Sladkovodní ryby - ostatní
Sladkovodní ryby žijí – jak je už z názvu zřejmé – v tzv. sladkých vodách – v potocích, řekách, jezerech, rybnících… Některé druhy žijí divoce, jiné se chovají v chovných rybnících. Mezi nejvíce známé patří zcela jistě kapr, pstruh, okoun, štika, lín, tolstolobik, úhoř, sumec, candát nebo cejn. Ryby jsou velmi zdravé a sladkovodní navíc proti některým druhům mořských ryb i cenově dostupné.
Sladkovodní ryby se připravují všemi známými způsoby - mohou se vařit i dusit, péct i smažit a také grilovat. V této části najdete mnoho receptů, v kterých jsou právě sladkovodní ryby jednou z ingrediencí a zcela jistě si z nich vyberete.
Porci kapra osolíme a opečeme na rozpáleném oleji z obou stran. Skoro měkkou ji zalijeme vejci rozšlehanými se solí, mlékem a nakrájenou šunkou....
Smícháme strouhanku, olej, prolisovaný česnek a pečeme na plechu s pečícím papírem 10 minut. Dvě lžíce oleje, dva stroužky prolisovaného česneku,...
Spaříme a oloupeme rajčata, nakrájíme je na kousky. Česnek a cibuli nakrájíme a osmahneme, přidáme rajčata a 10 minut povaříme omáčku. Přidáme...
Vykuchané a šupin zbavené candáty omyjeme, osušíme a po stranách uděláme příčné zářezy. Ze všech stran osolíme a necháme chvíli odležet. Mouku...
Cibuli a zeleninu nakrájíme na kolečka, vložíme do osolené a okyselené vody, přidáme rybu a uvaříme doměkka. Majonézu zředíme mlékem, přidáme...
Do kastrolu vlijeme ocet, vložíme koření a zeleninu nakrájenou na kolečka, přilijeme zhruba 0,5 l vody a povaříme 15 minut. Kapra naporcujeme....
Ryby zbavíme šupin, ploutví, vykucháme, omyjeme a osolíme. Připravíme marinádu z citronové šťávy smíchané s pepřem, nasekanou petrželkou a koprem....
Omytou rybu potřeme vně i zevnitř solí, pepřem a citronovou šťávou. Obalíme v mouce a zvolna pečeme na másle. Upečenou rybu vyjmeme a necháme na...
Omyté líny na hřbetě nařízneme a do otvorů vložíme plátky jablka. Osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Čtyři pláty alobalu potřeme...
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, tymián a očištěné líny. Vše zalijeme vroucí osolenou vodou a zvolna...
Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli osmahneme na másle. Přidáme nahrubo nastrouhaný celer, prolisovaný česnek a jemně nakrájenou celerovou nať. ...
Omyté ryby osolíme, obalíme v mouce a rychle opečeme po jedné straně. Obrátíme je, pokmínujeme a opečeme po druhé straně. Opečené rybky zalijeme...
Očištěné a vykuchané rybky osolíme a opepříme. Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme rybky a okmínujeme je. Dusíme pod pokličkou ve...
Vykuchané, očištěné grundle složíme těsně vedle sebe do vymaštěného pekáčku. Na povrchu je omastíme máslem, osolíme, okmínujeme a pečeme, až jsou...
Očištěné a omyté cejny osušíme a osolíme. Zevnitř je vytřeme prolisovaným česnekem, pokmínujeme a do každé ryby vložíme snítku petržele. Mouku...
Omyté porce ryby osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Urovnáme je na alobal, pokapeme citronovou šťávou, přelijeme rozškvařenou slaninou a...
V 1/2 l vody osolené 2 lžícemi vody vaříme porce ryby asi 5 minut. 4 pláty alobalu potřeme máslem, vložíme na ně po jedné porci cejna, opepříme,...
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme papriku a zasypeme moukou, kterou opražíme. Poté přidáme rajčatový protlak a sůl. Jíšku...
Očištěné a vykuchané líny osolíme, zlehka obalíme v mouce a okmínujeme. Pečeme na másle v pánvi po každé straně asi 6 minut. Pečené líny přendáme...
Nejprve předem namočíme nudle do teplé vody a necháme změknout. Do hrnce dáme cca 8 šálků vody a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, přidáme maso,...
Z ryby odřízneme ploutve a vložíme jí do větší nekovové nádoby. Šťávu z citrónu vymačkáme do vnitřní dutiny ryby. Přilijeme 2 lžíce oleje a dáme na...
Očištěného cejna omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Maso zevnitř i na povrchu pokapeme citronovou šťávou. Dovnitř ryby vložíme omyté snítky...
Na polovině rozpáleného oleje osmažíme cibulku. Zalijeme 600ml vody, necháme 10 minut vařit a pak scedíme. Na zbytku oleje orestujeme na kolečka...
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pokrájené houby, posekanou cibuli a krátce orestujeme. Zasypeme moukou, promícháme a necháme ještě 1 minutu...
Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidáme nakrájená kuřecí játra, promícháme a pod pokličkou chvíli dusíme do měkka. ...
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme proužky lanýžů a kousky račího masa....
Z různých zbytků sladkovodních ryb uvaříme vývar: hlavy ryb, páteře, vnitřnosti, ploutve dáme do osolené vody, přidáme cibuli, bobkový list, nové...
Čerstvou rybu očistíme, vykucháme, dobře omyjeme a nakrájíme na větší kusy, osolíme, necháme 30 minut v chladničce. Kořenovou zeleninu: mrkev,...
K tomuto pokrmu můžeme použít jakoukoliv sladkovodní rybu (kapr, cejn, štiku, úhoř, sumec). Rybu očistíme, vykucháme, dobře omyjeme a nakrájíme...
K tomuto pokrmu můžeme použít i více druhů sladkovodních ryb. Ryby očistíme, vykucháme, omyjeme a naporcujeme. Vložíme do hrnce, zalijeme horkou...
Připravíme těsto. Na vál prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce. Přidáme špetku soli a s potřebným množstvím vody...
Ve vařící vodě spaříme rajčata, oloupeme, zbavíme semínek, pokrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli a jemně nasekáme. Očistíme salátové listy,...
Omyjeme plátky jesetera, osušíme je a dáme stranou. Očistíme čekanku, omyjeme ji a jemně pokrájíme. Oloupeme šalotku a jemně nasekáme. V pánvi...
V hrnci uvedeme do varu 1 1 vody. Vykucháme ryby, promyjeme je a vykrájíme z nich plátky. Hlavy, kosti a odřezky masa uschováme. Oloupeme cibuli a...
Jablka oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Ihned zalijeme citrónovou šťávou a dáme stranou. Řepu oloupeme a taktéž pokrájíme na menší kousky,...
Na 220 stupňů Celsia předehřejeme troubu. Odstraníme tupou stranou nože ve směru od ocasu šupiny. Odřízneme hlavu, sardinky podélně rozkrojíme a...
Do mixéru vložíme nakrájenou cibuli, česnek, bylinky a promixujeme. Přidáme mleté chilli, špetku soli a přilijeme agnosturu. Připravenou směsí...
Ryby vykucháme, odřízneme ploutve, očistíme, potřeme máslem a ochutíme solí. Cibuli nakrájíme na plátky, karotku na kolečka, bylinky posekáme. V...
Maso pokrájíme na kousky o velikosti cca 2x2 cm velké. Z oleje, nasekaných bylinek, utřeného česneku a citronové šťávy si připravíme marinádu. ...
Rybu omyjeme, prošpikujeme česnekem a obložíme slaninou. Svážeme nití a přendáme do zapékací nádoby. Osolíme a opepříme, posypeme tymiánem,...
Omyté a osušené filety z cejna pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do mísy a pokapeme limetkovou šťávou. 3 papriky (žlutou, červenou,...
Tři masité papriky (žlutou, červenou, zelenou) omyjeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na tenké pásky. V misce smícháme zakysanou smetanu s paprikovým...
Očištěný a omytý křen nastrouháme, dáme do misky a smícháme ho se 4 lžícemi zakysané smetany a 1 lžicí kremžské hořčice. Omyté filety z lipana...
Oloupanou cibuli, mrkev, brambory a celer omyjeme, brambory pokrájíme na kostičky, mrkev s celerem na nudličky a cibuli krájíme nadrobno. Cherry...
Omyté filety ze síhů osušíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a pokrájíme na hranolky. Prorostlou slaninu rozkrájíme na proužky, omytou...
Filety z okouna, cejna a úhoře (bez kůže) omyjeme, osušíme, pokrájíme na kousky velikosti sousta, vše dáme do mísy, osolíme, opepříme citronovým...
Špenátové listy omyjeme a natrháme na menší kousky. Oloupaný česnek prolisujeme. Řeřichu omyjeme a drobně pokrájíme. Filety z cejna omyjeme,...
Očištěné a omyté kapří maso povaříme chvíli v osolené vodě, vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na kousky. Úhoře a uzené maso nadrobno nakrájíme, mírně...
Rybí file omyjeme, osušíme a z každé odřízneme menší kousek. Cca 15 min necháme vychladit v lednici. Mezitím z chleba odřízneme kůrku, střídku...
Cibulky očistíme, opláchneme, světlé části nasekáme najemno. Česnek rovněž nasekáme. Obojí společně orestujeme na 2 lžících přepuštěného másla....