Makové náplně
Náplně s mákem jsou velmi oblíbené, používají se na koláče, do závinů, šátečků i do kynutých buchet. Na větších kulatých koláčích se velmi často maková náplň kombinuje s náplní tvarohovou a marmeládovou, případně i s něterými druhy ovoce - nejčastěji švestkami.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíMakové náplně se používají podobně jako tvarohové poměrně často. Jsou vynikající na různé koláče, záviny i do kynutých buchet.
Mák by vždy měl být jemně umletý. Před smícháním s dalšími ingrediencemi se v některých receptech nechává v kastrůlku s vodou a mlékem podusit do měkka - nesmí se ale připálit a tak je ho nutné stále míchat.
K ochucení makových náplní se používá například i med,různé zavařeniny, citrónová kůra, hřebíček, skořice nebo vanilka, velmi často se přidávají i vlašské ořechy.
Náplň bude jemnější, pokud se do ní přidá vaječný žloutek a tuhý sníh z bílků.
Makovou náplň si můžete připravit předem a nechat ji v misce nebo sáčku v mrazáku. Na samotnou přípravu pečiva se používá rozmražená.
Základní maková náplň
Suroviny
- 150 gramů mletého máku
- 2 decilitry mléka
- 2-3 polévkové lžíce přepuštěného másla
- špetku mleté skořice
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- podle chuti moučkový cukr
- nastrouhaná citrónová kůra
- 1 polévková lžíce hrozinek naložených v rumu
Postup
Mléko dáte do hrnce a uvedete do varu. Přisypete mák, přidáte vanilkový i moučkový cukr a skořici a vše za stálého míchání vaříte, až se mléko odpaří a vznikne hustá kaše. Do uvařeného máku přidáte máslo, citrónové aróma nebo citrónovou kůru a okapané hrozinky naložené v rumu.Necháte vychladit a pak můžete použít na plnění šátečků, koláčků, závinů i na velké koláče.
Rychlá maková náplň
Maková náplň, která se nevaří. Základem je jemně mletý mák, do kterého se podle chuti přimíchávají různé další ingredience, třeba i takové, jaké jsou momentálně k dispozici. Cukr se podle chuti přidává až na závěr.
Základní suroviny
- mletý mák
- moučkový cukr
- rozinky
Ostatní ingredience – například:
- mleté vlašské ořechy
- marmeláda – různé druhy, nejvhodnější je jablečná
- mletá jablka nebo jablka z kompotu
- mletý kokos
- mletá skořice
Videorecept na makovou náplň