Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Hadovka smrdutá

Hadovka smrdutá je nápadná v mládí kulovitými nebo mírně vejčitými vajíčky o rozměrech 40-60x30-50mm, která jsou bílá až bělavá, na bázi s provázkovitým podhoubím, na řezu pod povrchem s nápadnou slizovitou vrstvou, takže každé vajíčko je na dotyk měkké. V dospělosti z něj vyrůstá 100-200mm dlouhý a 25-45mm tlustý bílý pórovitý nosič s nasazeným jamkatým kloboukem. Klobouk je pokrytý zeleným teřichem, páchnoucím mršinou. Po okapání je klobouk…

Hadovka valčická

Patří do skupiny břichatkovitých, doba výskytu je od května do října. Hadovka valčická je tvarově velmi podobná hadovce smrduté, je ale o trochu menší, s mírným, nasládlým pachem. Vajíčko je nejdříve bílé, po poranění nebo ve stáří se na vzduchu zbarvuje růžovofialově až červenofialově. Hadovka valčická roste obvykle na otevřených místech v lesích nebo častěji mimo les. Vyskytuje se zejména na písčitých půdách v teplejších olbastech, často…

Haggis – vařený

Haggis se vyrábí ze skopového srdce, jater a plic. Masová směs se ještě mísí s ovesnými vločkami a tukem a vaří se, aby vznikla hrudkovitá konzistence. Menší Haggis se plní do hovězích střev, větší do skopových žaludků. Tento masný výrobek měří 12cm a široký je 9cm.

Hamaguri

Tento druh je rozšířený v Indopacifiku, kulinářský význam má především v Číně, v Japonsku a na Tchaj-wanu. Z lastur hamaguri se vyrábějí hrací figurky pro asijské společenské hry. Schránka těchto zaděnek má téměř hladký povrch, soustředná žebra jsou vyvinuta jen slabě. Zbarvení je variabilní, od béžové barvy přes šedou až k fialové a tmavohnědé. Hamaguri se hodí na přípravu polévek. Maso v Japonsku používají zasyrova nebo dušené na přípravu…

Harbin hongchang – fermentovaný, sušený

Velmi oblíbená klobása v německém stylu, vyrobená z vepřového masa s kostičkami tuku. Harbin hongchang se nejdříve fermentuje, potom se udí. Klobása má nakyslou chuť, dlouhá je 18cm a široká 3cm. Podává se nakrájená na plátky.

Harzer Schmorwurst – fermentovaný

Tento Rohwurst je specialitou pocházející z pohoří Harz. Je vyrobený z vepřového masa, okořeněný kmínem a vyuzený. Někdy se také spařuje. Harzer Schmorwurst měří 18cm a široký je 3cm. Může se konzumovat studený, podává se také vařený s přílohou z bílého zelí.

Hatomugi

Jedná se o obilovinu původem z Japonska. Hatomugi se podobá ječmenu, říká se mu perlivý ječmen. V kuchyni jej můžeme použít všude tam, kde použijeme kroupy nebo jiné obiloviny. Hatomugi čistí tělo od tuků, obsahuje esenciální aminokyseliny, germanium a železo.

Havarti

HAVARTI je polotvrdý sýr určený ke krájení původem z Dánska. Vzhled, chuť, vůně… Tvar bochníků je hranatý nebo kulatý. Hmotnost je 2-4,5 kg. Těsto je světle žluté s malými oky, kůrka je omývána a povrch sýru tvoří vrstva červeného vosku. Chuť sýru je pikantní, mírně kyselá a vůně máslová. Obsah tuku v sušině je 30%. Výroba Havarti se vyrábí se z pasterizovaného kravského mléka. Rozdrobená sýřenina se vkládá do forem a lisuje. Poté se sýr…

Head cheese – vařený

Jedná se o tlačenku vyrobenou z masa z vepřové hlavy, jazyka a kůže. Maso se zvolna vaří a potom tuhne ve vlastním rosolu. Head cheese se vyrábí někdy také z jehněčího nebo telecího masa. Tlačenka měří 20cm a široká je 12cm. Podává se zastudena, nakrájená na plátky.

Helmovka tuhonohá

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od května do listopadu. Klobouk helmovky tuhonohé měří 20-60mm, v mládí je zvoncovitý, potom plochý, často s hrbolkem. Někdy je vrásčitý, za vlhka až do poloviny prosvítavě rýhovaný. Zbarvený je bělavě, béžově, šedohnědě, uprostřed bývá tmavší. Lupeny jsou krátce připojené, široké, ve stáří na bázi spojované. Zbarvené jsou bíle až našedle, ve stáří s růžovým nádechem. Třeň o rozměrech 40-80x1,5-4mm je…

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist