Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Běločechratka obrovská

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk běločechratky obrovské měří 100-300mm, je brzy široce nálevkovitý, na okraji jemně rýhovaný. Zbarvený je bíle až okrově nažloutle. Lupeny jsou mírně sbíhavé, husté, vidlené, zbarvené bíle až krémově. Třeň o rozměrech 30-80x20-50mm je válcovitý, tuhý, bělavý. Dužnina mí intenzivní specifickou vůni. Běločechratka obrovská roste poměrně hojně, jednotlivě, ve skupinách nebo…

Bělokur rousný

Bělokur rousný se vyskytuje hojně ve Skandinávii, na Sibiři a v Severní Americe. Žije v nížinných lokalitách s močály a rašeliništi, živí se výhonky, pupeny a bobulemi. Lovecká sezona ve střední Evropě trvá od dubna do května, ve Skandinávii od září do ledna. Bělokur dosahuje délky asi 40cm a hmotnosti až 550g.   Maso bělokura rousného Maso bělokurů se na středoevropský trh dováží jen příležitostně ze Skotska. Tmavé, červenohnědé maso je…

Bělolanýž obecný

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od července do září. Bělolanýž obecný je nápadný nepravidelnými, špinavě bílými až hnědavými hrbolatými plodnicemi. Plodnice mají hlízovitý tvar, připomínající bramboru, v průměru měří 50-150mm. Na řezu jsou zbarvené bělavě s narezlými nepravidelnými žilkami. Tento druh hub roste těsně pod povrchem půdy, v dospělosti často vyčnívá nad povrch. Vyskytuje se v létě většinou v hlinitopísčitých…

Bělopavučinec hlíznatý

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk bělopavučince hlíznatého měří 50-100mm, je polokulovitý, potom vyklenutý až plochý, uprostřed většinou s malým hrbolkem, jemně vláknitý, v mládí bělavě vločkatě šupinkatý, později lysý. Zbarvený je béžově, červenohnědě a načervenale, na okraji je světlejší. Lupeny jsou připojené až krátce zoubkem sbíhavé, zbarvené bíle, později špinavě s hnědavým nádechem, na ostří jsou…

Bergsalami – fermentovaný, sušený

Tento jemný vepřový Rohwurst se vyrábí v horských oblastech Rakouska. Fermentované vepřové maso se udí nad horkým kouřem a suší se po dobu až 6 týdnů. Během procesu sušení se na obalu vytváří charakteristická bílá plíseň. Bergsalami měří 30cm a široký je 6cm.

Berner Zungenwurst – vařený

Brühwurst vyrobený z vepřového a hovězího masa, okořeněný muškátovým květem a oříškem, koriandrem a římským kmínem. Berner Zungenwurst se udí 6-7 dní ve studeném kouři a potom se vaří. Salám měří 20cm a široký je 5cm. Podává se studený, nakrájený na plátky.

Berneška velká

Berneška velká je největším a nejrozšířenějším druhem divokých hus na světě. Pochází ze Severní Ameriky, žije na prériích a polích poblíž jezer. Aklimatizovala se i v Evropě, vyskytuje se také ve Velké Británii, Skandinávii, Nizozemsku a Německu. Zdržuje se zde v parcích s vodními plochami, živí se trávou a vodními rostlinami. Berneška velká se loví zpravidla od listopadu do ledna. Dosahuje délky 90-100cm, hmotnosti 3-6,5kg.   Maso Bernešky…

Bez černý

BEZ ČERNÝ – latinsky Sambucus nigra, též je známý jako bezinka, bezinky, kozičky, smradinky, kašička, psí bez. Voňavý, léčivý i nebezpečný… Bez černý je keř, který si našel v kuchyních našich babiček místo díky své dostupnosti a všestrannosti. Pro léčebné účinky lze využít celou rostlinu. Ale pozor na listy a kůru, ty jsou při požití jedovaté. Původ a rozšíření Bez pochází z nejsevernějších oblastí v Evropě. Hojně se vyskytuje v Malé Asii, v…

Bierschinken - vařený

Jedná se o spařený Brühwurst. Vyrobený je z jemně mletého vepřového masa, prokládaného velkými kousky šunky a někdy také pistáciovými oříšky. Bierschinken se konzumuje studený, nakrájený na plátky. Je dlouhý 25cm a široký 10cm.

Bierwurst – vařený

Spařený Brühwurst je vyrobený z vepřového masa nebo ze směsi vepřového a hovězího masa. Je rovnoměrně protkaný tukem. Ochucuje se celým černým pepřem, hořčičným semínkem, paprikou a česnekem. Bierwurst se udí a obvykle se podává k pivu. Je dlouhý 20cm a široký 10cm.

