Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Šanta kočičí (Nepeta cataria)

Patří do čeledi hluchavkovitých. Trvalka je 30-100cm vysoká. Listy jsou zubaté, připomínají kopřivu. Květy mají bílou barvu a nachové tečkování, vyrůstají v lichopřeslenech, skládajících lichoklasy. Voní směsí máty a citronu. Šanta působí jako afrodiziakum na kočky, odtud její název kočičí. V kuchyni se používají čerstvé i sušené listy. Čaj ze sušených listů je osvěžující a uvolňující. Malé množství čerstvých listů chutná v salátu. Šanta kočičí…

São jorge

SÄO JORGE je tvrdý sýr pocházející z Portugalska. Původ Sýr Säo jorge je pojmenován podle stejnojmenného ostrova, který se nachází přibližně 900 mil od západního pobřeží Portugalska a je součástí souostroví Azory. Na tomto ostrově je momentálně vyráběn přibližně třemi mlékárnami. Vzhled, chuť, vůně… Sýr má kulatý tvar, průměr 25-35 cm, výšku 10-15 cm a hmotnost 8-12 kg. Těsto s málo oky je pevné, kůra je tmavě žlutá, tvrdá. Povrch může…

Sapota

Jedná se o tropické ovoce. Někdy se také nazývá Manilkara sapota. V různých jazycích se toto ovoce jmenuje Sapodilla, Sapote nase berry, Sapohilier, Sapote, Sapotier, Sapotillier, Chicle, Chiku, Mispero, Zapota, Žen-si-kuo. Sapot je více druhů, například Casimiroja a Mamey.   Toto ovoce se tvarem podobá jablkům, chutí a vůní meruňkám. Většinou má nahnědlou barvu vně i uvnitř. Hodí se do kompotů, krémů, marmelád a salátů. Sapota pochází z tropů…

Sardel obecná

Je rozšířená od Severního moře, kde je poměrně vzácná, až po atlantské pobřeží Maroka, vyskytuje se ve Středozemním a Černém moři. Sardel obecná dorůstá do délky max. 15cm. Ústa ryb mají spodní postavení, hřbet je tmavý, na bocích se táhne podélný stříbrný pruh. Čerstvé sardele se většinou smaží vcelku. Oblíbené jsou nasolené filetované sardele nebo sardele naložené v oleji – ančovičky. Chuť masa sardelí je intenzivní.

Sardinka obecná

Je rozšířená od jihu Severního moře, kde se vyskytuje jen zřídka, po atlantské pobřeží Maroka. Hojně se vyskytuje ve Středozemním moři, proniká také do Černého moře. Sardinky mají velký hospodářský význam. Sardinka obecná se od sledě obecného a šprota obecného odlišuje skřelemi opatřenými zkostnatělými podélnými hranami. Podél hřbetu asi v polovině těla mají ryby řadu tmavých skvrn. Sardinky dorůstají do délky max. 25cm, většinou měří jen do…

Saturejka horská (s. vytrvalá) (Satureja montana)

Patří do čeledi hluchavkovitých. Polokeřík je asi 40cm vysoký, listy jsou kopinaté, šedozelené. Květy ve vzpřímených květenstvích jsou drobounké, růžové až nachové. Listy a mladé stonky se suší zavěšené, ve svazcích. Přidávají se k pokrmům na konci vaření buď celé nebo nasekané. Saturejka se také hodí k aromatizování pokrmových olejů, intenzivně voní po fazolích. Zjemňuje dušené pokrmy, saláty i grilovací marinády. Čaj ze sušené nati pomáhá při…

Saturejka zahradní (Satureja hortensis)

Jinak také saturyje, čibr nebo čabr. Saturejka má trochu pálivou, peprnou chuť. Její vůně je velmi kořenitá. Hodí se k tučným masitým a rybím polévkám, k pečeným bramborám, ke zvěřině, rajčatům i k jídlům z hub. Protože působí proti nadýmání, přidává se do luštěninových pokrmů. Čerstvá saturejka je k dostání na trzích, sušená v obchodech s kořením. Čerstvé listy je možné uchovávat v chladničce, lze je i zamrazit. Sušené listy uchováváme…

Saucisse de canard – syrový

Klobása Saucisse de canard je vedlejší produkt vznikající při výrobě foie gras a magret de canard. Nejkvalitnější výrobky nesou označení „pur canard“.  Levnější verze této klobásy obsahují kromě kachního masa i příměsi vepřového masa. Klobásy se většinou prodávají čerstvé, stočené do dlouhých spirál.  Jsou dlouhé 15cm a široké 2cm. Saucisse de canard se hodí zejména ke grilování.

Saucisse de cheval – syrový nebo vařený

Klobásy Saucisse de cheval jsou vyrobené z koňského masa, které je libovější než vepřové a hovězí maso. Některé tyto klobásy jsou čerstvé, určené ke grilování, jiné jsou fermentované a vařené – před podáváním se jen ohřívají nebo se konzumují zastudena, nakrájené na plátky. Klobása Saucisse de cheval měří 20cm a široká je 5cm.

Saucisse de lapin – syrový

Saucisse de lapin je klobása vyrobená z králičího masa, obvykle z domácích chovů. Takové maso má jemnější chuť, než maso divokého králíka. Klobása je ochucená bylinkami, nejčastěji rozmarýnem, tymiánem či estragonem. Saucisse de lapin měří 14cm a široká je 2cm.

Saucisse de Morteau PGI – fermentovaný nebo sušený

Jedná se o klobásu s hrubou strukturou vyrobenou z vepřového masa. Ochucená je česnekem, šalotkou, římským kmínem, koriandrem a bílým vínem. Udí se nad borovými nebo jalovcovými pilinami. Saucisse de Morteau měří 18cm a široká je 6cm. Většinou se prodává nevařená. K dostání bývá i vařená varianta, která se před podáváním ohřívá.

Saucisse de Strasbourg – vařený

Jedná se o francouzskou verzi frankfurtského párku. Saucisse de Strasbourg se vyrábí z jemně mletého vepřového masa a tuku. Koření se muškátovým oříškem a koriandrem, následně se udí.  Párky Saucisse de Strasbourg měří 15cm a široké jsou 2,5cm. Podávají se vařené, jako součást pokrmů.

Saucisse de Toulouse – syrový

Čerstvá klobása z hrubě mleté směsi vepřové krkovice, bůčku a uzené šunky. Ochucená je solí, cukrem a bílým pepřem. Saucisse de Toulouse měří 1m a široká je 3cm. Klobása je základní ingrediencí tradičního toulouského cassouletu.

Saucisse Marocaine – syrový nebo fermentovaný

Marocká klobása vyrobená z jehněčího nebo hovězího masa. Saucisse Marocaine je okořeněná harisou. Měří 13cm a široká je 2cm. Sušená verze této klobásy se nazývá mjebna.

Saucisse séche ála perche – sušený

Název klobásy je odvozený od slova tyč – perche, na kterou se při sušení věší tyto dlouhé klobásy. Saucisse séche ála perche je vyrobená z hrubě krájeného libového a tučného vepřového masa. Suší se 2-3 týdny. Klobása je dlouhá 60cm a široká 4cm.

Saucisse Viennoise – vařený

Jedná se o vysoce kvalitní párek frankfurtského typu. Vyrobený je ze stejných dílů telecího a libového vepřového masa, ochuceného kajenským pepřem a koriandrem. Párky Saucisse Viennoise jsou lehce vyuzené, vyrábí se v různých velikostech. Obvykle měří 15cm a široké jsou 2,5cm. Před podáváním se ohřívají v horké vodě.

Saucisson d´Ardennes – fermentovaný, sušený

Salám vyrobený z jemně mletého vepřového masa, ochucený jalovcem. Saucisson d´Ardennes se fermentuje a potom udí v dubovém a březovém kouři. Nakonec se nechá na vzduchu schnout. Salám měří 17cm a široký je 4cm. Podává se nakrájený na tenké plátky.

Saucisson sec au Beaufort – sušený

Vepřový salámek pocházející z horských oblastí Savojska. Do masové směsi se přimíchávají kousky sýru Beaufort. Salám měří 15cm a široký je 5cm. Saucisson sec au Beaufort se podává nakrájený na tenké plátky.

Saucisson sec au poivre – sušený

Sušený salámek vyrobený z vepřového masa. Na povrchu salámku je křupavá krusta z drceného černého pepře. Saucisson sec au poivre měří 15cm a široký je 5cm. Podává se nakrájený na tenká kolečka spolu s klobásou či salámem v bílém obalu.

Saucisson sec aux herbes – sušený

Velmi oblíbený salám, obalený aromatickými sušenými bylinkami, např. rozmarýnem, tymiánem, estragonem, fenyklem nebo majoránkou. Je vyrobený z vepřového masa, měří 15cm a široký je 5cm. Nejčastěji se podává se zelenými olivami.

Saucisson sec aux noix – sušený

Tato verze standardního salámu Saucisson sec obsahuje vlašské ořechy. Salám je vyrobený z vepřového masa a tuku, přidáním ořechů získá příjemnou chuť i konzistenci. Někdy se do masové směsi přidávají lískové ořechy. Saucisson sec aux noix měří 18cm a široký je 5cm. Podává se nakrájený na plátky.

Saucisson sec d´ane – sušený

Jedná se o klobásu salámového typu. Je vyrobená z oslího masa. Saucisson sec d´ane je k dostání především v létě na farmářských trzích. Klobása měří 20cm a široká je 6cm. Podává se nakrájená na tenké plátky.

Saucisson sec de cheval – sušený

Klobása vyrobená z libového koňského masa, někdy s přidáním vepřového tuku. Saucisson sec de cheval měří 20cm a široká je 9cm. Klobása je běžně k dostání v prodejnách a na farmářských trzích. Podává se nakrájená na plátky.

Saucisson sec de l´Ardeche PGI – sušený

Horská sušená klobása vyrobená z masa tučných vepřů, okořeněná celým pepřem. Klobása se vyrábí v šesti různých velikostech. Typická délka je 16cm a šířka 3,5cm. Konzumuje se nakrájená na plátky.

Saucisson sec de sanglier – sušený

Klobása vyrobená z masa divokých prasat, které je libové a má příjemnou chuť. Saucisson sec de sanglier měří 18cm a široká je 4,5cm. Klobása se podává nakrájená na plátky.

Saucisson Vaudois PGI – fermentovaný nebo fermentovaný sušený

Tento Rohwurst se vyrábí z vepřového masa, které se nejdříve nakládá a potom udí. Saucisson Vaudois se zpravidla vaří a konzumuje horký. Existuje i sušená varianta, určená ke konzumaci zastudena. Saucisson Vaudois měří 17cm a široký je 7cm.

Saveloy- syrový nebo vařený

Jedná se o australské vepřové párky, obvykle vyráběné z levnějších přísad. Prodávají se smažené v těstíčku, napíchnuté na špízu. Párky Saveloy jsou dlouhé 20cm a široké 2cm. Z kvalitnějších surovin se vyrábějí novozélandské párky, jsou i větší a často se prodávají čerstvé. Tyto párky se vaří až před podáváním.

Saveloy – vařený

Saveloy je jemný červený párek, výrazně kořeněný, vyrobený z vepřového masa. Párek je uzený, dnes se vyrábí především průmyslově. Masová směs se naráží do syntetických střívek. Saveloy měří 20cm a široký je 3cm. Podává se smažený v těstíčku.

Sbrinz

SBRINZ je velmi tvrdý sýr původem ze Švýcarska. Původ a historie Sbrinz je někdy označován jako nejstarší evropský sýr. Některé keltské pozůstatky z doby před naším letopočtem naznačují, že bychom předchůdce sýru Sbrinz mohli najít již v této době. Jiné prameny uvádějí, že je tento sýr zmíněn až v roce 70 n. l., a některé zase uvádí dokumenty z roku 1530. Jisté však je, že tradice švýcarského Sbrinzu sahá minimálně několik set let nazpátek. …

Scampi

Jedná se o italské označení blízkého příbuzného humra evropského – humra severského. Humr severský má maso vynikající chuti, patří k oblíbeným mořským lahůdkám. Na jídelníčcích restaurací i mimo Itálii se scampi stále častěji objevují, není však jisté, zda jde o humra severského či o některý z druhů velkých krevet. Ve vyloupaném stavu jsou si tito živočichové velmi podobní, často jsou zaměňováni.

Schabziger

SCHABZIGER, nebo také Sap sago, je tvrdý sýr původem ze Švýcarska. Původ a historie Po dlouhá staletí je tento produkt Švýcarské kultury vyráběn podle receptu mnichů z Glarus. Záznamy naznačují, že jeho výroba začala již v 8. století. Jedinečnost tohoto sýru spočívá i v tom, že již v roce 1463 získal ochrannou známku receptury, byl opatřen razítkem, a tím se stal jedním z nejdéle takto chráněných sýrů na světě. Vzhled, chuť, vůně… …

Schwarzwurst – vařený

Schwarzwurst je tmavé až černě zbarvené vepřové jelito. Vyrábí se z vepřového masa, tuku, strouhanky a cibule. Směs se koření česnekem, tymiánem, hřebíčkem a muškátovým oříškem. Hmota se nejdříve vaří, potom plní do střívek, suší a udí. Schwarzwurst je dlouhý 30cm a široký 4cm.

Sedanini

Sedanini jsou těstoviny ve tvaru lehce ohnutých trubiček.

Sedmikráska

Sedmikráska patří mezi léčivé rostliny. Obsahuje sapony, slizy a vitamin C. Působí protizánětlivě a dezinfekčně. Poupata můžeme naložit jako kapary, kvítky používáme na ozdobu moučníku a mladé lístky se hodí do zeleninových salátů.

Seitan

Jedná se o pšeničný výrobek, který nahradí maso. Seitan je k dostání vakuově balený jako maso, nakládaný, přírodní nebo ochucený zeleninou a kořením. Používáme jej stejně jako čerstvé maso, můžeme jej péci, dusit i smažit. Seitan neobsahuje živočišné tuky ani chemická a konzervační činidla.

Sekerenka trojhranná (violetka obecná)

Je rozšířená v celém Středozemním moři, ve východním Atlantiku se vyskytuje od Biskajského zálivu až po Maroko. Žije v úsecích s písčitým dnem v příbojovém pásmu, objevuje se v početných populacích. Sekerenka trojhranná patří spíše k malým mlžům. Schránka je nepravidelně tvarovaná, trojúhelníková. Dosahuje šířky 3-4cm. Sestává ze dvou hladkých lastur, pískové až namodralé barvy. Výtěžek masa je nízký, jeho chuť je však vynikající. Podává se…

Selles-sur-Cher

SELLES-SUR-CHER je měkký sýr původem z Francie. Původ a historie Tento sýr pochází se Sologne ve střední Francii, poprvé se začal vyrábět v 19. století. Vzhled, chuť, vůně… Sýr má tvar kulatého bochníčku o průměru 9 cm, výšce 2,5-3 cm a hmotnosti 150 g. Těsto je velmi pevné, bílé. Povrch tvoří popel a namodrale bílá plíseň. Obsah tuku v sušině je 45 %. Tento sýr má ořechovou chuť a voní decentně po kozím mléce. Výroba Selles se vyrábí z…

Selský salám

  Selský salám byl velmi dlouho velmi oblíbeným českým trvanlivým salámem. Podle původní receptury by se měl vyrábět z vepřového a hovězího masa, vepřového sádla, česneku, koření a soli. Zrušení norem po roce 1989 znamenalo i u tohoto salámu značné snížení kvality. Vyhláška č. 326 z roku 2001 ho zařadila zpět do skupiny trvanlivých tepelně opracovaných masných výrobků a vyhláška č.264/2003 Sb. Zakázala používat při jeho výrobě vlákninu,…

Sépie obecná

Je rozšířená v Atlantském oceánu od Norska po jih Afriky a také v celém Středozemním moři. Sépie obecná se většinou zdržuje u dna moře, kde se natřásáním ploutevního lemu zahrabává do písku. Písek, který se na těle sépie usadí, slouží jako maskování. Sépie obecná má, stejně jako ostatní příslušníci rodu Sepia, zploštělé oválné až okrouhlé tělo, na bocích přecházející do ploutevního lemu. Charakteristickým znakem je zebrovitá kresba z tmavých…

Serra de Estrela

SERRA DE ESTRELA je polotvrdý sýr určený ke krájení původem z Portugalska. Původ a historie Serra da Estrela je králem portugalského sýru, je vyráběn už po dlouhá léta horskými pastevci ve stejnojmenných horách v regionu Beira. Vzhled, vůně, chuť… Tvar sýru je kulatý, průměr je 15-20 cm, výška 4-6 cm a hmotnost 1-1,7 kg. Těsto nemá oka, je krémové až měkké, téměř roztíratelné, světle žluté barvy. Kůrka mívá trhliny, je pevná až tvrdá. Obsah…

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist