Zvěřina
Zvěřina - bažant, kanec, zajíc, jelen nebo srna - má vynikající výživné a lehce stravitelné maso s minimálním množstvím tuku a charakteristickou chutí i vůní. Maso zvěřiny má v tkáních větší množství krve a proto má zvláštní chuť a tmavší zbarvení, mělo by ale také být co nejrychleji spotřebováno a ani není vhodné jeho dlouhé skladování.
Recepty na jídla z masa zvěřiny - bažanta, divokého prasete - kance, zajíce, jelena nebo srny - najdete v této části. Některé vás příjemně překvapí poměrně snadnou přípravou, všechny vynikající chutí hotových jídel.
Listové těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát asi 5 cm silný. Vyložíme formu alobalem a pak plátem těsta tak, aby okraje těsta visely přes...
Křepelky nakrojíme na hrudní kosti a rozložíme naplocho. Maso přendáme do zapékací mísy. Z oleje, citronové šťávy, šalvěje, česneku a chilli...
Kýtu nakrájíme na silné proužky, cibuli nakrájíme najemno, česnek utřeme se solí. Vše smícháme v míse, přidáme kečup, hořčici, olej, pepř, dobře...
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na klínky, cibuli nakrájíme nahrubo. Zaječí stehna očistíme, prošpikujeme...
Bažantí prsa vykostíme, nakrájíme na tenké plátky a osolíme. Sušené švestky vypeckujeme, sýr nakrájíme na kousky. Na jehly střídavě napichujeme...
Omyté maso v hrnci zalijeme studenou vodou, přidáme koření, sůl, houby a cibuli a vaříme. Po dosažení varu snížíme teplotu, aby se polévka jen...
Prorostlejší kančí maso nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli nadrobno, slaninu na kostičky, chlebovou střídku natrháme na malé kousíčky. Celý pepř...
Maso ze zvěřiny pečlivě opláchneme a vykostíme. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a spolu s masem osmahneme...
Pečlivě očištěného, vykuchaného a opláchnutého bažanta rozčtvrtíme, zalijeme vodou, mírně osolíme a uvedeme do varu. Přidáme pepř a nové koření,...
Kančí maso očistíme, opláchneme, osolíme, opepříme a posypeme je kořením. Připravené maso vložíme do pekáče, přidáme tuk, podlijeme vodou a za...
Kančí plec očistíme, opláchneme a nakrájíme na kousky. Na části tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli do zlatavé barvy, přidáme papriku a po...
Kančí kýtu očistíme, omyjeme a nakrájíme přes vlákno na řízky, které naklepeme a okraje jemně nařízneme. Na tuku osmažíme jemně nakrájenou cibuli...
Kančí pečeni očistíme, opláchneme, odsekneme část obratlové kosti a nasekáme jednotlivé porce. Mírně je naklepeme, okraje nařízneme a maso krátce...
Bažanty očistíme, vykucháme, opálíme a opláchneme. Poloviční dávkou slaniny protkneme prsa a stehna, osolíme je zevně i uvnitř a pomocí jehlice...
Mladé bažanty očistíme, vykucháme, opálíme, opláchneme a rozpůlíme. Prsa a stehna protkneme slaninou, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Necháme...
Bažanta očistíme, vykucháme, opálíme a opláchneme. Prsa a stehna protkneme slaninou, vně i uvnitř osolíme a pomocí jehlice nebo provázku je...
Na osm dílů rozporcujeme bažanta a protáhneme částí slaniny. Zbytek slaniny nakrájíme, rozškvaříme. Přidáme máslo a nakrájenou cibuli, kterou...
Plátky z dančí kýty naklepeme. Naložíme do 2dl suchého červeného vína se 2 lžičkami sójové omáčky, rozmačkaným česnekem a olivovým olejem....
Sušené houby a rajčata dáme do malé misky, zalijeme červeným vínem a necháme odstát. Nakrájené maso lehce naklepeme, dáme ho na rozehřátou pánev...
Troubu předehřejeme na 220C. Bažanta omyjeme, osolíme a opepříme. V pekáči rozehřejeme olej, vložíme maso a pečeme asi 20minut tak, aby maso...
Zaječí předek s vnitřnostmi bez jater a bůček, umeleme. Ostatní maso na kostech, osolíme a podusíme, podlité doměkka. Maso z kostí seškrábeme a...
Cibuli nakrájíme a spolu s kmínem jí osmahneme na oleji. Maso nakrájíme na kostičky a dusíme do vysmahnutí, zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme a...
Jelení kýtu rozporcujeme na 4 plátky. Z obou stran osolíme a opepříme. Položíme na suchou rozpálenou pánev, jakmile pustí krev otočíme a opékáme...
Rozporcujeme a odblaníme zaječí předek, na 100g másla osmažíme nakrájenou zeleninu. Dáme na ni porce zajíce a zprudka osmahneme. Podlijeme vodou,...
Pečené maso ze zvěřiny umeleme najemno, zašleháme šťávu ze zvěřiny, víno, tekutý aspik, prolisované brusinky, koření a nakonec šlehačku. Přendáme...
Zaječí zadek odblaníme, protkneme slaninou a osolíme. Zbytek slaniny drobně nakrájíme, rozškvaříme, přidáme máslo a na tuku osmahneme zeleninu s...
Maso odblaníme, protkneme slaninou a osolíme. Zbytek slaniny drobně nakrájíme, rozškvaříme, přidáme máslo a na tuku osmahneme zeleninu s cibulí....
Dušené nebo vařené maso ze zajíce, bůček, játra a cibuli jemně umeleme. Přidáme vejce, smetanu rozpuštěné máslo, koňak, sůl a dle chuti paštikové...
Omyté maso částečně vykostíme, rozkrájíme a osolíme. Slaninu drobně nakrájíme, v kastrole sklovitě rozškvaříme, přidáme cibuli, máslo a nakrájené...
Kuličky hroznového vína otrháme, omyjeme, rozpůlíme a odstraníme jadérka. Smícháme je s rozinkami a armagnacem a necháme cca 10-15min odležet. ...