Bílá corbina

Vyskytuje se v Tichomoří od jižní Aljašky až po Dolní Kalifornii. Ryby dosahují délky max. 1,65m a hmotnosti 40kg. Maso bílé corbiny je vhodné na všechny způsoby tepelné úpravy.

Bizon

Bizoní maso se vyznačuje nízkým obsahem tuku a cholesterolu, získává stále větší oblibu u spotřebitelů. V poslední době se začíná objevovat i v našich restauracích. Bizoní maso ve srovnání s masem hovězím má nižší obsah tuku a cholesterolu, ve 100g bizoního masa jsou jen 2-3g tuku. Maso se vyznačuje vysokým obsahem minerálních látek a hodnotných bílkovin, chutí vzdáleně připomíná zvěřinu nebo hovězí. Bizoní maso se často připravuje stejně jako…

Black pudding – vařený (Anglie)

Anglický masný výrobek z vepřové krve, cibule, ječmene a kostiček vepřového tuku. Jelito Black pudding se ochucuje obvykle bylinkami, někdy kořením. Vyrábí se v mnoha regionálních variantách. Jelito měří 30cm a široké je 4cm.

Black pudding – vařený (Skotsko)

Skotské jemné jelito z vepřové krve, hovězího loje, ovesných vloček a cibule. Z použitého koření převládá pepř. Jelito Black pudding měří 50cm a široké je 8cm.

Blanquillo

Je rozšířený podél západního pobřeží Severní Ameriky. Tělo ryby je protáhlé, s dlouho hřbetní a řitní ploutví. Zbarvení těla je hnědavě zelené, ocasní ploutev je žlutá. Blanquillo dosahuje délky 1m a hmotnosti 5kg. Maso je jemné, bílé, vhodné na všechny způsoby úpravy. Nejlépe chutná smažené.

Blanšírování

Blanšírování je název, který pochází z původního francouzského slova „blanchir“ – v překladu zbělit, někdy se nesprávně používá slovo blanžírování. Původně tento francouzský výraz tedy znamenal kuchařskou techniku pro čištění ovoce a zeleniny, a také bělení masa - jemné maso krátce ponořené do horké vody totiž zbělá a zůstane šťavnaté i při dalším zpracování. Spařování potravin – odborným výrazem blanšírování – je způsob tepelné úpravy, kdy…

Blaťácké zlato

 BLAŤÁCKÉ ZLATO je tradiční český měkký sýr s dlouhou historií. Historie a současnost Blaťácké zlato začalo v roce 1939 vyrábět Mlékárenské družstvo táborské podle podobného typu italského sýra Bel Paese. V současnosti Blaťácké zlato vyrábí mlékárna společnosti Madeta Řípec u Veselí nad Lužnicí.  Vzhled, chuť, vůně… Blaťácké zlato je měkký sýr pružné konzistence s povrchem zlatooranžové barvy. Má typickou sýrově mléčnou příjemně…

Bleu d´Auvergne

BLEU D´AUVERGNE je polotvrdý francouzský sýr s vnitřní plísní určený ke krájení Vzhled, chuť, vůně… Bleu d´Auverge má různé rozměry - velký váží 1,5-3 kg, má průměr 20 cm a výšku 10 cm. Malé sýry váží 500 g-1 kg a mají průměr jen 10,5 cm. Sýr má tenkou vnější vrstvu, je prostoupen modrými žilkami. Bleu d´Auvergne je krémový, jeho chuť je výrazná, pikantní, slaná. Výroba Bleu d´Auvergne se vyrábí s přídavkem syřidla a po rozřezání a…

Bloedpens – vařený

Bloedpens je bruselská masná specialita, nazývaná také „bloempanch“. Jedná se o černé jelito, zpravidla vyráběné z hovězí krve, proložené kousky masa z vepřové hlavy, plněné do hovězích střev. K ochucení slouží skořice a muškátový oříšek. Jelito Bloedpens je dlouhé 40cm a široké 15cm.

Blok Ozorkowy – vařený

Jedná se o tmavou tlačenku vyrobenou z vepřové krve. Na řezu jsou kostičky tuku a velké kusy nakládaného jazyku a vepřového masa. Blok Ozorkowy je dlouhý 36cm a široký 13cm. Tlačenka se může podávat studená i teplá, před podáváním se obvykle odstraňuje silný obal.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist