a oliheň. Jsou to nejvíce konzumované plody moře, připravují se mnoha způsoby. Nejoblíbenější jsou asi kalamáry - maso olihně nebo sépie, které se krájí na kolečka. Je sice poměrně tuhé, ale velmi chutné, nejvíce se smaží a dusí. Podobné maso mají i chobotnice, které jsou vhodné i pro grilování. Recepty na vynikající jídla z měkkýšů najdete v této části.
Očištěné, vykuchané olihně zbavené hlav nakrájíme na menší kousky. Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na 5 lžících oleje, přidáme...
Olihně důkladně očistíme a omyjeme, hlavu s chapadly odřežeme a odstraníme vnitřní průhlednou kost. Znovu těla olihní omyjeme a nakrájíme na...
Ve vařící vodě spaříme rajčata, oloupeme, zbavíme semínek a nahrubo je nasekáme. Petrželku nasekáme. Sépie očistíme, vykucháme, zbavíme očí, kostí...
Mušle očistíme. Potom je scedíme a omyjeme. Očistíme chobotničky, vykucháme je, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oškrábeme slávky, omyjeme pod...
Mangold omyjeme a nasekáme. Oloupeme cibuli a česnek, omyjeme a jemně nasekáme. Očistíme olihně, vykucháme je, propláchneme, osušíme a nakrájíme na...
Brambory uvaříme a oloupeme. Na vál prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek a dáme do něho sítem protlačené brambory. Přidáme vejce a špetku soli,...
Oloupeme cibuli a nasekáme. V pánvi rozehřejeme 20 g másla a osmažíme na něm nasekanou cibuli. Přisypeme rýži a smažíme 1-2 minuty. Rozmícháme...
Pekáč vymažeme máslem, na dno v jedné vrstvě položíme hřebenatky, zalijeme bešamelem, další vrstvou budou filety z kambaly, osolíme a opepříme....
Konzervované bambusové výhonky, palmová srdíčka a vodní kaštany scedíme a necháme odkapat. Pak zeleninu nakrájíme na plátky. Mraženou zeleninovou...
Olihně posypeme mořskou solí a necháme 10 minut odležet. Grilovací pánev vymažeme trochou oleje, silně rozehřejeme a olihně prudce opékáme po...
Okurky omyjeme, podélně rozpůlíme a odstraníme semena. Potom je nahrubo nastrouháme, osolíme a dáme na 15 minut okapat na síto. Jogurt rozmícháme...
Olihně nakrájíme na jednocentimetrové kroužky, opláchneme a osušíme. Suché obalujeme v mouce. V pánvi rozpálíme oheň a v menších dávkách smažíme...
Očištěné a omyté olihně nakrájíme na kolečka a chapadla překrojíme na poloviny. V pánvi na rozehřátém oleji smažíme oloupaný, jemně nasekaný...
Kroužky olihně omyjeme a osušíme. Sůl smícháme v míse s moukou a obalíme v ní kroužky olihně. Arašídový olej rozpálíme ve woku, vsypeme do něj...
Těstoviny uvaříme v hodně osolené vodě a po 4-5 minutách je ještě nedovařené scedíme; propláchneme studenou vodou; nalijeme na ně trochu oleje a...
Očištěné a omyté olihně nakrájíme na kolečka, chapadla překrojíme na poloviny. V pánvi na rozehřátém oleji smažíme oloupaný, nasekaný česnek za...
Připravíme těstoviny podle návodu na obalu "al dente", po uvaření je přecedíme a uchováme v teple. Tělo olihní nakrájíme na proužky, chapadla...
Kalamáry omyjeme, odřízneme hlavu, vyjmeme kost a zbytek rozpůlíme na poloviny. Maso osolíme, na povrchu lehce několikrát nařízneme. Česnek...
Na marinádu smícháme v míse citronovou šťávu s prolisovaným česnekem a olivovým olejem ( jednu lžíci oleje necháme stranou na smažení ). Vložíme...
V pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm doměkka na plátky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme nahrubo nasekané lístky bazalky,...
Na ančovičkové máslo smícháme okapané ančovičky, máslo, citronovou šťávu a pepř. Vložíme do mixéru a umícháme dohladka. Z hmoty vytvoříme váleček,...
Očištěné, omyté a na kroužky nakrájené kalamáry osušíme papírovou utěrkou. V misce smícháme hladkou mouku, sůl, pepř a oregano. Kalamáry ve směsi...
Olihně nakrájíme na kousky dlouhé 2,5 cm, omyté citrony nakrájíme na půlkolečka, oloupaný česnek a červenou cibuli nakrájíme nadrobno, malé nové...
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody, řídíme se návodem na obalu. Těstoviny scedíme a necháme okapat. Fenykl nakrájíme nadrobno,...
Očištěné a vykuchané olihně bez hlav rozřízneme, odkrojíme chapadla, potřeme olejem ze všech stran, osolíme, opepříme a posypeme chilli kořením....
Chilli papričky nařízneme, vyškrábneme semínka, jinak je necháme vcelku, česnek neloupeme, jen ho trochu rozmáčkneme, starší chléb natrháme na malé...
Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, rajčata na osminky, limetku na plátky, červenou cibuli na kolečka a rozebereme na kroužky, cuketu...
Očistíme a omyjeme olihně a neloupané krevety. Olihně pokrájíme na kroužky silné 0.5 cm. Oškrabanou mrkev omyjeme a nakrájíme na plátky. Cuketu a...
V pánvi potřené olejem osmahneme oloupanou, na půlkolečka nakrájenou cibuli. Přidáme konzervovaná nakrájená rajčata, papriku nakrájenou na kostky,...
Z kalamára odřízneme chapadla, omyjeme ho a odložíme stranou. Z těla prstem odstraníme vnitřnosti, váček s barvivem a opatrně průhlednou širokou...
Menší kalamáry dobře vyčistíme zevnitř, zvenku, zbavíme průhledných kostí, hlavy a kůže. Dobře je promyjeme pod tekoucí vodou, osušíme je nakrájíme...