Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Salame Sardo – sušený

Salame Sardo je vyrobený z vepřového masa, ochucený česnekem, bylinkami a někdy také červeným vínem. Ostrou chuť tomuto salámu dodává červená chilli paprička. Salame Sardo má obvykle tvar podkovy, měří 34cm a široký je 6cm. Podává se nakrájený na plátky, chutná skvěle s ovčím sýrem.

Salametti – fermentovaný, sušený

Salametti se vyrábí z hovězího a vepřového masa, někdy s přidáním koňského masa.  Ochucuje se pepřem, někdy vínem. Salámek je malý, baculatý, měří jen 9cm a široký je 2,5cm. Konzumuje se zastudena.

Salám Gothaj

Gothajský salám je poměrně oblíbený druh měkkého salámu, který se velmi často přidává například do bramborového salátu.   Podle dřívější normy se do začátku devadesátých let 20. století mělo 10 kg salámu složení hovězí zadní maso - 2,9 kg libové vepřové maso - 2,9 kg tučné vepřové maso bez kůže - 0,55 kg sádlo na špíček - 3,5 kg pitná voda - 0,6 l koření sůl   Po zrušení závaznosti norem po roce 1989 došlo i u tohoto salámu k…

Salami – fermentovaný, sušený

Salám vyrobený ze směsi mletého vepřového, hovězího nebo telecího masa. Ochucuje se česnekem a koriandrem, někdy i paprikou a vínem. Salami měří 40cm a široký je 9cm. Nejkvalitnější verze tohoto salámu se před sušením potírají na povrchu cukrovou polevou. Salám se podává nakrájený na tenké plátky.

Salami – fermentovaný sušený nebo vařený

Salám z vepřového masa vyráběný v sušené i vařené variantě, obvykle je uzený. Masová směs se většinou plní do syntetických střívek. Salami je dlouhý 40cm a široký 8cm. Podává se nakrájený na plátky.

Salám Junior

Junior je jemně mělněný salám typicky růžové barvy s velmi jemnou strukturou bez hrubých částí s typickou růžovou barvou. Salám byl a je i v současnosti poměrně levný.   Podle původní receptury ČSN 57 6099 by jeho složení na 10 kilogramů mělo být hovězí maso zadní solené - 1,50 kg hovězí maso přední solené - 1,70 kg vepřové maso bez kůže solené - 4,50 kg telecí maso solené - 1,50 kg pepř mletý - 100 g muškátový oříšek - 40 g kyselina…

Salám Kabanos

Kabanos je točený salám, který má u různých výrobců rozdílnou recepturu. Někteří výrobci používají pouze vepřové maso, jiní směs přibližně 60% vepřového a 40% hovězího masa. Název kabanos má původ v polštině a je odvozen od slova kaban, kterým se označují mladí vepři, z kterých masa se v Polsku kabanos vyrábí. Kabanos je dle tvrzení Polské republiky typicky polským výrobkem a Polsko na základě toho požádalo EU o registraci kabanosu jako zaručené…

Salceson – vařený

Jedná se o polskou verzi tlačenky. Salceson se vyrábí z vepřového masa, v některých variantách obsahuje krev, jazyk a další vepřové vnitřnosti. Tlačenka se ochucuje různými druhy koření, měří 15cm a široká je 10cm. Podává se zastudena, nakrájená na plátky.

Salchichas parilleras – syrový

Jedná se o argentinské klobásy vyrobené ze směsi syrového hovězího a vepřového masa, ochucené pepřem, cukrem, vínem a sladkou paprikou. Klobásy se stáčí do spirál a jsou ukončené špejlemi. Salchichas parilleras měří 1m a široké jsou 3cm. Nejčastěji se grilují na dřevěném uhlí.

Salchichón

Salchichón je uzenářská specialita původem ze Španělska. Výrobní postup a složení je podobné Chorizu, salám je vyroben z kvalitního vepřového masa. Nekoření se paprikou a česnekem, ale solí, pepřem, muškátovým oříškem a koriandrem.

Salchichón de Vic PGI – sušený

Jedná se o tvrdou horskou klobásu vyrobenou z vepřového masa. Ochucuje se drceným černým pepřem, jemně se udí a potom suší. Salchichón se ve Španělsku vyrábí v různých variantách, někdy i z hovězího masa nebo ze zvěřiny. Klobása Salchichón de Vic měří 30cm a široká je 4cm. Podává se nakrájená na tenké plátky.

Salers

SALERS je sýr určený ke krájení pocházející z Francie. Původ a historie Sýr pochází z vulkanické oblasti v horách Auvergne. Občas bývá zaměňován se sýrem Cantal. Sýr Salers má velice dlouhou tradici, vyrábí se z mléka nadojeného v období mezi dubnem a listopadem, takže chuť sýru ovlivňuje zejména jedinečná přirozená místní potrava dobytka. Od roku 1961 nese Salers ochrannou známku AOC. Vzhled, chuť, vůně… Salers má červenou hliníkovou…

Salpicao – sušený

Salpicao se vyrábí z velkých kusů libového vepřového masa marinovaných ve vínu s česnekem a paprikou. Masová směs se plní do vepřových žaludků, potom se udí a suší. Masný výrobek Salpicao měří 25cm a široký je 9cm.

Salsicce fresche – syrový

Salsicce fresche jsou klobásy vyrobené z čerstvého vepřového nebo hovězího masa. Vyrábějí se točené nebo rozdělené na porce. Na jihu Itálie obsahují tyto klobásy bylinky, na severu jsou většinou ochucené černým pepřem nebo muškátovým oříškem. Salsicce fresche jsou dlouhé jen 6cm a široké 3cm. Podávají se tepelně upravené.

Salsiccia

Italská uzenářská specialita vyrobená z hruběji nasekaného vepřového masa. Existují i druhy vyrobené ze směsi hovězího a vepřového masa nebo z kančího masa. Salsiccia má specifickou kořennou chuť. Dlouhý, tenký salám je k dostání čerstvý i sušený.

Salsiz

Salsiz je švýcarská uzenářská specialita. Způsobem výroby a chuťovými vlastnostmi je salám srovnatelný s fermentovanými italskými salámy. Salsiz má hranatý tvar a suší se na vzduchu nebo se udí. Konzumuje se samotný, nakrájený na tenké plátky, je vhodný i do salátů.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Jinak také babské ucho. Používáme listy, čerstvé i sušené. Šalvěj má čerstvou, kořenitou chuť, je trochu nahořklá. Toto koření je typické pro italskou kuchyni, pokrmy jako saltimbocca, tortellini či polenta s gorgonzolou se bez šalvěje neobejdou. Hodí se také k bramborám, k rajčatům, přidává se do drůbeží nádivky a do sekané. Šalvěj čerstvou i sušenou je možné zakoupit v každém supermarketu. Čerstvé snítky zabalené do kuchyňského papíru a…

Salzburger – vařený

Salzburger je Brühwurst jemné chuti, vyrobený z hovězího masa a vepřového hřbetního sádla. Masová směs se pojí bramborovým škrobem. Salzburger je podobný frankfurtským párkům, je lehce vařený a někdy se také udí. Před podáváním se tento párek znovu prohřívá ve vroucí vodě. Salzburger měří 13cm a široký je 3cm.

Samsø

SAMSO je sýr určený ke krájení pocházející z Dánska. Původ a historie Sýr je pojmenován po Dánském ostrově, kde se začal vyrábět již na začátku 19. století. Vzhled, chuť, vůně… Sýr má tvar kulatých bochníků nebo hranolů. Těsto s málo oky má slámovou barvu, kůrka je rovněž žlutá a chráněná vrstvou vosku.  Chuť tohoto sýru je lahodná, ořechová, podobá se chutí sýru Ementál, ale je jemnější. Obsah tuku v sušině je 45 %. Výroba Tento sýr se…

Sankt Galler Bratwurst PGI – vařený

Jedná se o jemnou, tepelně opracovanou klobásu vyrobenou z mletého telecího a vepřového masa. Do masové směsi se přidává mléko a muškátový květ. Sankt Galler Bratwurst měří 20cm, široký je 2,5cm. Vhodným způsobem tepelné úpravy je grilování nebo smažení.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist