K Moravě vždy patřilo dobré víno a jídlo a to nejlepší z moravské kuchyně obsahuje tato originální moravská kuchařka. Vynikající moravský vrabec se zelím nebo uzené maso, česnečka, zelňačka nebo cibulačka, valašský regál, kucmoch nebo osúchy jsou jen zlomek tradičních moravských jídel. Nechybí zde ani velikonoční beránek a jidáše.
-
Znojemský hovězí guláš
110 minHovězí maso opláchneme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme, osmažíme ji...
-
Moravský guláš se zelím
110 minHovězí maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno,...
-
Hanácká roštěná
50 minZ omytého a osušeného roštěnce nakrájíme roštěnky, mírně je naklepeme, okrajové blány...
-
Vepřovou kýtu opláchneme a ukrojíme z ní přes vlákno větší tenčí plátky. Rozklepeme je...
-
Zapečený kapr se sýrem
35 minKapra očistíme a naporcujeme. Sýr jemně nastrouháme a smícháme s rozšlehaným vejcem a...
-
Břeclavská vepřová pečeně
160 minNádivka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji...
-
Zelná omáčka s klobásou
55 minKysané zelí scedíme, nálev si ponecháme, zelí trochu překrájíme, cibuli nakrájíme...
-
Vepřový řízek olomoucký
50 minVepřovou kýtu nakrájíme na čtyři plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Šunku nakrájíme...
-
Kysané zelí scedíme a trochu pokrájíme, slaninu nakrájíme na nudličky, klobásu na...
-
Koláč s masem a dušeným zelím
115 minČerstvé zelí očistíme, hlávku rozkrojíme, odstraníme košťál a zelí pokrájíme na tenké...
-
Znojemský jehněčí guláš
80 minOmyté, očištěné maso nakrájíme na malé kostky. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou...
-
Vepřovou plec a uzený prorostlý bůček omyjeme, osušíme. Plec a bůček, každé maso zvlášť...
-
Velikonoční klobásové buchty
70 minKlobásu nakrájíme na kostičky. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uděláme důlek do něj...
-
Velikonoční karbanátky
35 min -
Špekové knedlíky
40 minUzenou slaninu nakrájíme na kostičky a v pekáčku je vysmažíme dorůžova. Housky...
-
Bramborové husí krky
65 minDen předem brambory omyjeme, vložíme do 1 litru vody, uvaříme do měkka. Vaříme...
-
Mladé jarní kopřivy omyjeme, vložíme do hrnce s vroucí vodou (2 l). Po 30 sekundách je...
-
Zapečené šišky
75 min -
Libové vepřové plecko omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Omyjeme...
-
Brambory oškrábeme, omyjeme a uvaříme. Uvařené brambory jemně nastrouháme a v míse...
-
Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Petrželku...
-
Vepřové kotlety omyjeme a osušíme, na několika místech nařízneme, mírně je z obou stran...
-
-
Brambory omyjeme, uvaříme v osolené vodě a pak je ještě teplé oloupeme a necháme...
-
Králík na pivu s pórkem
60 minPórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Šalotky očistíme, rozkrájíme na čtvrtky. Stroužky...