Tuk - ostatní
Tuky nemohou chybět v žádné kuchyni, při vaření, pečení, smažení a dalších činnostech se bez nich neobejdete, přidávají se i do mnoha jídel. Máslo, sádlo, olej, Hera a další tuky se používají především na pomazánky a krémy, ale také do některých druhů těsta. Na oleji a sádle se nejčastěji smaží, ale některé druhy olejů se přidávají třeba do mnoha salátů a také do některých druhů těsta.
Z bílků ušleháme pevný sníh. V míse utřeme vejce, moučkový cukr, Heru a máslo. Potom přisypeme mouku s práškem do pečiva, mleté ořechy, rozinky...
V míse vyšleháme žloutky se sádlem a cukrem do pěny. Přidáme citronovou kůru, rozinky, přilijeme mléko a přisypeme mouku s práškem do pečiva....
Do pekárny dáme na spodek vodu, olej a sůl. Zasypeme moukou a nahoru dáme droždí. Necháme připravit těsto. Nakynuté těsto rozdělíme na šest dílů a...
V míse smícháme cukr, žloutek a rozpuštěnou vlahou Heru. Přisypeme mouku, prášek do pečiva a mleté ořechy. Přilijeme mléko a vše dobře promícháme....
Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 150 °C. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladničce chvíli odpočinout. ...
V míse smícháme celozrnnou mouku, polohrubou mouku a hladkou sójovou mouku. Vyhloubíme důlek, do kterého vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme...
Z vanilkového lusku vyjmeme opatrně semínka. Nastrouháme si kůru z celého citronu. Mouku, máslo, moučkový cukr, žloutky, semínka z vanilkového...
V míse z másla, kakaa, cukru, vajíčka, mouky a prášku do pečiva vypracujeme hladké těsto, které necháme 15 minut v chladničce odpočinout. Mandle...
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, cukr a 1 lžíci hladké mouky. Necháme asi 20 minut kynout kvásek. Potom přidáme změklé máslo, zbylou mouku,...
Do domácí pekárny dáme na spodek vlažnou vodu. Přidáme mouku promíchanou se solí a nahoru pak cukr a droždí. Zvolíme program těsto a necháme...
V horké vodní lázni rozpustíme tyčinku ledových kaštanů a čokoládu na vaření. Postupně přimícháme na kousky nakrájený ztužený tuk. Hotová poleva...
Plátky chleba opečeme nasucho v troubě. Poté potřeme stroužkem oloupaného česneku, osolíme a pokapeme olejem.
Polohrubou mouku na vále smícháme se solí a důkladně promneme se změklou herou. Přidáme tvaroh a vypracujeme vláčné těsto, které tence vyválíme na...
Uvařené brambory rozkrájené na větší kusy zvolna opékáme na sádle. Mírně je osolíme. Ihned podáváme.
Nastrouháme mrkev najemno. Ze všech surovin - mouky, mrkve a tuku zpracujeme těsto. Rozválíme je a vykrajujeme sušenky. Pečeme dorůžova ve...
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kroužky a osolíme. Dusíme ji mírně podlitou pod pokličkou, až je měkká a zesklovatí. Nesmí zhnědnout. Dušenou cibuli...
Osolený žloutek utřeme s olejem a prolisovaným tvarohem. Poté přimícháme ostatní přísady, které co nejjemněji nakrájíme. Omáčku dochutíme...
Prosejeme do mísy mouku, přidáme cukr, tuk, žloutek a poprášíme skořicí. Smícháme v těsto a na hodinu dáme vychladit do lednice. Vyválíme na...
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přimícháme mouku a osmahneme. Jíšku zalijeme vývarem, přidáme šťávu z pečeně (vypečené sádlo), dle chuti...
Do osolené mouky nasekáme ztužený tuk, dobře promneme, až vytvoříme drobenku. Přilijeme studenou vodu a směs krátce prohněteme, aby vzniklo tužší...
Tuk ušleháme s cukrem do pěny. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k tuku a promícháme. Z bílků ušleháme pevný sníh. ...
Připravíme formy na mufiny, které vymažeme máslem. Předehřejeme troubu na 190 °C. V misce šlehačem smícháme margarín, cukr, vejce, vodu, mouku,...
Z prosáté mouky, cukru, nastrouhané kůry z pomeranče, sádla a kakaového prášku na válu vypracujeme hladké těsto. Vyválíme váleček, nakrájíme na...
Králíka nakrájíme na 10 kusů, osolíme, opepříme, přidáme koření a víno. Necháme odležet přes noc. 3kg sádla rozpálíme, přidáme maso i s marinádou...
Připravíme si kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinegretta": do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný...
Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr, strouhanou citronovou kůru, skořici, tlučený hřebíček a na masovém strojku dvakrát umleté vepřové škvarky....
Ze špenátu odstraníme tvrdé stonky. Ve woku rozehřejeme hořčičný olej, přidáme hořčičná semínka a garam masalu a přikryjeme wok poklicí. Když...
V míse smícháme hořčici s horkou vodou, za stálého šlehání přidáváme olej. Nakonec vmícháme citrónovou šťávu, sůl a pepř. Dresink přendáme do...
Do misky nalijeme olej, ocet, přidáme kremžskou hořčici, hnědý cukr, posekanou petrželku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Chvíli necháme...
Koláčové formy vymažeme máslem a na dno vystřihneme papír na pečení. Do mísy dáme všechny přísady. Ručním šlehačem mícháme asi 2 minuty dohladka. ...
Všechny přísady smícháme v míse a důkladně je asi 2 minuty mícháme. Těsto rozdělíme stejnoměrně do papírových košíčků, které můžeme ještě dát do...
Do misky rozdrobíme sýr, vidličkou rozmačkáme a po částech vmícháme olej. Poté přidáme ocet, sůl a pepř. Tato zálivka se nejlépe hodí na hlávkový...
Cibuli nakrájíme na jemno, česnek utřeme se solí. V rozehřátém oleji na mírném plameni dusíme cibuli, poté vmícháme kari koření, pepř, utřený...
V hrnku z droždí, špetky cukru a trochy vody připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do větší mísy nasypeme polohrubou mouku,...
Čerstvou majoránku rozdrtíme v hmoždíři nebo rozsekáme v mixéru, přilijeme panenský olej, zakápneme citronovou šťávou, osolíme mořskou solí,...
Šťovík přebereme, důkladně očistíme, omyjeme a nadrobno nasekáme. V kastrolu rozpálíme tuk, vložíme šťovík, ochutíme solí a doměkka udusíme. Poté...
Do skleněných pohárků vložíme po 2 kopečcích kvalitní smetanové vanilkové zmrzliny, polijeme kvalitním panenským olejem, každý pohárek posypeme...
Do misky nalijeme olej, červený ocet, přidáme pikantní hořčici, sůl a mletý pepř. Metličkou dobře rozšleháme, aby se ocet s olejem dobře spojily....
Cibuli nasekáme na jemno, necháme krátce zpěnit na 2 lžících rozpáleného oleje, přidáme nadrobno pokrájené jablko a dál restujeme, až cibule začne...
V míse smícháme mouku, sůl, drcený pepř, cukr a sušené droždí. Zalijeme vodou a rozpuštěným kachním sádlem, prohněteme a přendáme do nádoby domácí...