Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Raclettekäse

RACLETTEKÄSE je tvrdý sýr původem ze Švýcarska. Vzhled, chuť, vůně… Tvar bochníku je kulatý nebo i hranatý. Hmotnost je 5,5-7,5 kg, průměr nebo délka hrany je 30-35 cm. Těsto je lehce krémové, jemné, má barvu světle žlutou až barvu slonové kosti. Kůrka je hnědočervená. Raclette má lehce nakyslou, aromatickou chuť. Obsah tuku v sušině je 45 %.  Výroba Tento sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka, které se zahřívá a sráží syřidlem.…

Raclette, sýrové fondue a omáčky

Rozpouštění sýrů Způsobů jak rozpouštět sýry je několik. Průmyslově se sýry rozpouští - taví - do podoby tavených sýrů. Oblíbeným způsobem je rozpuštění švýcarského sýra Raclette nebo fondue, a také sýrové omáčky, do kterých se přidávají další ingredience. Rozpuštěné sýry jsou určeny k přímé konzumaci. Sýr obsahuje tuk, který při chladnutí tuhne. Raclette Raclette je švýcarský sýr podobný našemu eidamu, který se také vyrábí z kravského mléka.…

Rajče

RAJČE - lilek rajče nebo rajče jedlé, latinsky Solanum lycopersicum – připomíná jablko a je velmi oblíbenou součástí salátů i omáček. Červené, žluté, sladké i pikantní… Rajské jablko se sice z botanického hlediska považuje za ovoce, ale v našich kuchyních s ním nakládáme jako se zeleninou. Proč také ne, oblíbili jsme si ho ve svěžích salátech, grilované, plněné pikantní náplní či jako základ pro nejrůznější omáčky. Rajčata jsou plná…

Rajčenka

RAJČENKA - latinsky Cyphomandra betacea, anglickytree tomato nebo tamarillo, francouzsky i italsky tamarillo,německy Baumtomate - je velmi zdravé ovoce, které svým tvarem i chutí připomíná rajče a může se vypěstovat i v domácím prostředí. Netradiční chutné ovoce Rajčenka – stromové rajče nebo také francouzské rajče – je ovoce s šťavnatými a příjemně nakyslými plody, které je možné úspěšně pěstovat i v bytě. Český název rajčenka dostala…

Rajská zrna

Rajská zrna jsou semena aframomu – rostliny z čeledi zázvorovitých, která dorůstá do výšky téměř 2m. Semena se vyjmou z bílé hořké dužniny zralého plodu a suší se. Rajská zrna patří k nejzajímavějšímu koření z okruhu kardamomu. Dříve nahrazovala pravý pepř, mají totiž peprnou chuť. Dříve bývala přísadou směsí pro okořenění vína. Dnes se toto koření používá jen v západoafrické kuchyni. Rajská zrna se nesnadno shánějí, zakoupit je lze zřídka u…

Rak bahenní

V současnosti je rak bahenní v Evropě z komerčního hlediska nejdůležitějším druhem sladkovodních raků. Dováží se z Turecka a  severního Německa, hlavními odběrateli jsou Francie, Belgie a Německo. Charakteristickým znakem raka bahenního jsou štíhlá klepeta. Tento druh dorůstá do délky max. 20cm. Chutí se rak bahenní téměř vyrovná raku říčnímu, klepeta ale poskytují méně masa. Světlí raci chutnají lépe než tmaví, pocházející z bahnitých vod.…

Rak červený

Jedná se o severoamerický druh, ve velkém množství se vyskytuje v mangrovových močálech záplavových oblastí podél pobřeží Louisiany v USA. Rak červený je nejčastěji loveným sladkovodním rakem, v USA patří ke komerčně nejdůležitějším druhům. Byl introdukován ve Španělsku a v Andalusii, kde vytváří rozsáhlé populace. Vyváží se i do jiných evropských zemí. Charakteristickým znakem raka červeného je výrazně tmavočervené zbarvení těla, dále…

Rak říční

Ještě v 19. století byl rak říční z hospodářského hlediska nejdůležitějším sladkovodním rakem v Evropě. Vyskytoval se v hojném množství, v důsledku račího moru byly však jeho stavy silně zdecimovány. V Česku patří raci říční žijící ve volné přírodě k chráněným druhům. Z komerčního hlediska tento druh nehraje téměř žádnou roli. Raci se chovají uměle v rybnících, na trh se dostávají jen v omezeném množství, regionálně. Rak říční má jednotné tmavé…

Rak signální

Tento druh raka pochází ze sladkých vod na severozápadním pobřeží USA, v Evropě představuje náhražku raka říčního. Rak signální může být přenašečem račího moru, smí se proto chovat jen v uzavřených chovných zařízeních. Volně v přírodě se vyskytuje ve Skandinávii, Rakousku a také v Česku, především na Moravě a kolem Valašského Meziříčí. Rak signální se velmi podobá raku říčnímu. Poznávacím znakem jsou dvě světlé, někdy až tyrkysové skvrny na…

Rakytníkový olej

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ – anglicky Sea buckthorn oil je velmi cenný rostlinný olej vyráběný z jadýrek a dužiny rakytníku řešetlákového (latinsky Hippophae rhamnoides). Vitamínová bomba Rakytníkový olej je nejcennější látka plodů rakytníku, ze kterých se získává pomocí studeného lisování. Obsahuje množství nenasycených mastných kyselin a velmi široké spektrum vitamínů, a má dokonce přibližně 3x vyšší obsah betakarotenu než mrkev, proto o něm můžeme…

Rambutan

RAMBUTAN – latinsky Nephelium lappaceum, anglicky rambutan, francouzsky ramboutan, německy Rambutan je jako longan ovoce příbuzné s liči, ale na rozdíl od liči se v jiných zemích, než ve kterých se pěstuje, objevuje jen velmi málo Název rambutan znamená „chlupatý“ a vychází ze vzhledu plodů. Říká se mu také vlasatá třešeň. Chutné a zdravé exotické ovoce Rambutan má velmi zajímavý vzhled, ale také vynikající chuť. Jméno rambutan, které znamená…

Rapana dravá

Jedná se o dravého plže, který se živí ústřicemi a jinými mlži. Rapana dravá je rozšířená v Japonsku a u východočínského pobřeží, vyskytuje se také v západním Tichomoří. V polovině 20. století byl tento druh zavlečen do Černého, Jaderského, Egejského a Rudého moře, také k pobřeží Bretaně. V současnosti se objevuje i u východoamerického pobřeží. Rapana dravá dorůstá do délky 18cm. Ulita má šedohnědou barvu, na jejích závitech jsou tmavé,…

Řasnatka vosková

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od června do října. Plodnice řasnatou voskové jsou přisedlé, 30-100mm široké a 40mm vysoké. V mládí jsou téměř kulovité, s malým otvorem na temeni. Později jsou baňkovité až miskovité, velmi křehké, průsvitné. Zbarvené jsou žlutohnědě. Řasnatka vosková roste hojně, ve velkých skupinách nebo v hloučcích. Vyskytuje se na silně hnojených půdách, kompostech, zbytcích stohů slámy, v pařeništích a ve…

Řasnatka zední

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od května do října. Řasnatka zední je tvarově i barevně velice proměnlivým druhem. Plodnice jsou široké 20-100mm, téměř přisedlé, miskovité, nakonec ploše rozložené a nepravidelně zprohýbané. Jsou voskovité, zbarvené okrově, světle hnědě až žlutohnědě. Na vnější straně jsou bělavé, na okraji nepravidelně zubaté až potrhané. Řasnatka zední roste velmi hojně, zpravidla jednotlivě. Vyskytuje se na…

Řasy

Mořské řasy obsahují vápník, hořčík, železo, zinek, jód, chróm a vitaminy. Můžeme je připravovat vařené nebo pražené. Řasy jsou běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy.

Ravioli

Jedná se o těstoviny vyrobené z nudlového těsta. Mají tvar hranatých taštiček a jsou plněné různými náplněmi. Skvěle chutnají např. s máslovou omáčkou, posypané strouhaným parmazánem.

Reblochon de Savoie

REBLOCHON DE SAVOIE je polotvrdý francouzský sýr určený ke krájení. Původ a historie Reblochon vznikl přímo v srdci horské oblasti „Massif des Aravis“ savojském regionu Francie. Od roku 1958 nese ochrannou značku AOC a jeho výroba podléhá přísným pravidlům. Vzhled, chuť, vůně… Sýr má kulatý tvar, je plochý. Jeho hmotnost je 450-500 g, výška 3,5 cm a průměr 14 cm. Vyrábí se také menší varianta. Kůrka je omývaná, potažená přirozenou…

Řebříček obecný (Achillea millefolium)

Patří do čeledi hvězdnicovitých. Trvalka je vysoká asi 30-80cm, květy mají bílou až červenou barvu. Bylina má vysoký obsah éterických olejů a hořčin. K sušení se používají kvetoucí nedřevnaté lodyhy, které se po rozmělnění ukládají do tmavých sklenic. Mladé listy, čerstvě natrhané, se výborně hodí k zeleninovým pokrmům nebo k salátům. Chutnají také na chlebu s máslem. Čaj ze sušených květů a lodyh brzdí záněty, podporuje zažívání a zmírňuje…

Recepty anglické kuchyně

Anglická kuchyně má mnoho receptů na vynikající jídla – velmi často se jedná o skutečné lahůdky. Mátová omáčka Jednoduchá a přitom jedinečná omáčka, vhodná především k skopovému masu. Suroviny čerstvá máta peprná 0,5 decilitru octa 100 gramů práškového cukru sůl voda Postup Lístky máty peprné opláchněte pod studenou vodou, osušte je v čisté utěrce pak najemno nasekejte. V hrnci svařte ocet s cukrem, pak přimíchejte nasekanou mátu, přilijte…

Recepty thajské kuchyně

Thajská jídla se připravují rychle a jednoduše – a přitom jsou velmi chutná. Rýžová polévka Jemná a velmi lahodná polévka z rýže je v Thajsku velmi častou snídaní. Má původ v Číně, ale postupně se rozšířila do všech oblastí jihovýchodní Asie. Doba přípravy je maximálně 10 minut. V hrnci přivedete k varu 3 decilitry vody a přibližně 3 minuty v ní necháte vařit na malé kousky nakrájené kuřecí nebo rybí maso, část již uvařené rýže a malou celou…

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist