Koření a bylinky v kuchyni

Obrázek lekce Koření a bylinky v kuchyni

Koření nesmí chybět v žádné kuchyni. Sypké a tekuté koření, ale i směsi se používají k zlepšování chutí a vůní jídel, ale také ke konzervaci některých potravin. Bylinky stejně jako koření vylepšují chuť i aroma jídel, používají se často i při pečení. Nejlepší jsou samozřejmě bylinky čerstvé.

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Koření se v teplé i studené kuchyni používá k vylepšování chutí a aroma, u některých druhů potravin i k jejich konzervaci.

Koření se vyrábí z čerstvých nebo sušených částí rostlin a nemá výživné vlastnosti. Většina druhů koření ale má i léčivé nebo preventivní zdravotní účinky. 

V základním rozdělení známe koření sypké a tekuté, oblíbené jsou i různé směsi, které se používají například k dochucení gulášů, ryb nebo při přípravě masa na grilování.

Bylinky dodávají jídlům v teplé i studené kuchyni stejně jako koření především chuť a aroma. Používají k vaření i pečení. Přidávají se do polévek, využívají se při vaření příloh nebo dušení i pečení masa. Jsou vhodné i do mnoha druhů pečiva, především buchet, koláčů a slaného cukroví. 

Bylinky obsahují velké množství zdraví prospěšných látek a vitamínů a proto by se měly používat především čerstvé a minimálně sušené.

Obrázek

Použití koření a bylinek v kuchyni

Koření a bylinky se používají především pro

  • vylepšení původní chuti, vůně a barvy
  • dodání nového aroma, které nemají původní suroviny a které je typická pro určitý druh koření nebo jeho směs
  • dodání specifické chuti některých potravin i jídel
  • prodloužení doby skladování potraviny nebo hotového jídla
  • změkčení tuhého masa nebo naopak i zpevnění masa měkkého – maso je pak křehčí a stravitelnější.
  • zabránění rozvaření ryb a také pro zkrácení doby vaření - tím se zachová vyšší množství prospěšných látek v potravinách
  • odstranění nepříjemného nebo specifického aroma některých základních surovin
  • zvýšení chuti k jídlu při vysokých teplotách například v létě – používají se dráždivější a pálivější druhy koření

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist