Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Kabana – fermentovaný, sušený

Klobása jinak nazývaná také „cabanossi“. Kabana se vyrábí z vepřového masa, je fermentovaná, uzená a částečně sušená. K ochucení slouží česnek. Klobása Kabana je dlouhá 40cm a široká 2,5cm. Podává se obvykle grilovaná nebo zastudena jako předkrm, nakrájená na kolečka.

Kabanos

Polský salám z mletého vepřového masa.

Kabanos – fermentovaný, sušený

Kabanos je lovecký salám vyrobený z libového vepřového masa. Okořeněný je pepřem, jalovcem, česnekem, novým kořením a kmínem. Kabanos se udí a suší, měří 30cm a široký je jen 1cm. Podává se jako svačina a na stole nechybí ani při oslavách.

Kačenka česká

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od března do května. Kačenka česká je jednou z nejoblíbenějších jarních hub. Má 30-50mm široký a 20-50mm vysoký klobouk, zbarvený žlutohnědě až hnědě. Tvar klobouku je zvoncovitý. Klobouk je výrazně podélně žebernatý, je připojený pouze nahoře k válcovitému, v mládí lehce vločkatému bělavému třeni. Kačenka česká roste zpravidla v listnatých hájích, především pod osikami, dále pod jeřáby, olšemi…

Kačenka náprstkovitá

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od března do května. Kačenka náprstkovitá je podobná kačence české, je však trochu menší, klobouk v průměru měří 15-40mm. Je olivově hnědý až hnědý, téměř hladký nebo jen málo vrásčitý, nikdy není výrazně žebernatý. Také třeň je kratší, měří jen 130mm. Na rozdíl od kačenky české má kačenka náprstkovitá menší výtrusy (v každém vřecku je jich osm). Kačenka náprstkovitá roste v listnatých hájích,…

Kačenka náprstkovitá mozkovitá

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od března do května. Od typické formy kačenky náprstkovité se tento druh liší hluboce žilnatým, mozkovitě utvářeným kloboukem. Kačenka náprstkovitá mozkovitá se podobá kačence české, která ale nemá mozkovitě zprohýbaný klobouk a v každém vřecku má jen 2-4 výtrusy. Kačenka náprstkovitá mozkovitá je u nás velmi vzácná.

Kachna

Kachna je vodní pták, menší než husa nebo labuť, podle způsobu obživy se kachny dělí na plovavé a potápivé. Kachna má pod kůží poměrně velké množství tuku a tak se v kuchyni připravuje nejvíce pečením nebo grilováním, ideálně na roštu, aby tuk mohl odkapávat. Kachní játra, srdce i žaludek se mohou použít do vývarů a polévek. Játra krmných kachen jsou ceněnou delikatesou. Jsou více žlutá a mají výraznější chuť než játra hus, barva závisí na…

Kachna divoká

Kachna divoká (březňačka) je v Evropě nejhojnějším druhem kachnovitých ptáků žijících ve volné přírodě. Upřednostňuje zarostlé břehy, hnízdí jednou za rok od března do dubna. Živí se zejména rostlinnou potravou, jinak je ale všežravý vodní pták. Kachny divoké se loví od října do konce listopadu, v Česku je lov omezen jen na dva dny v týdnu. Kachny dosahují délky až 60cm, hmotnosti 0,7-1,5kg. Jsou to vytrvalí letci.   Maso divokých kachen …

Kadeřavá kapusta, kadeřávek

KADEŘAVÁ KAPUSTA – kadeřávek - latinsky Brassica oleracea, anglicky green cabbage nebo kale, francouzskychou frisé i chou vert a německy Grünkohl, případně Krauskohl -  je vynikající zimní zelenina s velkým obsahem mnoha vitamínů a dalších látek, které jsou prospěšné pro zdraví člověka. Kadeřávek je známý i pod názvem jarmuz nebo kudrnatá kapusta. Zdravá zimní zelenina Kadeřávek je listová zelenina, která má v kuchyni podobné využití jako…

Kaki

KAKI – latinsky Kaki, anglicky, německy i francouzsky kaki, italsky cachi - se také říká asijský nebo japonský persimmon, korejské mango, medové jablko i čínská švestka. Sharon fruit je obchodní značkou pro kaki, které se nechává dozrát s pomocí chemických látek. Lahodné ovoce se zajímavou chutí Kaki je velmi lahodné tropické ovoce, v kterém se spojují ty nejlepší chutě, které v různých druzích ovoce jsou. V Japonsku je dokonce nejvíce…

Kalbsleberwurst – vařený

Jedná se o vysoce kvalitní měkký játrový salám. Kalbsleberwurst je vyrobený z telecích jater a vepřového masa, má vysoký obsah bílkovin. Salám měří 25cm a široký je 6cm. Podává se na čerstvém tmavém chlebu.

Kalibr

Označení pro průměr přírodního střeva. Údaje se uvádí v milimetrech.

Kališník obecný

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od května do června až července. Kališník obecný vytváří pohárkovité, 30-80mm vysoké plodnice. Horní část je široká 20-80mm, zpočátku baňkovitého tvaru, později miskovitá, vzácně uchovitá. Na vnitřní straně je hladká, zbarvená hnědě, okrově hnědě až šedohnědě. Vnější strana je žebernatá a má bělavé zbarvení. Zužuje se do třeně dlouhého jen 10-60mm, výrazně ostře žebernatého. Třeň je zbarvený…

Kambala štíhlá

Je rozšířená od jižního Norska po Mauretánii a ve Středozemním moři. Žije v mělkých úsecích do hloubky 200m. Kambala štíhlá je levooká, tvarem těla je podobná jazyku obecnému. Ryby dorůstají do délky asi 20cm, tělo mají průsvitné. Maso je křehké, chutné, vhodné ke smažení na másle. Čerstvá kambala štíhlá se dostává na trh jen v jižním Středomoří a v západní Africe.

Kambala středozemní

Vyskytuje se ve Středozemním moři a podél pobřeží západní Afriky až po Angolu. Kambala středozemní má oválné tělo, oči vzdálené daleko od sebe. Pod spodním okem a u samců také na tlamě je osten. Zbarvení těla je zpravidla šedé s dvěma tmavými skvrnami před ocasní ploutví. Ryby dorůstají do délky 50cm, většinou měří jen do 20cm. Nejvhodnějším způsobem tepelné úpravy masa je smažení na másle.

Kaminwurst – fermentovaný, sušený

Tento Rohwurst se vyrábí z hovězího a vepřového masa kořeněného tymiánem, šalvějí, yzopem a jalovcem. Někdy se k výrobě používá kozí maso nebo zvěřina. Kaminwurz se dvakrát udí v krbu. Měří 11cm a široký je 1cm.

Kamut

Kamut je obilovina podobná pšenici. Je však mnohem lépe stravitelná, lidé s poruchami vstřebávání lepku ji snášejí lépe, než jiné obiloviny. Při kuchyňské úpravě kamut večer namočíme a druhý den vaříme doměkka. Uvařený kamut používáme např. při přípravě pomazánek, má ořechovou příchuť. Obsahuje selen, zinek, hořčík a nenasycené mastné kyseliny.

Kamzík horský

Samci kamzíka horského žijí samotářsky nebo se sdružují do malých skupin. Jen v období říje se přidají k tlupě složené z kamzic a kamzíčat. Kamzíci se živí výhonky, pupeny, trávou, bylinami, bobulemi, lišejníky a mechy. Říje trvá od listopadu do prosince, doba lovu od srpna do prosince. V Česku se kamzíci loví jen v říjnu a listopadu. Stavbou těla se kamzíci podobají kozám, dosahují výšky v kohoutku až 85cm. Samci váží 30-50kg, kamzice 25…

Kandování

Kandování ovoce je velmi jednoduchý způsob konzervace, kdy v cukerném roztoku dochází v ovoci k látkové výměně a vodu nahrazuje cukr. Ovoce, určené ke kandování musí být zralé a kvalitní. Pokud ho chceme kandovat i s kůrou nebo slupkou, případně tímto způsobem využít i jen samotnou kůru, nemůžeme použít chemicky ošetřené plody.  Ovoce, vhodné ke kandování ananas banány broskve citron grapefruit hrušky jahody jablka kiwi limetka mandarinka mango…

Kangaroo sausage – syrový

Klobása vyrobená z klokaního masa, nazývaná Australany „kanga bangers“. Klokaní maso připomíná svou chutí a vzhledem zvěřinu, klobása má výraznou chuť. Kangaroo sausage měří 13cm a široká je 4cm.  K nejkvalitnějším klobásám patří ty, které se plní do přírodních střívek.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist