Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.
- Vybrat kategorii
Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná – latinsky Pleurotus ostreatus – nazývaná také Hiratake, je velmi chutná jedlá houba z čeledi hub hlívovitých. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a možnosti jejího použití v gastronomii jsou poměrně velké. Hlíva ústřičná je houba, kterou již staletí používají vzhledem k obsahu zdraví prospěšných látek v Japonsku a Číně. V kuchyni má velmi velké možnosti použití a připravuje se z ní mnoho druhů jídel. Výskyt a pěstování …
Hluchavka
HLUCHAVKA – latinsky Lamium má celkem 40–50 druhů. Patří mezi léčivé rostliny. Je velmi prospěšná pro lidské zdraví. Od kopřiv se liší zejména tím, že nemá žahavé listy. Původ, historie a výskyt Hluchavka je rozšířená po celé Evropě, nejčastěji roste v lesích, křovinách, příkopech a na rumištích. Kromě Evropy roste i v Asii a v severní Africe. Pochází ze západní Asie, odkud k nám byla dovlečena jako plevel. Je nenáročná na půdu, zapleveluje…
Hnědá dlouhozrnná rýže
HNĚDÁ DLOUHOZRNNÁ RÝŽE, nebo též celozrnná rýže, anglicky Long-grain brown rice, je název pro typ dlouhozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Hnědá rýže není samostatnou odrůdou, je to jen označení pro formu, v jaké se prodává. Většina odrůd rýže je k mání v bílé a hnědé verzi, přičemž z hnědé rýže je odstraněna jen slupka, zatímco ze zrnek rýže bílé se brousí povrchová vrstva (tato úprava se označuje jako leštění). Z toho vyplývá, že…
Hnojník inkoustový
Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od května do listopadu. Klobouk hnojníku inkoustového je 35-100mm široký a 30-70mm vysoký, vejčitý, potom zvoncovitý. Je rýhovaný, ve stáří na okraji potrhaný a rozplývající se, jemně hnědavě šupinkatý na šedém, šedohnědavém až šedofialovém podkladě. Lupeny jsou úzce připojené, našedlé, potom purpurově hnědé až černé, v mládí s bělavě vločnatým ostřím. Třeň o rozměrech 40-175x8-15mm je válcovitý,…
Hnojník obecný
Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od května do listopadu. Klobouk hnojníku obecného je 20-60mm široký a 50-150mm vysoký, válcovitý, vejčitý až zvoncovitý. Zpočátku je bílý až bělavý, radiálně vláknitý, potom s hnědavými odstálými vláknitými šupinami, uprostřed celistvý, hnědavý, ve stáří od okraje růžovějící, potom černající a rozplývající se. Lupeny jsou volné, v mládí zbarvené bíle až narůžověle, potom černající a rozplývající se.…
Hofer Rindfleischwurst – fermentovaný
Rohwurst, původně vyráběný z jemně mletého hovězího masa, dnes obsahuje také vepřové maso a hřbetní sádlo. Hofer Rindfleischwurst je jemně uzený, kořeněný česnekem, hřebíčkem a černým pepřem. Měří 12cm a široký je 5cm.
Hokkaidó
HOKKAIDÓ - je druh tykve (dýně), která se do České republiky dováží. Lahodná, zdravá a všestranná Dýně Hokkaidó má v kuchyni velmi široké využití. Nemusíte se omezovat pouze na kompot či polévku. Pochutnat si na ní můžete i jako na příloze nebo jako na hlavním jídle. Dýně Hokkaidó je nedocenitelným zdrojem vitamínů a je vhodnou součástí jídelníčků při redukční dietě. Původ a historie Dýně Hokkaidó se již od nepaměti pěstuje na Dálném východě…
Holé žebro
Žebra jsou dobře prorostlá, po uvaření šťavnatá a měkká. Můžeme je rozdělit na libový plátek a mramorovanou střední část s žeberními kostmi. Žebra se prodávají s kostí nebo vykostěná. Vysoké a holé žebro je základem pro přípravu silného vývar i hustých polévek. Vykostěné holé žebro je vhodné k pošírování, nakrájené na kostky i k dušení. Střední mramorovanou část lze použít po nakrájení na tenké plátky i k přípravě minutek.
Holub hřivnáč
Holub hřivnáč je největší a nejrozšířenější druh divokých holubovitých v Evropě. V našich zeměpisných šířkách se loví jen dva druhy – holub hřivnáč a hrdlička zahradní. Vyskytuje se v řídkých smíšených lesích, na okraji lesů a polí ale i v městských parcích a zahradách. Hnízdí od konce března do července, u nás se loví od srpna do konce října. Holub hřivnáč dosahuje hmotnosti 400-550g a délky asi 40cm. Mezi samcem a samicí nejsou rozdíly, peří…
Holubinka azurová
Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od června do října. Klobouk holubinky azurové měří 30-80mm, je plochý, uprostřed vmáčklý, někdy s hrbolkem. Ve stáří je na okraji krátce rýhovaný, pod lupou jemně pavučinovitý až vločkatý. Zbarvený je ametystově modře, šedě až hnědě fialově, někdy s olivovým nádechem. Uprostřed je až černavý, občas se odbarvující až do bělavého nebo žlutavého zbarvení. Lupeny jsou vidlené, zbarvené křídově bíle. Třeň…