Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Ryzec lilákový

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od srpna do listopadu. Klobouk ryzce lilákového měří 20-80mm, je nízce vyklenutý, potom uprostřed vmáčklý, nepásovaný, plstnatý, ve stáří jemně rozpraskaný. Zbarvený je růžovošeříkově fialově. Lupeny jsou krátce sbíhavé, poměrně řídké, světle oranžové. Třeň o rozměrech 30-60x5-10mm je válcovitý až úzce vřetenovitý, ojíněný, zbarvený světle oranžově. Dužnina je naoranžovělá, na řezu zvolna šednoucí, má…

Ryzec liškový

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk ryzce liškového měří 30-80mm, je nízce vyklenutý, potom plochý, uprostřed vtlačený až nálevkovitý, lysý, vrásčitý. Zbarvený je liškově oranžově až rezavě hnědě, uprostřed až oranžově hnědě. Vybledá až do světle rezavé nebo pleťové barvy. Lupeny jsou přirostlé až krátce sbíhavé, krémové, potom světle rezavě okrové, ve stáří někdy rezavě skvrnité a bělavě poprášené. Třeň o…

Ryzec lososový

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od srpna do října. Klobouk ryzce lososového měří 50-150mm, je vyklenutý, potom téměř plochý, uprostřed vtlačený až nálevkovitý. Ve stáří je zvlněný, za vlhka slizký, málo zřetelně rezavooranžově pásovaný. Zbarvený je světle oranžově, oranžově až oranžově žlutě, na otlačených místech je vínově hnědý. Lupeny jsou široce připojené až sbíhavé, zbarvené světle okrově až oranžově okrově. Třeň o rozměrech 30…

Ryzec oranžový

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od srpna do října. Klobouk ryzce oranžového měří 30-70mm, je široce kuželovitý až plochý, většinou s hrbolkem. Ve stáří je zvlněný, nepásovaný. Zbarvený je oranžově červeně až zlatooranžově, potom vybledá. Lupeny jsou mírně vykrojené a připojené, smetanové, potom oranžově žluté, často rezavě skvrnité. Třeň o rozměrech 30-80x4-10mm je válcovitý, jemně ojíněný, křehký. Zbarvený je stejně jako klobouk.…

Ryzec peprný

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do září. Klobouk ryzce peprného měří 60-150mm, je mírně vyklenutý, potom vmáčklý až nálevkovitý, lysý. Zbarvený je bělavě, ve stáří je často okrově skvrnitý. Lupeny jsou sbíhavé, nízké, husté, zbarvené krémově. Třeň o rozměrech 30-100x10-30mm je válcovitý, na bázi trochu ztenčený, tvrdý, bílý až bělavý. Dužnina je bílá, má palčivou chuť a nevýraznou vůni. Mléko je bílé, palčivé, neměnné. …

Ryzec severský

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk ryzce severského měří 50-160mm, je vyklenutý, potom plochý, uprostřed vmáčklý až téměř nálevkovitý, podvinutý, slizký. Zbarvený je nejdříve tmavě olovově šedě, potom fialově šedě nebo hnědě, od středu vybledá do červenohnědé až kožově žluté barvy. Po otlačení tmavě hnědně. Lupeny jsou bílé, ve stáří světle okrové až medově žluté, na otlačených místech okrově olivové,…

Ryzec smrkový

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do listopadu. Ryzec smrkový je podobný ryzci pravému, má však delší třeň, nevýrazně pásovaný nebo nepásovaný, červenooranžový klobouk ve stáří a po poranění výrazně zelenající. Lupeny jsou okrově oranžové, zelenající, dužnina je také zelenající. Mléko je oranžově červené, po chvíli se zabarvuje vínově červeně. Ryzec smrkový roste pouze pod smrky.

Ryzec syrovátkový

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od června do října. Klobouk ryzce syrovátkového měří 25-80mm, je ploše vyklenutý, potom uprostřed vmáčklý až nálevkovitý, zpravidla bez hrbolku, vrásčitý, suchý, matný, nepásovaný, ojíněný. Zbarvený je tmavě červenohnědě až černohnědě, vysychá do olivově šedé barvy. Lupeny jsou přirostlé až krátce sbíhavé, nažloutlé, potom žluté až skořicově žluté, nakonec okrově rezavé, na ostří rezavé. Třeň o…

Ryzec syrovinka

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk ryzce syrovinky měří 50-150mm, je nejdříve vyklenutý, potom uprostřed vmáčklý, dlouho podvinutý, někdy jemně vrásčitý, nepásovaný, suchý. Je jemně sametový, rezavě oranžový, žlutooranžový, skořicový, uprostřed nejtmavší. Po otlačení je špinavě okrový až tmavohnědý. Lupeny jsou připojené až krátce sbíhavé, křehké, zbarvené nažloutle. Po otlačení a ve stáří jsou hnědě…

Rýže - nákup a správný výběr

Nákup rýže Nákup rýže je zdánlivě jednoduchý, ale pokud chceme koupit skutečně kvalitní rýži, je potřeba se zaměřit především na typ rýže - pro některá jídla – například rizoto - je potřeba mít určitý typ rýže označení země původu - rýže se nejvíce pěstuje v zemích jihovýchodní Asie a z těchto oblastí je tedy nejkvalitnější.   Divoká rýže roste pouze v Severní  Americe. obal - obal nesmí být nijak poškozený a roztržený, protože rýže by mohla být…

Rýžové těstoviny

Těstoviny z rýže se vyrábí z rýžové mouky a vody. Některé druhy obsahují další přísady – například tapioku nebo kukuřičný škrob, které vylepšují jejich průhlednost a strukturu. Mimo klasických těstovin z bílé rýžové mouky se vyrábí i těstoviny z hnědé rýže, které se prodávají v obchodech se zdravou výživou jako alternativa k těstovinám z pšeničné mouky pro osoby s alergiemi na pšenici nebo lepek.   Vzhled a použití Rýžové těstoviny mají…

Rýžový ocet

RÝŽOVÝ OCET – pochází z Asie a je skvělý pro přípravu rýžových pokrmů. Používá se i k přípravě sushi. Pro asijskou kuchyni je nepostradatelný. Původ a historie Rýžový ocet se vyrábí ve všech asijských zemích. Vyrábí se z fermentované rýže nebo rýžového vína, a to zejména v Japonsku, Číně, Vietnamu a Koreji. Je třeba ho ještě dochutit cukrem a solí, případně je možné ho smísit se saké. Současnost Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže nebo…

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist