Sušenky - recepty
Domácí výroba není složitá ani finančně náročná. Potřebné suroviny jsou dnes běžně k dostání a mnoho jich máte trvale doma. Receptů existuje velké množství, vybrali jsme pro vás jednoduché základní i speciální, které ale určitě zvládnete také.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíMáslové oříškové sušenky
Suroviny
- 370 gramů hladké mouky
- 250 gramů másla
- 120 gramů cukru
- 150 gramů oříšků – lískové nebo vlašské
- 1 vaječný žloutek
Postup
Oříšky alespoň na 30 minut namočte a pak jemně nasekejte nebo umelte. V míse smíchejte všechny suroviny a vypracujte vláčné těsto. To rozválejte na placku o síle přibližně 3 milimetry a rádýlkem z něj nakrájejte sušenky. Můžete použít i vykrajovátka na cukroví. Sušenky dejte na plech s pečicím papírem a pečte je v troubě, předehřáté na 200° Celsia přibližně 10 minut. Upečené mají zlatavou barvu.
Sušenky je možné ještě vlahé obalit v moučkovém cukru, který je možné ochutit například skořicí nebo muškátovým oříškem.
Sušenky vydrží v uzavřené dóze až 4 týdny, v chladném prostředí i dva měsíce. Proležením jsou chutnější.
Kakaové domácí sušenky
Suroviny
- 100 gramů hladké mouky
- 100 gramů cukru moučka
- 50 gramů kakaa
- 1 hrst ovesných vloček
- 1 hrst sekaných vlašských ořechů
- 1 hrst sekaných mandlí
- 1 vejce
- 100 gramů másla
- půl lžičky prášku do pečiva
Postup
V míse smícháte mouku, cukr, kakao, ovesné vločky, mandle a ořechy, pak přidáte vejce i rozpuštěné máslo a vypracujete vláčné těsto, do kterého na konci přimícháte ještě prášek do pečiva.
Na plechu s pečícím papírem vytvoříte z těsta malé kopečky a sušenky dáte péct na přibližně 10 až 15 minut do trouby, předehřáté na 180° Celsia.
Upečené sušenky jsou poměrně měkké a v tomto stavu vydrží minimálně měsíc.
Palets bretons
Suroviny
- 150 gramů cukru krupice
- 4 vaječné žloutky
- 150 gramů másla
- 250 gramů hladké mouky
- 10 gramů kypřícího prášku do pečiva
- půl lžičky soli – mořské nebo Fleur de sel
- případně i bylinky podle chuti
Postup
Vaječné žloutky ušleháte s cukrem, pak přidáte změklé máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a případně i bylinkami a vypracujete vláčné těsto. Z těsta vytvoříte válečky s průměrem přibližně 2 centimetry a dáte je alespoň na šest hodin do chladničky.
Z válečků těsta nakrájíte kolečka silná maximálně půl centimetru a naskládáte je na pečicí papír rozprostřený na plechu. Sušenky se pečou v troubě, předehřáté na 170° Celsia 15 až 20 minut. Upečený mají zlatavou barvou a máslové aroma, jsou velmi kypré.
Arašídové cookies
Suroviny
- 225 gramů másla
- 200 gramů arašídového másla
- 220 gramů třtinového cukru.
- tři vejce
- 250 gramů hladké mouky
- lžička jedlé sody
- sůl
Postup
Do velké mísy dáte obě změklá másla, přidáte k nim cukr a vajíčka a vše důkladně promícháte. K směsi přisypete hladkou mouku, kávovou lžičku jedlé sody a špetku soli a vypracujete těsto.
Z těsta vytvoříte malé kuličky, které rozložíte na plech s pečícím papírem. Kuličky dejte péct na přibližně 10 minut do trouby, rozehřáté na 200 až 220° Celsia, při pečení se roztečou a mají tvar malých bochánků. Jsou velmi křehké a manipulovat se s nimi může až po úplném vychladnutí.
Místo originálního arašídového másla je možné použít máslo, do kterého přimícháte namleté arašídy.