Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Farinheira – vařený

Farinheira je světlá, měkká klobása nakyslé chuti. Vyrábí se z pšeničné mouky, vařeného hovězího nebo vepřového tuku, bílého vína, česneku, papriky a někdy také pomerančové šťávy. Klobása se udí po dobu až 7 dnů, je dlouhá 35cm a široká 4cm. Tento masný výrobek je třeba před podáváním ještě povařit.

Farmhouse sausage – syrový

Tato farmářská klobása se vyrábí z hrubě mletého vepřového masa – má hrubší strukturu než ostatní britské klobásy. Malovýrobci používají při výrobě Farmhouse sausage i jiné druhy masa a klobásy ochucují různými bylinkami. Farmhouse sausage měří 12cm a široká je 3cm.

Fazol

FAZOLE OBECNÁ - latinsky Phaseolus vulgaris – anglicky bean, německy Bohne, francouzsky haricot, italsky fagiolino – jsou další významnou světovou luštěninou. Odrůdy se rozlišují především podle vzrůstu na nižší keříčkové a vyšší tzv. tyčkové, které potřebují oporu. Velmi zdravá a chutná luštěnina Fazole mají velmi dlouho historii a i v současnosti patří mezi velmi oblíbené druhy luštěnin. V kuchyni se mohou připravovat na mnoho způsobů. V…

Fazole

FAZOLE OBECNÁ - latinsky Phaseolus vulgaris – anglicky bean, německy Bohne, francouzsky haricot, italsky fagiolino – je významnou světovou luštěninou. Velmi zdravá a chutná luštěnina Fazole mají velmi dlouhou historii a i v současnosti patří mezi velmi oblíbené druhy luštěnin. V kuchyni se mohou připravovat na mnoho způsobů. Obsahují velké množství bílkovin a vlákniny, vitaminy A, B, E a C, kyselinu listovou a minerály, jako draslík, fosfor,…

Fedilini

Jedná se o těstoviny ve tvaru vlasových nudlí. Nejčastěji se používají jako vložka do polévek.

Fen chang – vařený

Čínská klobása vyrobená z vepřového masa a fazolového škrobu. Ochucená je jarní cibulkou, sezamovým olejem, zázvorem, sójou a pepřem. Klobása Fen chang se fermentuje, vaří s trochou třtinového cukru a potom se lehce udí. Měří 40cm a široká je 5cm.

Fenykl obecný

Jinak také vlašský kopr, italský kopr, úkrop. Používáme semena, mletá nebo celá. Fenykl má nasládlou chuť připomínající lékořici. Semena fenyklu obsahuje směs pěti koření. Používá se při nakládání zeleniny a okurek jako nakládací koření. Fenyklem lze ochutit čaj i chléb, koření se jím také rybí nebo zeleninové pokrmy. Je možné jej kombinovat s petrželkou, chilli a dobromyslí. Fenyklová semena jsou k dostání v obchodech s kořením, ale i v…

Fermentované salámy

Tímto termínem označujeme masné výrobky, které se vyrábějí tepelně neopracované a syrové se také konzumují. Fermentované salámy dělíme na roztíratelné a krájitelné.

Fermentovaný salám Felino

Salám se vyrábí z vepřového masa. Lehkou chuť mu dodává směs soli, pepře, česneku a bílého vína. Felino zraje na severu Itálie v suchém podnebí 2-3 měsíce. Má červenou barvu a jemné zrnění.

Feste Runde – fermentovaný, sušený

Rohwurst vyráběný v Durynsku z vepřového masa. Ochucuje se celým pepřem a česnekem. Fermentuje se a suší, dokud nemá pěknou hnědou barvu. Feste Runde je dlouhý 30cm a široký 5cm.

Feta

FETA je měkký sýr původem z Řecka. Vzhled, chuť, vůně… Tento sýr má pevnou konzistenci, bílou barvu a nemá žádnou kůrku. Feta má lehce nakyslou, slanou chuť a voní slabě po zkyslém mléce. Výroba Feta se vyrábí většinou z ovčího mléka, lze k němu přidat ale i mléko kozí. Sýřenina se ukládá do perforovaných plechových nebo dřevěných forem, aby mohla odtéci syrovátka. Po 24 hodinách lisování se těsto krájí na plátky a ukládá do ocelových nádob,…

Fettuccine

Jedná se o těstoviny ve tvaru dlouhých nudlí, které jsou stočené do hnízd. Jsou vyrobené z porézního, hrubšího těsta, zachovávají si křupavost. Při vaření se hnízda rozvírají a na talíři se pak doplňují dalším jídlem. Fettuccine se hodí k nejrůznějším omáčkám.

Figatelli – sušený

Figatelli je tenká, vrásčitá klobása vyrobená z vepřových jater, krve a malých kousků tuku. Klobása je mírně uzená, měří 20cm a široká je 3cm. Podává se syrová, nakrájená na plátky nebo se přidává do teplých pokrmů.

Fíky

FÍKY - latinsky Ficus carica, anglicky fig,francouzsky figue, španělsky higuera, italsky fico nebo německy Feige - nejsou plody, ale sdružená uzavřená plodenství rostliny Fíkovník smokvoň, známé i jako Smokvoň obecná. Chutné, šťavnaté, výživné… Fíky patří mezi nejstarší ovoce na světě, i když z botanického hlediska se vlastně o ovoce nejedná. Fíkovník byl pro mnoho starověkých národů posvátným stromem a fíky byly důležitou složkou výživy. V…

Finocchiona

Jedná se o tradiční toskánskou specialitu. Salám se vyrábí ze směsi libového a tučného vepřového masa. Chuť dotvářejí fenyklová semínka, sůl, pepř, česnek a víno. Finocchiona zraje ve studených sklepích. Má měkkou konzistenci a jemně kořenné, sametové aroma.

Finocchiona – sušený

Salám vyrobený z vepřového masa, kořeněný drcenými semínky fenyklu a černým pepřem. Finocchiona se někdy obaluje sušenými fenyklovými listy. Salám je dlouhý 25cm a široký 8cm. Podává se nakrájený na tenké plátky.

Flambování

Flambování pochází z původního francouzského slova "flamber" a znamená v překladu hořet, a jako u mnoha dalších je i původ této kulinářské techniky francouzský.   Některá jídla se flambují přímo v kuchyni, ale nejvíce se tato technika používá při servírování a jídla se tak dohotovují přímo u stolu. Jídlo se v těchto případech polije přesně daným množstvím určitého alkoholu, zapálí a s pomocí speciální flambovací lžíce se upravuje a ještě…

Flönz – vařený

Flönz je červené jelito, hustě prokládané kousky vepřové kůže a tuku. Tento masný výrobek je vyuzený, podává se studený s hořčicí a čerstvým chlebem nebo teplý s cibulí a jablky. Flönz měří 35cm a široký je 4cm.

Floridský kamenný krab

Je rozšířený podél atlantského pobřeží Severní a Střední Ameriky. Blízcí příbuzní floridského kamenného kraba žijí v Mexickém zálivu, považují se za samostatný druh – Gulf stone crab. Zdržují se v přílivovém pásmu nebo i v hloubkách do 50m. Loví se v celém areálu výskytu. Živým krabům rybáři odkroutí klepeta, kraby potom pustí zpět do moře. Kamenní krabi se rychle zregenerují, během 18 měsíců jim narostou nová klepeta. Klepeta se ihned vaří a…

Fontina

FONTINA je polotvrdý sýr z Itálie určený ke krájení. Původ Fontina pochází z regionu Valle d´Aosta v severní Itálii Vzhled, chuť, vůně… Fontina je lehce aromatická. Bochníky jsou ploché, kulaté o průměru 30-45 cm, 7-10 cm vysoké a jejich hmotnost se pohybuje mezi 8-18 kg. Těsto má světlou barvu, je měkké, kůrka je 2 mm silná. Obsah tuku v sušině je 45 %. Výroba Fontina se vyrábí z kravského mléka, které zkysne bez přidání přísad. Sýr se za…

Fourme d´Ambert

FOURME D´AMNERT je sýr s vnitřní plísní určený ke krájení. Původ a historie Fourme d´Ambert je jedním z nejstarších francouzských sýrů, jeho původ najdeme ve francouzském regionu Auvegne, kde také nalezneme jeho dobovou rytinu ve středověké kapli La Chaume. Je velmi podobný sýru Fourme de Montbrison, oba jsou od roku 1972 chráněni značkou AOC. Vzhled, chuť, vůně… Fourme d´Ambert má tvar válečků o průměru 13 cm a výšce 20 cm. Váží zhruba 2…

Francouzská kuchyně

Kuchyně Francie začíná svoji historii ve středověku sbírkou receptů Le Viandier, kterou napsal šéfkuchař královského dvora Guillaume Tirel. V 17. století šéfkuchař Napoleona Marie-Antoine Carême začal nahrazovat ostřejší koření bylinkami a jemnějšími ingrediencemi a tím začíná období moderní francouzské kuchyně. Sýry, ryby a víno se postupně staly jejími nejdůležitějšími částmi na regionální a pak i národní úrovni. V moderních dějinách pak…

Francouzský salám

Saucisson - francouzský pojem pro všechny druhy fermentovaných krájitelných salámů. Jde o salámy s hrubší strukturou a výraznou chutí. K dostání jsou pod označením ušlechtilé fermentované salámy. Existují i varianty salámů s vlašskými ořechy nebo s lanýži.

Frankfurter Würstchen – vařený

Jedná se o nejznámější frankfurtský Brühwurst. Vyrobený je z jemně mletého vepřového a hovězího masa. Masová směs se plní do skopových střívek. Frankfurtský párek je mírně vyuzený, měří 15cm a široký je 2cm. Podává se ohřátý v horké vodě.

Fuet

Jedná se o trvanlivý, tenký fermentovaný salám pocházející ze Španělska. Má měkkou konzistenci a jemnou, nasládlou chuť. Salám se vyrábí s čerstvého vepřového masa a různého koření. Suší se vzduchem 2-4 týdny. Fuet se konzumuje s chlebem, olivami a červeným vínem.

Fuet – fermentovaný, sušený

Jedná se o tenký sušený salámek, vyrobený z vepřového masa a fermentovaného sádla. Fuet je ochucený solí a bílým pepřem, oslazený trochou cukru. Salám měří 35cm a široký je 3cm. Podává se obvykle spolu s aperitivem, nakrájený na tenké plátky.

Fusilli

Fusilli jsou těstoviny ve tvaru spirálek. Mohou být krátké - ty se používají např. na nákypy nebo dlouhé - jsou vhodné k omáčkám. Fusilli jsou samostatným druhem těstovin, rozšířeným po celém světě. Hodí se nejen k jednoduchým omáčkám, ale také k přípravě náročnějších pokrmů.

Fusilli Lunghi

Jedná se o dlouhé spirálové těstoviny.

Galgán lékařský

Galgán lékařský, jinak také galgán malý, se běžně používá v jihovýchodní Asii podobně jako zázvor. Oddenek  galgánu malého – je nevelký, na povrchu zbarvený červenohnědě. Uvnitř je světlejší.

Galgán velký

Jinak také galgánový kořen, nepravý galgán, thajský zázvor, siamský zázvor, kalkán. Používáme kořen, naložený nebo čerstvý či sušený a rozemletý na prášek. Galgán voní po borovicích a citrusech, svou chutí připomíná zázvor. Lze jím kořenit ryby, mořské plody, drůbež, jehněčí maso. Galgán je rozšířeným kořením kuchyně Dálného východu. Čerstvý se loupe jako zázvor a poté krájí, strouhá nebo se řeže na tenké plátky. Galgánový kořen lze sušit - před…

Game sausage – syrový

Klobása je vyrobená ze zvěřiny, zpravidla bývá libová a proto se do ní přidává vepřový tuk. Někdy se k výrobě Game sausage používá zvěřinová směs masa z bažantů, černé nebo vysoké zvěře. Klobása je kořeněná petrželkou, tymiánem a zázvorem. Game sausage měří 12cm a široká je 3cm. Čerstvé klobásy Game sausage vyrobené z pernaté zvěře jsou k dostání jen na podzim a v zimě během lovecké sezony.

Garganelli

Garganelli jsou těstoviny ve tvaru krátkých trubiček.

Garnát obecný

Rozšířený podél evropského pobřeží od Bílého moře po Portugalsko, také ve Středozemním moři a v Černém moři. Garnát obecný se hojně loví u německého pobřeží Severního moře a zpravidla se ihned po výlovu vaří na rybářských lodích. Tělo je šedě zbarvené, čelní roh je krátký. Garnát dorůstá do délky 9cm, patří k menším druhům krevet. Čerství garnáti se prodávají ihned po přivezení k pobřeží, s krunýřem nebo loupaní. Rychle se kazí, nelze je…

Gedroogde worst – sušený

Klobása s bílou plísní na obalu, obvykle vyrobená z vepřového masa. Gedroogde worst může mít jemnou nebo ostrou chuť, někdy obsahuje i hřebíček. Klobása měří 18cm a široká je 4cm. Podává se nakrájená na plátky.

Geitost

GEITOST je norský sýr určený ke krájení. Vzhled, chuť, vůně… Příchuť tohoto sýru je lehce sladká a připomíná karamel. Geitost má okouzlující tmavě hnědou, zlatavě hnědou nebo oranžovou barvu. Obsahuje 35% tuku v sušině. Výroba Geitost se vyrábí se ze syrovátky z kravského mléka, doplněné menší částí kozí syrovátky. Pomalým vařením se ze syrovátky odpaří tři čtvrtiny vody, mléčná bílkovina se sráží a mléčný cukr karamelizuje. Do sýřeniny se…

Gelbwurst – vařený

Tento Brühwurst je krémovitý, jemný, v jasně žlutě zbarveném obalu. Vyrábí se z vepřového a telecího masa. K ochucení Gelbwurstu se používá zázvor, muškátový oříšek a citron. Gelbwurst je dlouhý 30cm a široký 5cm. Konzumuje se studený s čerstvým chlebem.

Gelderse rookworst – vařený

Gelderse rookworst je uzený vařený vuřt vyrobený z vysoce kvalitního vepřového masa. Méně kvalitní rookworst obsahuje jen kouřové aroma, není uzený. Gelderse rookworst měří 12cm a široký je 2,5cm. Tradičně se podává s kapustou.

Gemelli

Název gemelli v překladu znamená "dvojčata". Jde o těstoviny ve tvaru spirálově stočených proužků. Tento druh těstovin má originální, dvojitý tvar. Na skus jsou pevné a mají schopnost přijímat různé složky chuti v pokrmech.

Gendarme – fermentovaný, sušený

Jedná se o salám vyrobený z hovězího masa, vepřových kůží a tuku. Gendarme je výrazně ochucený pepřem a vínem. Salám je v průřezu obdélníkový, měří 16cm a široký je 5cm. Dlouho se udí, suší a lisuje. K dostání je zpravidla v párech.

Georgijský losos, Ruff

Vyskytuje se jen ve východní části Indického oceánu podél pobřeží jižní Austrálie. Žije ve velkých hejnech. Ryby dorůstají do délky 40cm a dosahují hmotnosti asi 800g. Hřbet je zelenavý, břicho stříbřité. Georgijský losos má maso vynikající chuti, s vysokým obsahem tuku. Hodí se především na grilování nebo uzení – tyto způsoby tepelné úpravy obsah tuku částečně snižují.

Girandole

Girandole jsou těstoviny ve tvaru spirál. Hodí se zejména k máslovým a smetanovým omáčkám.

Glamorgan sausage – syrový

Jedná se o bezmasou, ručně tvarovanou klobásu. Glamoran sausage se vyrábí ze sýru Caerphilly. Sýr se smíchá s pórkem a směs se pojí vejcem a strouhankou nebo bramborami. Klobása Glamoran sausage měří 20cm a široká je 3cm. Podává se smažená.

Glazování, glazírování a křehčení

Glazování je francouzská kuchařská technika a český název vychází z francouzského slova "glazé", které v překladu  znamená glazura. Některé potraviny tímto kuchařským postupem při pečení nebo po dokončení úpravy získají na povrchu hladký a lesklý vzhled – glazuru. Glazování se využívá také u ryb a částečně i u masa. V tomto případě se jedná o potření vrstvou vody a následné zamražení, které zabraňuje vysychání potravin. Glazování masa a ryb se…

Gnocchi

Jedná se o těstoviny ve tvaru nočků. Vyrábějí se z bramborového těsta. Hodí se ke všem druhům omáček nebo šťáv, používají se také jako vložka do polévek. Existují ještě sušené gnocchi. K jejich výrobě slouží tvrdá pšeničná krupice.

Goan chorizo – fermentovaný nebo fermentovaný sušený

Goan chorizo je indická klobása vyrobená z vepřového nebo hovězího masa. Kořeněná je kurkumou, římským kmínem, pálivou paprikou a česnekem. Klobása je fermentovaná, někdy se udí a suší. Goan chorizo měří 8cm a široká je 2,5cm.

Gorgonzola

GORGONZOLA je měkký italský sýr s modrou plísní. Původ a historie Svůj název dostala Gorgonzola podle stejnojmenného města ležícího poblíž Milána v Lombardii, kde byl sýr údajně poprvé již v 9. století vyroben, dnes se na tomto místě však již Gorgonzola nevyrábí. Druhá teorie praví, že kolébkou Gorgonzoly je významné mlékárenské městečko Pasturo Nella Valssasine, kde Gorgonzola zrávala v místních jeskyních, které pro to poskytovaly ideální…

Gospice velká

Je rozšířená od západního pobřeží Britských ostrovů až po Senegal, vyskytuje se v celé oblasti Středozemního moře. Jako konzumní ryba je gospice velká oblíbená především v Itálii, ve střední Evropě se prodává jen málokdy. Ryby dorůstají do délky 70cm, tělo je úhořovité, ze stran silně zploštělé. Maso je kvalitní, bez kostí. Gospice je vhodná po rozdělení na porce ke smažení.

Gouda

GOUDA je nizozemský sýr určený ke krájení. Vzhled, chuť, vůně… Gouda má tvar kola od vozu, průměr 30 cm a její povrch tvoří žlutá umělá vrstva. Mladý sýr má světlou barvu, je vláčný a pevný, stará gouda je zrnitá a má silnější kůrku. Chuť tohoto sýru je pikantně kořeněná. Obsahuje 45 % tuku v sušině. Výroba Sýr Gouda je vyroben z pasterizovaného kravského mléka. K sýru se přidává koření, které zajišťuje delší dobu trvanlivosti a mění jeho…

Grana Padano

GRANA PADANO neboli parmazán je tvrdý sýr pocházející z Itálie. Původ a historie Grana Padano je jedním z mála sýrů, který může konkurovat králi sýrů Parmigiano-Reggiano, jeho historie je dlouhá již stovky let a dodnes se vyrábí v oblastech severovýchodní Itálie. Vzhled, chuť, vůně… Grana Padano je lehce pikantní, jemně slaný, aromatický a slabě nakyslý sýr s tvrdou slupkou a zrnitým těstem, které může být křehké a lámavé. Obsahuje 32 %…

Granátové jablko

GRANÁTOVÉ JABLKO - latinsky Punica granatum, anglicky pomegranate, francouzsky grenade, německy Granatapfel nebo španělsky granada - je plod keřovité rostliny nebo stromu Granátovník obecný, která je také známá pod starším názvem Marhaník granátový. Krásné, chutné a zdravé… Granátové jablko má nezaměnitelný vzhled a aroma. Plod obsahuje několik stovek semeník a právě kvůli nim je granátové jablko považováno za symbol plodnosti. Jádra i listy…

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist