Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Saucisson sec aux noix – sušený

Tato verze standardního salámu Saucisson sec obsahuje vlašské ořechy. Salám je vyrobený z vepřového masa a tuku, přidáním ořechů získá příjemnou chuť i konzistenci. Někdy se do masové směsi přidávají lískové ořechy. Saucisson sec aux noix měří 18cm a široký je 5cm. Podává se nakrájený na plátky.

Saucisson sec d´ane – sušený

Jedná se o klobásu salámového typu. Je vyrobená z oslího masa. Saucisson sec d´ane je k dostání především v létě na farmářských trzích. Klobása měří 20cm a široká je 6cm. Podává se nakrájená na tenké plátky.

Saucisson sec de cheval – sušený

Klobása vyrobená z libového koňského masa, někdy s přidáním vepřového tuku. Saucisson sec de cheval měří 20cm a široká je 9cm. Klobása je běžně k dostání v prodejnách a na farmářských trzích. Podává se nakrájená na plátky.

Saucisson sec de l´Ardeche PGI – sušený

Horská sušená klobása vyrobená z masa tučných vepřů, okořeněná celým pepřem. Klobása se vyrábí v šesti různých velikostech. Typická délka je 16cm a šířka 3,5cm. Konzumuje se nakrájená na plátky.

Saucisson sec de sanglier – sušený

Klobása vyrobená z masa divokých prasat, které je libové a má příjemnou chuť. Saucisson sec de sanglier měří 18cm a široká je 4,5cm. Klobása se podává nakrájená na plátky.

Saucisson Vaudois PGI – fermentovaný nebo fermentovaný sušený

Tento Rohwurst se vyrábí z vepřového masa, které se nejdříve nakládá a potom udí. Saucisson Vaudois se zpravidla vaří a konzumuje horký. Existuje i sušená varianta, určená ke konzumaci zastudena. Saucisson Vaudois měří 17cm a široký je 7cm.

Saveloy- syrový nebo vařený

Jedná se o australské vepřové párky, obvykle vyráběné z levnějších přísad. Prodávají se smažené v těstíčku, napíchnuté na špízu. Párky Saveloy jsou dlouhé 20cm a široké 2cm. Z kvalitnějších surovin se vyrábějí novozélandské párky, jsou i větší a často se prodávají čerstvé. Tyto párky se vaří až před podáváním.

Saveloy – vařený

Saveloy je jemný červený párek, výrazně kořeněný, vyrobený z vepřového masa. Párek je uzený, dnes se vyrábí především průmyslově. Masová směs se naráží do syntetických střívek. Saveloy měří 20cm a široký je 3cm. Podává se smažený v těstíčku.

Sbrinz

SBRINZ je velmi tvrdý sýr původem ze Švýcarska. Původ a historie Sbrinz je někdy označován jako nejstarší evropský sýr. Některé keltské pozůstatky z doby před naším letopočtem naznačují, že bychom předchůdce sýru Sbrinz mohli najít již v této době. Jiné prameny uvádějí, že je tento sýr zmíněn až v roce 70 n. l., a některé zase uvádí dokumenty z roku 1530. Jisté však je, že tradice švýcarského Sbrinzu sahá minimálně několik set let nazpátek. …

Scampi

Jedná se o italské označení blízkého příbuzného humra evropského – humra severského. Humr severský má maso vynikající chuti, patří k oblíbeným mořským lahůdkám. Na jídelníčcích restaurací i mimo Itálii se scampi stále častěji objevují, není však jisté, zda jde o humra severského či o některý z druhů velkých krevet. Ve vyloupaném stavu jsou si tito živočichové velmi podobní, často jsou zaměňováni.

Schabziger

SCHABZIGER, nebo také Sap sago, je tvrdý sýr původem ze Švýcarska. Původ a historie Po dlouhá staletí je tento produkt Švýcarské kultury vyráběn podle receptu mnichů z Glarus. Záznamy naznačují, že jeho výroba začala již v 8. století. Jedinečnost tohoto sýru spočívá i v tom, že již v roce 1463 získal ochrannou známku receptury, byl opatřen razítkem, a tím se stal jedním z nejdéle takto chráněných sýrů na světě. Vzhled, chuť, vůně… …

Schwarzwurst – vařený

Schwarzwurst je tmavé až černě zbarvené vepřové jelito. Vyrábí se z vepřového masa, tuku, strouhanky a cibule. Směs se koření česnekem, tymiánem, hřebíčkem a muškátovým oříškem. Hmota se nejdříve vaří, potom plní do střívek, suší a udí. Schwarzwurst je dlouhý 30cm a široký 4cm.

Sedanini

Sedanini jsou těstoviny ve tvaru lehce ohnutých trubiček.

Sedmikráska

Sedmikráska patří mezi léčivé rostliny. Obsahuje sapony, slizy a vitamin C. Působí protizánětlivě a dezinfekčně. Poupata můžeme naložit jako kapary, kvítky používáme na ozdobu moučníku a mladé lístky se hodí do zeleninových salátů.

Seitan

Jedná se o pšeničný výrobek, který nahradí maso. Seitan je k dostání vakuově balený jako maso, nakládaný, přírodní nebo ochucený zeleninou a kořením. Používáme jej stejně jako čerstvé maso, můžeme jej péci, dusit i smažit. Seitan neobsahuje živočišné tuky ani chemická a konzervační činidla.

Sekerenka trojhranná (violetka obecná)

Je rozšířená v celém Středozemním moři, ve východním Atlantiku se vyskytuje od Biskajského zálivu až po Maroko. Žije v úsecích s písčitým dnem v příbojovém pásmu, objevuje se v početných populacích. Sekerenka trojhranná patří spíše k malým mlžům. Schránka je nepravidelně tvarovaná, trojúhelníková. Dosahuje šířky 3-4cm. Sestává ze dvou hladkých lastur, pískové až namodralé barvy. Výtěžek masa je nízký, jeho chuť je však vynikající. Podává se…

Selles-sur-Cher

SELLES-SUR-CHER je měkký sýr původem z Francie. Původ a historie Tento sýr pochází se Sologne ve střední Francii, poprvé se začal vyrábět v 19. století. Vzhled, chuť, vůně… Sýr má tvar kulatého bochníčku o průměru 9 cm, výšce 2,5-3 cm a hmotnosti 150 g. Těsto je velmi pevné, bílé. Povrch tvoří popel a namodrale bílá plíseň. Obsah tuku v sušině je 45 %. Tento sýr má ořechovou chuť a voní decentně po kozím mléce. Výroba Selles se vyrábí z…

Selský salám

  Selský salám byl velmi dlouho velmi oblíbeným českým trvanlivým salámem. Podle původní receptury by se měl vyrábět z vepřového a hovězího masa, vepřového sádla, česneku, koření a soli. Zrušení norem po roce 1989 znamenalo i u tohoto salámu značné snížení kvality. Vyhláška č. 326 z roku 2001 ho zařadila zpět do skupiny trvanlivých tepelně opracovaných masných výrobků a vyhláška č.264/2003 Sb. Zakázala používat při jeho výrobě vlákninu,…

Sépie obecná

Je rozšířená v Atlantském oceánu od Norska po jih Afriky a také v celém Středozemním moři. Sépie obecná se většinou zdržuje u dna moře, kde se natřásáním ploutevního lemu zahrabává do písku. Písek, který se na těle sépie usadí, slouží jako maskování. Sépie obecná má, stejně jako ostatní příslušníci rodu Sepia, zploštělé oválné až okrouhlé tělo, na bocích přecházející do ploutevního lemu. Charakteristickým znakem je zebrovitá kresba z tmavých…

Serra de Estrela

SERRA DE ESTRELA je polotvrdý sýr určený ke krájení původem z Portugalska. Původ a historie Serra da Estrela je králem portugalského sýru, je vyráběn už po dlouhá léta horskými pastevci ve stejnojmenných horách v regionu Beira. Vzhled, vůně, chuť… Tvar sýru je kulatý, průměr je 15-20 cm, výška 4-6 cm a hmotnost 1-1,7 kg. Těsto nemá oka, je krémové až měkké, téměř roztíratelné, světle žluté barvy. Kůrka mívá trhliny, je pevná až tvrdá. Obsah…

Servírování ryb

Angličané obvykle konzumují ryby obalované jako Fish and Chips, v japonské kuchyni je obliba syrových plátků ryb Sushi a Sashimi. Francouzi a Američané z nich dělají polévky Bouillabaisse a Chowder, v Itálii je zlehka pečou na grilu, dusí s bílým vínem nebo pečou v solné krustě a po celé jižní Americe je zalévají limetkovou šťávou, čímž vzniknou známé Ceviche. V celé Asii jsou nejvíce oblíbené různé rybí koláčky a karbanátky. Úpravy ryb na…

Sezam indický

Jinak chalva nebo sezamová semena. Používáme semena, sušená, mletá nebo celá. Sezam nevoní, jeho chuť je lehce nasládlá, ořechová. V orientlní kuchyni se sezam přidává snad do veškerých sladkých jídel, ryby a maso se také pečou v sezamové krustě. V Evropě se jím koření chléb, housky, sype se na křupavé tyčinky. Ořechové aroma sezamu se rozvine teprve opražením. Celá sezamová semena jsou k dostání v každém supermarketu. Uchovávají se v suchu,…

Sezamový olej

Výchozí surovinou pro získání tohoto oleje jsou sezamová semínka. Známe dva druhy sezamového oleje: tmavý sezamový olej - je vyroben z pražených sezamových semínek a světlý sezamový olej - pro jeho získání slouží nezpracovaná semínka. Tento olej se dělí na olej lisovaný za studena a rafinovaný olej. Obsahuje vícenenasycené a jednoduché mastné kyseliny a vitamin E - 93mg na 100ml oleje. Olej lisovaný za studena má ořechovou chuť, rafinovaný olej…

Sheftalia – syrový

Kyperská klobása vyrobená z jehněčího nebo vepřového masa. K masové směsi se přidává cibule, petrželka a skořice. Neplní se do střívek, ale balí se do vepřové síťky. Sheftalia měří 10cm a široká je 5cm. Napichuje se na špízy a griluje. Podává se obvykle s pita chlebem.

Shiitake

Shiitake jsou houby rostoucí na pařezech dubů. Obsahují vitaminy B1, B2, B3, B12 a všechny esenciální aminokyseliny. K dostání jsou preparáty v podobě kapslí. Houby je možné konzumovat i čerstvé nebo sušené. Přidávají se do polévek a čínských jídel.

Shinode

SHINODE je mezinárodní název pro odrůdu krátkozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Shinode se pěstuje v Japonsku, kde se také hojně využívá k přípravě tradičního pokrmu sushi. Vzhled a vlastnosti Zrna rýže Shinode jsou bílá, krátká a zakulacená. Po uvaření jsou měkká a lepivá, což je u sushi velmi důležité. Obsahuje hodně škrobu, proto se musí několikrát důkladně propláchnut. Použití Shinode v gastronomii Jak již bylo řečeno,…

Sichuan sausage – fermentovaný, sušený

Čínská klobása, která se vyrábí obvykle z hrubě nasekaného tučného vepřového masa. Sichuan sausage je okořeněná chilli a sečuánským pepřem. Není nasládlá, má ostrou a pikantní chuť. Klobása se suší na větru, před vařením v páře nebo ve vodě se někdy ještě udí. Klobása Sichuan sausage je dlouhá 24cm a široká 3cm.

Síh hlubinný

Vyskytuje se v Norsku, Finsku, severním Rusku, na Sibiři, ve Švédsku a v Alpách. Síh hlubinný je vhodný k dušení, lehkému opečení na pánvi, k dušení nebo pošírování.

Síh malý

Je rozšířený v severní Evropě, vysazován je i v jihoněmeckých, francouzských a jihoruských jezerech. Jedná se o tažnou rybu, žije také v Baltském moři a v období tření v řekách. Síh malý měří většinou 20cm, ojediněle může dorůst do délky 45cm. Typickým znakem ryby je horní čelist výrazně překrývající čelist spodní. Síh je vhodná k pošírování a dušení. Vyhledávanou delikatesou je také uzený síh.

Síh nosatý

Patří k bentickým typům síhů, žije u dna. Je rozšířený od Nové Anglie až po kanadskou Arktidu a Aljašku, vyskytuje se ve Skandinávii, severním Rusku, na Sibiři, v severním Německu a v Alpách. Síh nosatý dorůstá do délky 85cm, váží až 15kg. V alpských jezerech dorůstá do délky 50-60cm a dosahuje hmotnosti okolo 1kg. Maso síha nosatého je velmi kvalitní, hodí se ke smažení a uzení.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist