Rýže - ostatní
Rýže patří mezi nejdůležitější potraviny na světě, je dokonce hlavním zdrojem potravy pro celou čtvrtinu obyvatel zeměkoule. Obilky rýže se používají neloupané i loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka, ze zkvašené rýže se vyrábí alkoholické nápoje jako arak, rýžové pivo nebo víno.
Rýže je velmi oblíbená příloha, ale můžete z ní připravit i mnoho hlavních jídel a například rizoto nebo rýžový nákyp mohou být chutnou večeří. Recepty na jídla z rýže mohou být zajímavou inspirací a rýži si určitě budete připravovat i jinak, než jen prostým vařením.
Rýži nasypeme do síta, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Přemístíme ho většího hrnce, zalijeme vroucí vodou, promícháme, přivedeme k...
Z větších omytých rajčat seřízneme vršky (2 cm silné). Rajčata lžičkou vydlabeme a vnitřky dáme do misky pro další použití. Rýži dobře propláchneme...
Nejprve uvaříme rýži dle standardního postupu, hotovou rýži dáme stranou. V pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vepřové maso,...
Na oleji zprudka opečeme krevety, z každé strany. Vyndáme a zabalíme do alobalu, dojdou a zůstanou teplé. Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme...
Vyřízneme ze zelí košťál a celé zelí na páře uvaříme. Lepší je dát je do utěrky. Průběžně odlupujeme měkké listy. Mleté maso smícháme s...
Přebranou rýži řádně vypereme na cedníku v horké i studené vodě. Dáme ji vařit do většího množství osolené vody a vaříme 12 minut od počátku vaření...
Rýži přebereme, na cedníku vypereme v horké i studené vodě. Do silnostěnného kastrolu vlijeme odměřené množství vody, opatrně osolíme, vsypeme rýži...
Opranou a spařenou rýži uvaříme doměkka v osoleném mléce s vodou a necháme okapat. Žloutky utřeme s máslem, přidáme nasekané vařené maso,...
Burizony nasypeme na vál a rozdrtíme je válečkem. Omyté kuřecí čtvrtky osolíme, ze všech stran namočíme ve vlažném rozpuštěném másle a obalíme je...
Zeleninu očistíme, oloupeme, mrkev nakrájíme na kolečka, celer, rajčata a ředkvičky na kostičky. Zelí krouháme na nudličky, pórek pokrájíme na...
Rýži vsypeme do 300 ml vařící osolené vody, necháme přejít varem, promícháme a vaříme těsně pod bodem varu asi 15 minut. Omyté maso a játra spolu...
Rýži vaříme ve vývaru s bobkovým listem pod pokličkou zvolna asi 20 minut. Očištěné žampiony nakrájíme na čtvrtky, omytý pórek nakrájíme na...
Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a necháme okapat. Oloupanou mrkev a kedlubnu nakrájíme na nudličky, očištěný květák a brokolici...
Očištěné a omyté porce kapra osolíme. Oloupanou cibuli nadrobno nasekáme, osmahneme na oleji, osolíme a okořeníme mletou paprikou. Smícháme se...
Propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme ji a smícháme s 1 lžíci oleje a kari kořením. 4 zapékací misky vymažeme máslem, vložíme...
Propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Uvařenou rýži promícháme s vejcem, solí a nastrouhaným sýrem. Ze vzniklé...
Očištěnou, na kousky nakrájenou zeleninu spolu s omytým, na kousky nakrájeným kuřecím masem osmahneme na másle. Osolíme, přidáme koření a zalijeme...
Omyté kuře osolíme, opepříme a potřeme uvnitř i na povrchu trochou rozetřeného tymiánu. Vložíme do pekáče, obložíme máslem a upečeme ve středně...
Očištěné a omyté mořské ryby uvaříme ve 2 l vody. Za varu pečlivě sbíráme vzniklou pěnu. K rybám přidáme pepř, snítky celerové natě, rozčtvrcené...
Omyté maso umeleme, oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme. Třetinu cibule přidáme k masu, dále přimícháme rýži, vejce, sůl a pepř. Vše dobře...
Ve slupce uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme vařenou rýži, oloupaná, nakrájená rajčata, očištěné, na nudličky nakrájené...
Do poloměkka uvařené brambory ve slupce oloupeme, napříč rozkrojíme a vnitřek opatrně vydlabeme. Mleté maso podusíme na polovině tuku spolu s 1...
Do rýžového mléka nasypeme rýžovou mouku, dobře rozmícháme a necháme odstát, nejlépe do druhého dne. Před použitím do těstíčka přidáme špetku soli...
Dle návodu na obalu připravíme rýži. Naporcované kuře umyjeme, osolíme, opepříme a přidáme i směs koření na kuře. Do pekáčku naklademe naporcované...
Sušené houby spaříme v 500 ml vroucí vody, houby přecedíme, slitou vodu přelijeme do hrnce a necháme vařit na mírném plameni. Pokrájenou cibuli a...
Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit celou, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli. (1 l voda + 1 lžička sůl.) Pomleté maso dáme do misky, osolíme...
Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky a cibuli pokrájenou nadrobno....
Rýži dobře promyjeme a přidáme ji do vroucího drůbežího vývaru. Teplotu vařiče zmírníme a rýži vaříme pozvolna 15-20 minut. Potom ji odstavíme z...
Očištěnou a naporcovanou rybu dáme vařit do osolené vody, uvaříme doměkka a vývar přecedíme do druhého hrnce. Přidáme k němu olivový olej, na...
Mleté telecí a jehněčí maso smícháme s předvařenou rýží, přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu. Dobře promícháme a dáme do chladničky na 1 hodinu...
Telecí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, krátce restujeme z obou stran na rozpáleném másle (přibližně 4 minuty), přilijeme 5 dl vody a za...
Zadní hovězí maso umyjeme a nakrájíme na větší kousky. Maso osolíme, opepříme a v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova orestujeme. Maso z pánve...
Umyté hovězí maso pokrájíme na kusy, pomeleme na masovém mlýnku a dáme do mísy. K masu přidáme dobře promytou rýži, vejce, drobně nakrájenou 1...
Omyté jehně osolíme a naplníme nádivkou. Uvaříme jehněčí vnitřnosti (játra, srdce, ledviny, plíce, slezina), uvařené maso pokrájené na kousky dáme...
V hrnci na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Maso pokrájíme na menší kousky, přidáme je k cibuli a opečeme dozlatova. Přidáme sůl, pepř,...
Omyté a naporcované kuře uvaříme v osolené vodě doměkka. V pekáči na oleji zpěníme cibuli, přidáme dobře propranou rýži, sůl, papriku a chvilku...
Omyté maso pokrájíme na kousky, rozehřejeme si sádlo a maso na něm opečeme za všech stran. K masu přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a mrkev s...
Omyté jehněčí maso odblaníme a pokrájíme na větší kostky. Jehněčí maso můžeme nahradit vepřovým. Maso dáme vařit s kořenovou zeleninou (mrkev,...
Omyté jehněčí maso nakrájíme na menší kostky, které osolíme a obalíme v hladké mouce. Dobře umyté špenátové listy dáme vařit do osolené vody. ...
V osolené vodě uvaříme dobře propranou rýži (v poměru 1 díl rýže a 2 díly vody). V pánvi na rozpáleném oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli,...