Vaření
Vaření je tepelná úprava potravin v horké tekutině, kterou není jen voda, ale třeba i mléko, vývar, víno… Díky tomuto způsobu zpracování jsou suroviny měkké i lépe stravitelné, mají i lepší chuť. Potraviny se vaří celé nebo jen částečně ponořené a teplota tekutiny při vaření je 100°C.
Rýži, těstoviny i luštěniny vaříme většinou v hrnci ve větším množství vody, protože zvětšují svůj objem. Brambory vaříme ponořené, maso tzv. zatopené. Zelenina nebo houby během vaření uvolňují vodu a tak je začínáme vařit v menším množství tekutiny.
Okurky omyjeme, podélně rozpůlíme, odstraníme semena a šikmo je nakrájíme na plátky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek a...
Libeček (opich) a mladé kopřivy omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky. Tvrdší chleba rozkrájíme na kostičky, usmažíme je v pánvi na sádle do zlatova...
Omytá kuřecí stehna vložíme na jemně nakrájenou cibuli, zpěněnou na oleji, zlehka je opečeme. Přidáme šunku, pokrájenou na nudličky, rozetřený...
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, kopr posekáme nadrobno. V silnostěnném hrnci dáme do poloviny vývaru vařit brambory s kmínem a...
Vejce vaříme natvrdo asi 10 minut. Oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Lanýže očistíme a nakrájíme na plátky. Vejce s lanýži upravíme na talířky a...
Vařená husí játra smícháme s rozměklým máslem, osolíme a přilijeme smetanu. Vše spolu rozmixujeme. Takto připravíme základní pěnu z husích jater,...
Dvě vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na osminky. Čedar nastrouháme nahrubo, smícháme s majonézou, pepřem a ochutíme...
Jáhly dobře propereme v horké vodě. Vložíme je do hrnce s dvojnásobným množstvím osolené vody a pomalu je vaříme 30 - 40 minut na kaši. Do husté...
Omyjeme brambory, uvaříme je ve slupce v 7 dl vody doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy,...
Ze tří krvavých pomerančů vymačkáme šťávu, vlijeme ji do menšího hrnce s moučkovým cukrem a pomalu vaříme do doby, až ubyde na polovinu. Hrnec se...
Vařené nebo pečené drůbeží maso, umeleme najemno, smícháme s bešamelem. Ochutíme muškátovým květem, solí a citrónovou šťávou. Do vychladlé směsi...
Očištěné a omyté kuře zbavíme kůže tak, aby zůstala v celku. Kůži osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem poklademe na ni (z vnitřní strany)...
Kuřecí prsa omyjeme, pokrájíme na kousky a rozmixujeme s 1 dl smetany. Rozmixované maso dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, přilijeme 2 dl smetany...
Slepici očistíme, důkladně omyjeme a uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Přidáme pepř, oloupanou cibuli a česnek. Hrnec přiklopíme poklicí a na...
Do kovové misky vložíme žloutek, přilijeme smetanu, přidáme kousek másla, pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, vložíme do horké vodní lázně a...
Do hrnce dáme oloupanou a nakrájenou cibuli, bobkový list, snítku petrželky, bílé víno a dostatečné množství vody. Přivedeme vše k varu, osolíme,...
Očištěné hříbky nakrájíme na silnější plátky. V kastrole rozehřejeme olej, přidáme nakrájené cibulky a hříbky, nasekaný česnek, sůl a pepř. Dusíme...
V hrnci s vodou uvaříme přibližně 40 minut omytou řepu, uvařenou scedíme, vychladlou nakrájíme na kostky, které dáme do mísy. Na pánev vylijeme...
Tvrdý kvalitní sýr nastrouháme na jemném struhadle. V pánvičce s nepřilnavým dnem rozehřejeme máslo, přidáme do něj lžíci hladké mouky a mícháme...
Nejprve očistíme menší houby, ty nakrájíme a vymácháme ve studené vodě. Osušené houby vložíme do nové osolené vody a necháme krátce projít varem. ...